recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

6. 9. 2012  Murder Construct - Results  (Relapse, 2012)
Deathgrind s pedigrejem, ki tokrat učinkuje več kot le mamljivo medijsko obvestilo.

Projekti, ki običajno združujejo prominentna imena na določeni sceni, včasih izpadejo super, včasih pa niti ne. Ker običajno prav prominentni protagonisti delujejo učinkovito v svojem matičnem bendu in se zdi, da čim jih postaviš v drugo glasbeno okolje in kolektiv, svoje magične moči kar zgubijo.

Na srečo, se to ni zgodilo zasedbi Murder Construct.

Gre za kalifornijski death grind kvintet, ki ga sestavljajo vokalist Travis Ryan (Cattle Decapitation), kitarista Leon Del Muerte (Exhumed, Phobia itd.) ter Kevin Fetus (Burnin' Fetus), basist Caleb Schneider (Bad Acid Trip) in bobnar Danny Walker (Exhumed, Intronaut). Pedigre je torej obetaven in na srečo, ne ostane le pri mamljivem PR-sporočilu, ki pravi, da prav teh 5 ljudi, ki v svojih matičnih bendih delajo čuda, na kupu torej – eksponentno – naredijo mojstrovino in pol.

Prvenec Results streže z agresivno, zanimivo, dinamično in kirurško natančno odigrano zvočno podobo. Ni mojstrovina in pol, a vseeno spravlja raven zadovoljstva višje in višje z vsakim poslušanjem. Že sam zvok je prijeten, organski, zveni človeško, pa čeprav je glasba pravzaprav izredno živalska. Zanimiv izdelek sledi eni rdeči niti – DEATH FUCKIN' GRIND -, a so komadi kar precej samosvoji, interesantni in dinamični. In to najprej dosežejo zaradi kitarskih linij – če poznate bende Exhumed, Impaled, Carcass, Phobia itd., potem vam je jasno, da je levji delež zanimivosti dal prav kitarist Leon Del Muerte, ki se zaveda pomena in moči riffa kot takega, zna pa človek riffe umestiti na prava mesta, jih narediti dinamične in jih povezati s solažami, ob katerih bi Bill Steer z veseljem nazdravil s kozarcem hladnega piva. Se spominjate predzadnjih Exhumed ali zgodnjih Impaled? No, potem vam je jasno, kaj iz svojih prstov spravlja del Muerte, seveda pa Kevin Fetus ne ostaja dolžan s svojim pogledom na kalifornijski grind – veteran scene, ki je med drugim igral tudi s Cattle Decapitation, ki so nekoč predvsem bazirali na riffih, ve, kako sodelovati s kolegom iz grinderske fronte.

Bas je tam, ker pač mora biti, tako da je bolj zanimiv segment ritem sekcije bobnar Danny Walker. Ki za razliko od vragolij iz Intronaut tukaj preprosto vzame tisto, kar uporablja v Exhumed in pač aplicira k drugi glasbi drugih ljudi. Škoda, ker je Walker res domiseln bobnar, tukaj pa je zreduciran na dobro odigrane blaste in hitrostne udarce, a kaj več od njega ne boste dobili na plati Results.

To, da so za vokalista dali Travisa Ryana, pa je po mojem zelo dobra odločitev. Človek tisočerih (manijakalnih) vokalov je prednost dal kruležu, a vseeno zna ločiti med dobrim starim grindom in shizofrenijo svojega matičnega benda Cattle Decapitation. Se pa kakšen morbiden krik najde tudi tukaj, a njegov grinderski krulež je tisto, kar naredi ta bend še bolj pristen in ga postavi ob bok Disrupt, Assück in drugim, pa čeprav morda v osnovi niti ne zveni – glasbeno! – tako podobno. A barva njegovega vokala skupaj s prepričljivo (iz srca) izvedbo pomagata vzljubiti komade, ki jih potem poslušate lahko nonstop.

Death grind je vsekakor vedno dinamična in agresivna stvar, hkrati pa se zna proti koncu plate ponavljati in tudi Results tukaj ni izjema. Resda je ''flow'' plošče dovolj razgiban, da obdrži vašo pozornost, a na trenutke sčasoma začne zadeva postajati monotona in predvidljiva.

A tudi to ni rečeno, da mora biti slabo, mar ne? GRIND!

twitter facebook