recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

21. 4. 2013  Fell Voices - Regnum Saturni  (Vendetta Records, 2013)
Hvala Wolves In The Throne Room.

Zadnje čase smo priča dobesedni poplavi black metal izdaj (v večini se celoten sklop black metala vrti v okviru cascadian/post black metal krogu – hvala Wolves In the Throne Room), katere pa so daleč od dolgočasja oz. nam ponujajo več, kot večina robustnih black metal izdaj skupin, ki že dvajset let proizvajajo ene in iste albume.

I: We Are All Just Starting

Mogoče ime nekaterim od vas predstavlja neznanko, kar tudi razumem, kajti omenjena skupina svojo prepoznavnost šele uveljavlja – kar pa nekateri že veste.

Za ostale pa bo mogoče dobro, da povem, da Fell Voices obratujejo že/šele od leta 2008 in so za seboj pustili nekaj zmešnjav imenovanih ''album''.

II: One With the Universe

Omenjene zmešnjave so verjetno marsikoga sedaj zmotile in se verjetno sedaj sprašujete, kaj naj bi pomenilo zmešnjave.

Sledeče…

Možje črnega žanra, so leta 2008 izdali demo na katerem ni prav nič posebnega, se pravi dve poimenovani skladbi, katere so prekleto dobro ogrele prve interesente.

Kar prvo potrdi kot zmešnjavo je prva istoimenska izdaja iz leta 2009, na kateri smo našli prav tako dve skladbi, kateri so bili ne poimenovani (se pravi Untitled). Takrat smo vsi pač rekli ni problema, pač obe skladbi se imenujejo Untitled, ''Big Deal!?''.

Leta 2010, je izšel split album z Ash Borer, na katerem smo prav tako bili priča Untitled skladbi, kar pa je prvič prineslo zmešnjavo. Na prvi pogled (osebno) misliš, da se na albumu nahaja skladba iz prvega albuma, ampak temu ni tako. Šlo je za povsem novo skladbo ponovno imenovano Untitled.

Kar pa zmešnjavo samo še potrdi je pa drugi album istega leta (2010), ki je bil poimenovan (ne me jebat) Untitled in seveda dve neimenovani skladbi. Hec?!? Ne!

Fell Voices so svoje takratne poslušalce ''šokirali'' z ponovno neimenovanimi skladbami, kar pa recimo zmoti večino od nas (priznam, moti me). Zakaj so se odločili tako ne vem (me ob poslušanju novega album v bistvu sedaj niti ne zanima), je pa recimo omenjena zmešnjava izredno moteča, ker sem vedno v tisti dilemi, ki ne vem ali je bila skladba že odigrana ali ne.

Kakorkoli že…

III: Regnum Saturni: Part I

Leto 2013 pa za skupino Fell Voices prinaša precejšnje novosti in sicer. Kot prvo so album poimenovali (kar vidite v naslovu, da gre za Regnum Saturni), kot drugo so na album več kot 2 skladbi in sicer nam tokrat ponujajo 3!! (v nadaljevanju boste izvedeli zakaj samo tri). In tretja novost je, da so vse tri skladbe poimenovali! Bravo!

IV: Regnum Saturni: Part II

Sedaj pa končno k glasbi.

Prva izdaja v 3 letih nam za začetek ponudi uvod skorajda 18 minutno nočno moro (mišljeno pozitivno) imenovano Flesh From Bone.

Kje začeti…

Prvi vtis poslušanja je definitivno zvok, kateri se recimo razlikuje od predhodnih izdaj. Recimo pri Untitled albumu smo pri uvodih v skladbe prejeli melodije (post rock), ki so se kmalu prelevile v kaos in manično norenje črnega žanra, kar mi je osebno predstavljajo malenkostno oviro, ker sem skladbo Flesh From Bone poslušati večkrat, da sem jo vzljubil.

Ampak kmalu po ''ljubezni'' me je cilj skladbe zadel kot strela iz jasnega in po Flesh From Bone, sem ostali dve skladbi praktično požiral.

18 minutni EP pa seveda dobro nadgradi nadaljevanje albuma imenovan Emergence. Če ste mislili, da je 18 minut preveč, potem vas moram razočarati, kajti skladba št. 2 je dolga dobrih 21 minut in 30 sekund.

Seveda je dolga in to bo mogoče marsikoga odvrnilo od poslušanja, ampak poglejte iz druge strani, namesto, da so na album ''posadili'' 14 skladb so jih izdali 3 z enako dolžino, kot vseh 14 skupaj.

Skratka Emergence se nadaljuje, kjer se je končal Flesh From Bone. Je temačno in živčno. Bobni so tako hitri in dovršeni, da ne moreš verjeti. Poleg vsega mogočega pa prejememo še manične krike, ki malenkost in na trenutke spominjajo na recimo Burzum izdaje Det Som Engang Var (kar pomeni samo dobro).

Za zaključek pa preidemo še v Dawn (precej nesmiselno za black metal skupino), ki pa prav tako kot predhodnika ponudi 21 minutno vreščanje iz vseh strani. Praktično se brez besed, ker pri Dawn v celoti dobiš nekakšen občutek, kjer se zavedaš da se album zaključuje in recimo je tudi malenkost koncepta, kjer ti naslov pove, da recimo se zadeva bo definitivno nadaljevala.

Poleg atmosferičnega black metala pa v dobrih 60 minutah dobimo tudi malenkostne vnose drone žanra. Ampak res recimo samo malenkost.

V: The End Of All We Know

Fell Voices so pri Regnum Saturni vstopili v povsem novo dimenzijo (tiste, ki black metal ne interesira verjetno ne bodo dognali stavka) in novo obdobje življenja. Po večkratnem poslušanju se kaj kmalu vsak od vas zavedal, da vse tri skladbe prekašajo predhodne albume in s tem naredijo album vrhunec benda, ki je na sceni šele od leta 2008.

twitter facebook