recenzije

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

banner
banner

recenzija

12. 4. 2013  Csejthe - Réminiscence  (Eisenwald, 2013)
Chant des martyres - popolni opis nove plate Réminiscence kanadskega black metal tria Csejthe, katera izide 15. aprila.

Smrt, tema, agonija in večna ostra zima, ki tudi naše kraje ne spušča iz rok že dober čas. Mogoče nam je končno začelo dišati po spomladi in zeleni travi, ampak sz plato Réminiscence boste pozabili, da imate v sebi še kakšen odtenek upanja na bolje. Vse, kar je na pameti, je poezija, večno ustvarjanje, ki vedno poteka iz največjih bolečin duše nekega človeka. Grozljivo sprehajanje po gozdovih lastnega življenja in spominov, ko nobeden ne gleda, vedno zveni najlepše na koncu. Vsaj tako pravijo poetiki, mi pa to lahko slišimo pri Csejthe.

Čeprav nisem sigurna, če je to bolečina, ali je to morda presvetljena sreča, ki se sprehaja po snegu, mrazu in večni temi. Kot da bi se izmučena duša skrivala nekje daleč od navadnega dojemanja sveta, ga odbijala in se posvečala samo sebi – čez melodijo in liričnost bi hotela povedati svoje videnje svetu, kajti navadne besede nikoli niso bile dovolj. Vsaj priznajmo si, kolikokrat se smejemo ljudem v obraz zaradi njihovega dojemanja določene stvari. Ni čudno da obstaja nekaj takega, kot je ta (ne)cenjeni žanr v svetu metal glasbe.

Réminiscence je dejansko klasičen atmosferičen black metal album – epičnost, poetičnost, moč, grajena čez riffe, in melodija. Enostavno. No, kaj je takega, kar Csejthe loči od drugih bendov, s tem tudi novo plato? Če dobro opažamo, sodobni black metal bendi (in vsi temu podobni, kajti žanr se je začel noro mešati z drugimi žanri) so se več ali manj posvetili tematiki okultizma, antikozmosa in mizantropije. S tem so tudi izgradili neko shemo, glede na katero se gradijo riffi in kompozicija (roko na srce, tudi grafično so vsi „v vesolju“). Posledica tega pa je, da so si bendi medsebojno preveč podobni, publika postane zasičena in žanr začne „propadati“. Tu pa tam se najde tak srednjeveški bend, kot je Csejthe, ki publiki ponudi nekaj, česar drugi ne ponujajo – klasičen riff, melodijo in epično atmosfero. Scena se avtomatski osveži, lahko bi celo rekli, da atmosferični black metal bendi zapirajo krog celotnega black metal žanra. Ko se poslušalci tega naveličajo, grejo naprej, oziroma se vrnejo h klasiki in tako se spet premaknejo naprej v svojem glasbenem potovanju skozi žanr.

Csejthe je eden od tistih bendov, ki je „for sad and shity days only“, je tudi eden tistih redkih bendov, ki ne nosijo corpsepainat. Saj black metal ni grafika - je več od tega, posebej Csejthe. Lahko povem, da je trio Csejthe nastal iz fascinacije z že vsem dobro znano Erzébeth Bathory, v namenu da ohrani spomin na njen zločin. Csejthe je pravzaprav ime grada, v katerem je Bathory mučila in ubila na tisoče mladih deklet. Zdaj vemo, o čem dejansko cela plata Réminiscence govori.

Lahko bi vam našteval,a kaj se dogaja na plati, sam tu ni kaj dosti za povedati, ker je plata bazirana zgolj na emocijah – nekatere bo razjokala, druge razveselila. Kot sem že prej omenila, nisem sigurna, ali je to bolečina ali samo presvetljena sreča, ki je nastala v tej dolgi grozomorni zimi z inspiracijo temačne zgodovine ene ženske. Odvisno, iz katerega kota svojega brloga poslušaš. Je pa srednjeveškega navdiha, to vsekakor.

Prepričana sem, da ni pomembno, ali si ljubitelj black metala ali nekega drugega metal žanra (prepričana sem celo, da tudi metalhead ne rabiš biti), da bi ti se plata Réminiscence zapletla v dušo. Posebej če si pisec, slikar ali rada rišeš - Csejthe je potem obvezno gradivo!

Brez zadržkov bi lahko rekla, da je Réminiscence potencialni kandidat za plato leta, ne glede na še prihajajoče nam plate drugih bendov.

Avtor:
twitter facebook