recenzije

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

banner
banner

recenzija

11. 4. 2014  Adramelech - Psychostasia  (Xtreem Music, 1996/2013)
Še en davno izgubljeni dragulj finske death metal scene, ki ga je bilo vredno izkopati.

Adramelech, kvartet, ki se je v finskem undergroundu zapisal v devetdesetih letih prejšnjega stoletja (in so ga mnogi označevali kot mlajšega brata kultnih Fincev Demigod), sem prvič srečal leta 1999, ko mi je kolega posodil 3'' CD The Fall, ki je vseboval res dobre, a žal le tri komade.

Death metal, ki ritmično in vokalno spominja na Incantation, z močno dozo melodike, ki si jo je sposodil verjetno od Bolt Thrower in zgodnjih Amorphis, me je presenetil predvsem z zelo čistim zvokom, ki ga od finskih death metal bendov – vsaj tistega časa – nisem bil vajen.

Šele sčasoma sem prek brata prišel do albuma Psychostasia, ki ga je bend v resnici izdal še pred letom 1997 in ga potem reizdal najprej prek neke, meni neznane založbe, nekaj časa nazaj pa ga je v nebo ponovno pognal Xtreem Music oz. Dave Rotten, ki je že v devetdesetih prek svoje tedanje založbe Repulse Records močno delal na promociji tega finskega kvarteta.

Kar me je veselilo, je to, da Psychostasia zveni tako dobro kot The Fall (ki itak vsebuje tri komade tega albuma) in ki ponuja dobrih 10 komadov, ki od tistih, ki so se predstavili na 3'', ne odstopajo niti po zvoku niti po kvaliteti.

Morbiden, masiven death metal je tako prevladujoča karakteristika plošče, ki je na  srečo ravno prav dolga in ponuja ravno dovolj komadov, da se je ne morete nasititi. Potem pa ponudi še nekaj live pesmi, kakšno besedilo in še kak booklet priboljšek.

Če že imate originalno verzijo Psychostasie ali pa prvi re-release, tegale CD-ja ne potrebujete (razen, če hočete LP-verzijo, ki je tudi izšla prek Xtreem Music). Če pa še nimate in se vaše death metal želje gibljejo v evropskem, prvinsko surovo, a vseeno jasnem zvenečem death metal miljeju, potem je tole CD, ki ga enostavno morate imeti.

twitter facebook