recenzije

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

banner
banner

recenzija

5. 11. 2011  Immolation - Providence (EP)  (Scion AV Nuclear Blast, 2011)
Lepo je slišati, da newyorški death metal mojstri še zmeraj do potankosti obvladajo svojo obrt!

Verjamem, da bend mora vedno imeti nekakšen izziv, cilje, hrepenje in še kaj pred seboj, da ostane sebi in drugim zanimiv, svež, mogoče ne vedno inovativen, a pristen in ne dolgočasen. Medtem ko marsikateri bend zadnja leta skrbi za to, da prehitro in prepogosto izdaja albume, ki precej spominjajo na svoje predhodnike (ali pa naslednike), marsikdo ali čaka (če smo pri death metalu, Bolt Thrower) ali pa naredi nekaj drugačnega.

Izdaja EP-ja ni nič novega, tudi v slučaju Immolation ne. Newyorški death metal kvartet je že dobrih 5 let nazaj posnel in izdal EP Hope And Horror, ki ga je obogatil še bonus DVD in morda še bolj dejstvo, da so prvič v zgodovini Immolation posneli instrumental. Mogoče je izdaja EP-ja Providence, ki ga lahko trenutno dobite samo v ZDA na turnejskih postankih (povsod drugje po svetu pa zastonj na internetni lokaciji založbe Scion A/V) zanimiva bolj iz tega vidika, da bend ni napovedoval ničesar podobnega, pa tudi o novem ''full-length'' albumu ni bilo slišati nobenih besed oz. zaslediti kakršnihkoli novic. Presenetili so - in to prijetno!

Tudi 5 pesmi je dovolj, da človek sliši, da Bob Vigna, Ross Dolan, Bill Taylor in Steve Shalaty imajo še vedno močno željo po ustvarjanju zanimivega in dinamičnega materiala. Tale EP ni vrnitev k zvoku albuma Dawn Of Possession, ni kompliciranost a la Failures For Gods, na srečo ni zvokovni fiasko Shadows In The Light - je bolj izbor malce počasnejših, a toliko bolj mogočnih in celo žalujoče ter morbidno zvenečih pesmi. Kot bi iz vseh plat vzel tiste komade, kot so Christ Cage, Those Left Behind, Unsaved, ... in jih pametno razporedil ter izdal na EP-ju. Vsak komad je 100% Immolation, s tem, da si je druga pesem, Illumination, drznila odpreti vrata nekakšnim godalom (ali morda navadnem klavirju, ne vem) in res pristala kot izstopajoč, a prelep biser v že tako veličastni črnini njihovega opusa.

Zvokovno pa - drznem si trditi! - tole res izpade kot najboljša Immolation izdaja do zdaj. Res, tako dobre zvočne podobe Immolation niso ujeli pravzaprav nikoli in zato je ta album, pardon, EP toliko bolj dobrodošla izdaja v njihovi bogati ustvarjalni zgodovini. Vsekakor vredno nabave in dober prikaz tega, kar bodo možje ustvarili na naslednjem albumu ali pa tudi dober prikaz tega, kar Immolation v letu 2011, torej po 20 letih nenehnega bivanja v temi underground death metal scene, so in kar zmorejo. Odlično!

twitter facebook