recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

recenzija

13. 10. 2014  Debeli Precjednik - Povijest Bolesti  (Moonlee Records, 2014)
Ova Bol, Ova Prokleta Bol….

Letos mineva 20 let od prvih korakov hrvaške zasedbe Debeli Precjednik in temu primerno nam brati Hrvati ponujajo novost, ki sliši na ime Povijest Bolesti.

Okvirno in na kratko lahko rečem, da je skupek 4 skladb (Still Breating, 1984., Dumb Luck ter Niste Za Nas) oz. mali album Povijest Bolesti ličen predhodnemu albumu Bruto Slavo/VBK….., ampak seveda temu ni ravno tako in to boste lahko ''občutili'' v naslednjih nekaj stavkih.

Za začetek se nam na albumu ponudi Still Breathing, kjer prejmemo mešanico dveh skladb albuma Bruto Slavo/VBK (gre za osebno mnenje).

Iz mojega stališča je konstrukcija omenjene Still Breathing mešana med Bottle In The Mouth ter Brave Souls (obe, kot rečeno Bruto Slavo/VBK), kar se definira v mirnih vodah Bottle In The Mouth, in pa hitrejšo in bolj udarnejšo Brave Souls., v drugih besedah….kljub mirnejšem pristopu še vedno ohranja kalifornijski punk rock pridih, ki ga nekako najbolj prepoznamo pri Bad Religion.

Izredno spevna in tudi hitro nalezljiva, kar se nadaljuje tudi pri drugi skladbi 1984..

Sledeča sicer ni na enaki valovni dolžini melodičnih segmentov, ampak se bolj obrača na ponovno čaščenje hitrejših Bad Religion skladb – kar pa avtomatsko prinese pozitiven rezultat.

V smeri melodij morja in sonca pa se Povijest nadaljuje pri Dumb Luck. Kaj sploh povedati? Je kot Still Breathing, a še vedno povsem samosvoja, najbolje opisljiva pod stavkom Same, Same But Different.

Pomnite skladbe Puška Ne Ubija Ljude?! Mislim, da se, in ker predvidevam, da gre za eno izmed vaših najljubših skladb skupine Debeli Precjednik, vam pri Niste Za Nas ''momaki'' ponudijo identično agresiven pristop HC punka, kot pri zgoraj navedeni Puška Ne Ubija Ljude. Hitrost, jeza in pa ''domača'' besedila, kjer se jeza izraža skozi skozi stavke Ova Bol, Ova Prokleta Bol….

Povijest Bolesti je punk rock album, ki tu in tam ponudi deleže ostalih žanrov, a se seveda še vedno drži korenin….mogoče tudi rutin izdajanja dobrih albumov.

twitter facebook