recenzije

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

banner
banner

recenzija

18. 8. 2013  Unkind - Pelon Juuret  (Relapse Records, 2013)
Pelon Juuret je nasilen, brutalen , melanholičen, …., skratka temačen izdelek, ki bo mnogim stregel po vsem živem, ampak bo hkrati tudi poslušalca opozarjal, da je omenjeno nasilje praktično lahko tudi lepo – in sicer v obliki glasbe.

O Unkind nebi rad izgubljal besed, ker so bili v preteklosti že predstavljeni in tudi večkrat omenjeni iz moje strani. Brez dodatne predstavitve in kakršnegakoli uvoda poglejmo, kaj se na albumu sploh dogaja.

Na Relapse Records so Pelon Juuret (stric Google mi je prišepnil, da naj bi omenjeni naslov pomenil The Roots Of Fear) album opisali povsem enostavno in pa v dveh primerjavah.

Prva je, kot bi Mogwai (post rock zasedba iz Škotske) naredila album priredb skupine Tragedy (crust/HC zasedba iz Amerike). Kar bi me v trenutku zanimalo, če nebi skupine poznal

Druga pa, kot bi From Ashes Rise (crust/HC) bila inspirirana od Explosions In The Sky (ponovno post rock). In tudi tukaj bi si album že vrtel v trenutku, ko bi to prebral.

Ampak ali je kaj od napisanega resničnega oz. ali so se na Relapse zmotili in zavajajo poslušalce?

Od napisanega je skorajda vse res, samo da bi pri skupinah določene stvari še dodal, ampak kakšne oddaljenosti ni – je praktično res, kot bi Mogwai preigravali crust priredbe.

Unkind so se s albumom Pelon Juuret od predhodnika malce oddaljili, in sicer smo pri predhodni izdaji uživali vplive skupin, kot so Converge, Neurosis ter Wolfbrigade, zdaj so vse skupaj malce pomešali in se recimo bolj osredotočili na npr. Victims, Mogwai ter malenkost Isis.

Če povzamemo nekaj skladb iz albuma…

Pri skladbah Vihan Lapset (stric Google sporoča, da je angleški prevod skladbe Chidlren of Wrath) in Laki (Law), boste priča agresivnemu in povsem podivjanem crust pristopu, kot smo ga recimo bili vajeni pri zgoraj navedenih crust/HC skupinah. Močno udarno in pa prekleto napeto.

Po drugi strani pa imamo recimo skladbe, kot so Olemisen Pelko (The Fear of Being), kjer boste priča post metal vnosom, mešanim med Neurosis ter Isis. Tisti slišan strah je definitivno izvor Neurosis albumov, melodični deli pa definitivno pripadajo Isis mojstrovinam.

Ob poslušanju pa boste Nasum oboževalci pri vokalnem napadu priča tudi občasnim asociacijam med Nasum ter Unkind. Ampak samo vokalno – saj se npr. občuti močna strast in borba za nekaj, kar mnogi niti ne razumejo.

Pelon Juuret je nasilen, brutalen , melanholičen, …., skratka temačen izdelek, ki bo mnogim stregel po vsem živem, ampak bo hkrati tudi poslušalca opozarjal, da je omenjeno nasilje praktično lahko tudi lepo – in sicer v obliki glasbe.

twitter facebook