recenzije

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

banner
banner

recenzija

15. 8. 2012  Watain - Opus Diaboli  (His Master's Noise, 2012)
''Watain so v 13 letih obstoja postali institucija black metala, za katerega pa vztrajajo, da ga zgolj kanalizirajo, ne pa ustvarjajo.''

Kot mi je navada, se bom obravnavanega izdelka najprej lotil (preveč?) dobesedno. Opus Diaboli (lat. hudičevo delo) lahko nosi dva pomena; kot prvo se nanaša sam nase, saj škatla novega Watain izdelka vsebuje veliko live materiala, obenem pa se nanaša tudi na celoten trinajstletni opus skupine Watain.

Vzdušni zvočni učinki že v začetnem meniju dajejo vedeti, za kaj gre, če je slučajno kdo poanto ob ogledu ob embalaže zgrešil. Watain so v 13 letih obstoja postali institucija black metala, za katerega pa vztrajajo, da ga zgolj kanalizirajo, ne pa ustvarjajo. V tem duhu tudi DVD ne služi kot dokumentarec ali kaj podobnega, saj pravzaprav ne poda nobenega konkretnega dogodka iz zgodovine benda.

Vsekakor pa je statement, nekaj, kar razblini in razjasni kakršnekoli preostale dvome o skupini in tako okrona njihovo trinajstletnico s tem, da jo ideološko zaokroži. Pri tem se je kot gledalec potrebno sprijazniti, da Watain očitno ne kažejo nikakršnega zanimanja za karkoli otipljivega, zato se DVD-ja ne gre lotiti s pričakovanji "prigod s turnej" ali bahanjem o takih ali drugačnih avanturah. Kar pa je tudi dobrodošla sprememba, saj skupina tako ne izpade kot karikatura same sebe, kaj šele, da bi delovali pretenciozni. V "dokumentarni" del se gre torej zgolj zatopiti, ne pa ga analizirati kos po kos, saj bi tako pogrnil na celi črti, medtem ko prvi kriterij izpolni odlično.

Koncertni vložki ter live ploščka so vzdušni in solidno predstavijo ritualistično naravo Watain koncerta; distorzija, ogenj in kri so v izobilju, domača publika pa švedske black metal favorite sprejeme tako, kot se zanje spodobi. Četudi jih je malo, je izbira skladb primerna, marsikatera pa v živi izvedbi izpade prav epsko. Seveda je videoposnetek le približek pravemu dogodku (obisk koncerta skupine Watain je enkratna izkušnja), saj drugače tudi ne more biti, a nikakor ni slab približek.

Lahko dokončno zatrdimo, kaj Opus Diaboli sploh je? Splošno gledano, ne, lahko pa vsakdo to stori zase po ogledu DVD-ja; edini zaključek, ki ga lahko potegnem pa je, da je DVD statement, ki obenem služi kot nagrada fanom in obeležitev trinajstletnice benda, kot tudi svarilo oviram in nasprotnikom, katerim Watain hladno grozijo, da jih bodo zravnali.

twitter facebook