recenzije

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

banner
banner

recenzija

18. 11. 2011  Insomnium - One For Sorrow  (Century Media, 2011)
Insomnium so ostali zvesti prejšnjim dosežkom.

Finska metal scena me včasih preseneti z nečim bolj znosnim kot Nightwish, Stratovarius ali pa kičastimi Children of Bodom. Najde se kak zanimiv death metal in grind bend ali pa doom. Pri melodičnem death metalu se je vedno poudarjala hitrost kitarista in klaviaturista, medtem ko je bilo treba za nekaj bolj klasičnega raziskati mnogo več. Pozornost so vzbudili Insomnium, ki so se že predstavili v Sloveniji, vendar so bolje prepoznavni postali lansko leto, ko so igrali z Dark Tranquillity.

V svojem skoraj petnajstletnem obstoju je skupina izdala pet albumov. Zadnji album, One For Sorrow, je predvsem dokaz trdega dela, namreč skupina je dobila mesto na veliki založbi Century Media.

Glasbeno se Insomnium niso kaj dosti spremenili v primerjavi s predhodnimi albumi. Gre za prijetno melodično godbo, ki jo odraža ne preveč globoki krulež, večinoma dve liniji kitar ter nekompleksna ritem sekcija. V ospredje Insomnium dajejo izražanje melanholije, tako z besedili kot tudi z glasbo. Nekaj malega je prisotnih tudi nežnih klaviatur. Torej, nič nadrkavanja lestvic in blastanja vsepovprek. V 53-ih minutah se čuti predvsem iskrenost, ki je sicer preveč bazirana na otožnosti, tako da kakšnih veselih melodij ni slišati. Primerno otožnemu razpoloženju je tudi dolžina skladb, nekatere segajo preko sedmih minut, kar daje občutek razvlečenosti, a ne pride tako hitro do sklepa, da skupina z dolžino zgubi diverzifikacijo. Če izostane melodija, pa se pojavi spevni vokal.

Insomnium so ostali zvesti prejšnjim dosežkom. One For Sorrow je vsekakor primeren za turobno novembersko vreme. Megla, mraz, dež, kratki dnevi, drevesa brez zelenja – vse to je razlog za nekakšno žalost, notranjo bolečino, ki jo čutimo ob pomanjkanju sonca (z izjemo Primorske).

Avtor:
twitter facebook