recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

23. 10. 2011  Amok - Novi svijet  (samozaložba, 2011)
Če še vedno iščete nov svet okoli sebe ali pa bolje nov glasbeni ritem ali zvrst, si poslušajte celotno zadevo od začetka pa do konca (ali pa še bolje – od albuma Amok pa vse do albuma Novi Svijet), ...

Če ste privrženec Janeza Janše in njegovih ne ravno ljubečih sosedskih odnosov, potem se niti ne zavedate, da naši sosedi v večini primerov izdajo kar precej dobre ekstremne glasbe in potem tudi niste seznanjeni z novo izdajo metalcore zasedbe Amok (tudi osebno sem izvedel za to šele ta teden).

Poznamo jih bolj ali manj vsi in tisti, ki jih še ne poznate, vam svetujem, da preverite prva dva albuma (Amo, 2004 ter Fuck The System, 2008) in potem pa še novo kreacijo Novi Svijet.  Ne bo vam žal.

Če pogledam globlje v novi svet zasedbe Amok – v njem živi 5 skladb, polnih jeze in upanja na še boljši svet od tega, v katerem se trenutno nahajajo. Seveda boste slišali stvari, kot so socialna neenakost, politika in religijske negativnosti,  ampak na novejši in bolj drugačen način kot v preteklosti (na trenutke počasneje, kot smo bili vajeni).

Če primerjamo še delujoče metalcore skupine kot npr. Caliban in v našem primeru Amok. Oboji igrajo metalcore, ampak problem je v tem, da Caliban še vedno preigravajo na enak recept kot ne vem koliko albumov poprej in še vedno po vseh teh letih mislijo, da so vredni boljše ljubezni, kot jim jo je dala njihova bivša punca. Dragi moji, takšna besedila pač poslušajo samo še osnovnošolci in nekateri srednješolci.

V drugem primeru pa imamo tukaj Amok, ki nam v pol manj albumih in skladbah ponujajo realnost in stvari, katere se dobesedno dogajajo in so zaskrbljujoče (definitivno poslušljiva skladba je Kraj) in to je tisto, kar nas vse skupaj vleče k poslušanju že skoraj izumrle moderne scene, ki sliši na ime metalcore. Kar je pa praktično smešno, pa je to, da npr. vokal od Amok je izredno podoben, če ne rahlo identičen tistemu iz začetnih let zasedbe Caliban.

Upam, da ne bodo fantje pristali na besedilih zlomljenih src, ali pa kar celega društva. In ker do tega še ni prišlo (in upamo tudi, da ne bo) so nam ponujene skladbe Danse Macabre, Denied, Novi Svijet, Safety Pin Stuck In My Heart ter Kraj, ki so super za današnje čase in bodimo realni – drugačne od novih metalcore skupin (seveda je razlika tudi v tem, da so v Ameriki v ljubezensi razočarani, na Hrvaškem pa politično usmerjeni).

Če še vedno iščete nov svet okoli sebe ali pa bolje nov glasbeni ritem ali zvrst, si poslušajte celotno zadevo od začetka pa do konca (ali pa še bolje – od albuma Amok pa vse do albuma Novi Svijet), ker ne boste nič izgubili, če boste sebi vzeli tistih 18 minut ploščka (v celotnem tednu vam masturbiranje vzame veliko več, pa še nič nimate od tega), ki vam bo obrazložil celotno negativnost v našem svetu in zakaj bi praktično res rabili nov svet (brez Bring Me the Horizon).

twitter facebook