recenzije

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

banner
banner

recenzija

23. 1. 2012  SICK OF IT ALL - Nonstop  (Century Media, 2011)
Lepa gesta Sick Of It All, ki so ob 25-ti obletnici benda hoteli fanom podariti nekaj res dobrega, a po mojem mnenju za nakup in nabavo popolnoma nepotrebna. Raje nabavite prejšnje plate z originalnimi posnetki in uživajte v njihovem zvoku in duhu, ki so ga ob nastanku ujele. Tale re-recording razen v redkih izjemah ne nadomesti niti enega niti drugega.

Ob določenih izdajah si rad postavim dve vprašanji.

Če gre za ''best of'' v slučaju kakšnih Iron Maiden, se vprašam, zakaj rabimo izbor le-teh ali pa zakaj rabimo še en izbor ''najboljših'' komadov? Odgovor je običajno v tem, da je ''best of'' čudovita priložnost zbrati hite nekega benda in je bolj namenjen ljudem, ki površno poslušajo kak bend in rabijo le hite. Po drugi strani obstajajo tudi ljudje, ki se jim ne da iti skozi ves katalog, raziskati ozadja ipd., pa vzamejo best of, dobijo tistih nekaj potrebnih informacij in nato seveda še poslušajo komade.

Kar pomeni, da so v večini primerov ''best of''-i čisto nepotrebna navlaka in poraba denarja. Saj imate že originale, poslušajte le-te.

Če pa gre za ''ponovno posnete klasike'', se vprašam – zakaj bi za vraga nekaj ponovno sploh snemal? Oziroma – bolj natančno: zakaj bi naredil cel album ponovno posnetih pesmi? Ker ni kul zvok? Ker hočeš podoživeti mladost in duh, v katerem so nastale?

Ne rečem, da bend kot bonus na novo posname kak star komad (kot so to recimo na zadnjih dveh in na tretji plati nasploh naredili kakšni Suffocation) in s tem opozori, da bi določeni pretekli komadi lahko zveneli res bolje. Duha časa pa itak ne moreš ponoviti – kar je v preteklosti, je ostalo tam.

Ali pač?

Komadi iz preteklosti, ki bi lahko zveneli bolje … OK, razumem, če gre za res slabo posnet demo, album ali pa za sploh neizdani material. V tem slučaju to večina ljudi (ali pa vsaj založba in bližnji frendi, ki si ne upajo trditi nasprotno) verjetno podpre, saj drugače bendi a la Vader, Iron Maiden, Black Sabbath, Metallica, Gorgoroth, Blind Guardian itd. tega ne bi počeli.

In v slučaju proslave 25. obletnice obstoja kultnih newyorških hardcorovcev Sick Of It All se človek res najde na razcepu.

Ponovno posneti komadi iz demota/prvenca Spreading The Hardcore Reality oz. albuma Blood, Sweat And No Tears – to je razumljivo. Tam zvenijo kot pač zvenijo, kar je – glede na kasnejše izdaje – močno, kar se tiče duha, a precej naivno in plehko, kar se tiče zvočne podobe. Recimo, Injustice System ali pa Clobberin' Time na Nonstop zvenijo res jebeno rušilno in res zasijejo v vsej moči.

Zakaj za vraga pa so Lou Koller, Pete Koller, Craig Setari in Armand Majidi posneli komade iz Just Look Around, Scratch The Surface in Built To Last? Just Look Around je resda tišje posnet, a je odigran furiozno, rušilno in je z razlogom dal SOIA na svetovno HC- in metal mapo, saj je v vseh pogledih odličen. Scratch The Surface je še večja neznanka – album je v vseh pogledih kultna klasika newyorške ''Alley Crew'' in njihova najboljša ura, če se tako izrazim. Zvočno je tisti album tako dobro predstavljen, da je vsako ponovno snemanje žalitev. Za primer omenjam kar ponovno posneti naslovni komad Scratch The Surface, ki zveni skorajda isto kot original, tako da recimo res ne vidim/slišim smisla v tem. Kaj pa Built To Last? Mogoče ne zveni tako heavy kot komadi iz Death To Tyrants, sam zveni še vedno ''HC to the MAX!!!''. Tako pa imamo zdaj bolj mastne, a počasnejše in oropane duha komade iz te plošče (Busted, Us VS. Them itd. nimajo niti za burek proti originalu).

Pravzaprav bi potem lahko raje posneli še albume iz obdobja, ko so se zmedeno našli pri založbi Epitaph in tudi izdali par stvari, ki so glede na njihov klasični kanon prav smešne in otročje (pa čeprav ne tako slabe).

Bolj, ko se bližam sklepu, bolj sem razcepljen.

Komadi v določenih slučajih zvenijo bolje (Injustice System, Just Look Around, It's Clobberin' Time, Ratpack …), pri določenih pa bi morali vzeti CD ven in ga sežgati (Us Vs. Them, Scratch The Surface …), ker so bolj klofuta v obraz preteklosti. In kot fan SOIA bi moral na tale album raje pozabiti in se posvetiti že izdanim in posnetim stvarem.

A kaj, ko me stvar provocira in žene naprej. Namreč, Sick Of It All je eden tistih bendov, ki daje pomen besedi ''integriteta'' in nikoli nisem mogel trditi, da so SOIA to kadarkoli izkoriščali. Pač, možje so svojem imenu in slovesu primerno v večini primerov snemali odlične HC-izdaje. Zakaj torej sploh posneti album Nonstop, album lastnih priredb, album ponovno posnetih že prej (v večini primerov) odlično posnetih klasik? Za denar? Za približanje novim fanom? Ker nimajo idej?

Upam, da ne, saj bi v tem slučaju raba besede ''integriteta'' ob besedni zvezi Sick Of It All imela le še rabo v preteklem času.

Mogoče pa je vse skupaj narejeno kot v spomin na preteklost, na 25 let zvestobe samim sebi, na to, kako so se ''Alley Crew'' dvignili iz anonimnosti v sam vrh svetovne HC-scene. Tako kot pri recimo Vader ali pa še pri komu, so SOIA z novo plato dali darilo svojim podpornikom, prijateljem in ostalim, ki čislajo ime newyorškega kvarteta. Pač, darilo za 25-ti rojstni dan, dano od benda ljudem.

S tem verjamem, da so (in bodo) ohranili vse, kar predstavljajo in da lahko ponosno gredo naprej. Ni mi jasno, zakaj to stvar vseeno prodajajo, saj bi jo lahko podarili po netu ali kako že, ampak verjamem, da na koncu koncev so možje imeli stroške in da je to treba pokriti. A jebat ga – zakaj bi mi plačevali slabo investicijo drugih?

Kadar pri sebi razčistite, zakaj bi pravzaprav Nonstop bil več kot krava molznica in zakaj bi sploh dali kak kovanček za tole, vas čaka dobrih 27 minut poslušanja bolje posnetih stvari iz zgodnjega obdobja. A garantiram vam, da se boste kar lepo kremžili ob poslušanju na novo posnetih že itak novejših komadov.
Bottom line: Lepa gesta Sick Of It All, a po mojem mnenju za nakup in nabavo popolnoma nepotrebna. Raje nabavite prejšnje plate in uživajte v njihovem zvoku in duhu, ki so ga ob nastanku ujele. Tale re-recording razen v redkih izjemah ne nadomesti niti enega niti drugega.
 

twitter facebook