recenzije

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

banner
banner

recenzija

18. 11. 2012  Horseback & Locrian - New Dominions  (Relapse Records, 2012)
New Dominions bo definitivno zadovoljil vse drone/post/… privržence in jih bo hkrati popeljal v povsem drugo dimenzijo, kjer se vsak posameznik vživi v svoj svet.

In ga imamo, pričakovan izdelek dveh novodobnih predstavnikov drone/doom/post/…. žanrov , za katerega lahko že v prvem stavku povem, da je zadeva več kot le dobra.

Pa zavrtimo čas malce nazaj, se pravi pri zadnji izdaji skupine Horseback ter Locrian. Pri Horseback in njihovi izdaji Half Blood smo dobili močan pridih doom metala, drona in post (karkoli že je) metala, pomešanega z raznoraznimi vmeski black metala in ostalih zvrsti. Half Blood je v svojih dolgih minutah postavil nove meje razuma in s tem pridobil tudi naziv za enega izmed boljših albumov letošnjega leta.

Takoj za Horseback pa je sledila tudi izdaja Locrian, imenovana The Clearing & Final Epoch - kot zanimivost, je zadeva izšla prav tako iz založbe Relapse. The Clearing & Final Epoch je bila narejena na podoben princip, mogoče iz mojega stališča bolj melodična in ''lažja'', v primerjavi s Horseback, a vseeno povsem vrhunsko in vredno vsake sekunde oz. minute poslušanja.

Po obeh izdajah pa je bilo ponovno samo vprašanje časa, kdaj se bosta skupini združili in izdali skupen album. Časa ni minilo kaj preveč dosti, kajti pred iztekom leta, so nam iz Relapse Records ponudili novo in povsem svežo skupno izdajo temačno psihadeličnih fantov iz skupin Horseback ter Locrian.

Preden pomislite na to, da gre tukaj za split izdelek, naj vas opozorim, da tukaj ne gre za split izdelek, ampak za skupno kolaboracijo obeh skupin.

Kolaboracija, pod imenom New Dominions, se začne s skladbo The Gift, ki je povsem usmerjena v drone vode. Je nekakšen uvod, a hkrati gre za povsem drugačen občutek v očeh posameznika, kot recimo pri meni osebno, gre za uvod v spuščanje v same globine vsega temnega in potem zaključne kitare, ki nas hkrati spremljajo kot nekakšna luč v temi, srhljivo, a neprecenljivo.

Po dobrih 6 minutah spuščanja v sam pekel in gnus, nas doleti Our Epitaph. Je lahka, a neopisljiva. Nič ni precej težkega, ampak se bolj usmerja v samo temo.

Občutek tavanja v hiši, kjer so se dobrih 50 let nazaj dogajali umori, za dodatek pa nas spremlja melanholično tiho petje v ozadju inštrumentov. V 12 minutah se sprehodiš skozi pesem, obdan s temo okoli sebe, nato te, po omenjenih 12 minutah, obda smrt in nadaljnji 2 minuti tavaš v melodičnemu prizvoku kitar, ki v mojih očeh ponazarja smrt.

Najbolj svetla točka celotnega albuma pa je Oblivion Eaters, kjer je izredno melodična in polna vsega skladba pravo nasprotje prvih dveh. In seveda ponovno asociacija. Če smo pri Our Epitaph nekako doživeli smrt, nas pri Oblivion Eaters povsem razneži dejstvo, da smo duh in da praktično lebdimo nad vsemi. Ampak seveda le za kratek čas, kajti takoj po 6 minutah, nas doleti hladna realnost, ki sliši na ime In the Absence of Light.

Kar se pa dogaja v pesmi In the Absence of Light, je pa povsem druga zgodba. Bolj temačno in še bolj srhljivo. Nekakšen temačen ambient te obdaja skorajda dobrih 7 minut in če si prej lebdel nad vsemi, te tukaj prevzame dejstvo, da nisi mrtev, niti duh, ampak se zbudiš v ponovnem temnem prostoru vsega zlobnega.

Za zaključek pa dobimo še remix prve skladbe The Gift, za katerega je poskrbel James Plotkin. Je ponovno tisti drone pridih, ampak z nekakšnim post rock zaključkom, ki ponazarja konec vsega. Kot pri filmu.

New Dominions bo definitivno zadovoljil vse drone/post/… privržence in jih bo hkrati popeljal v povsem drugo dimenzijo, kjer se vsak posameznik vživi v svoj svet.

twitter facebook