recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

27. 4. 2015  Zaprti Oddelek - New Album  (samozaložba, 2015)
Grindcore masakr!

Domača grindcore mašinerija Zaprti Oddelek je že nekaj časa opozarjala svet, da se bo zgodil album, ki je sedaj ugledal luč dneva. Tokrat ne kot split izdelek, ne kot demo, ne kot ne vem kak dražilnik, ampak fakin' full length album.

Ki seveda ni daljši od klasičnega EP-ja, a to mu dejansko niti ni treba biti.

Ker gre za grindcore bend in če me spomin še prav služi, je pri grindu prav kratkost in agresivnost tista nujna karakteristika, ki ga – če uporabim Levstika – ''znači''. No, t. i. New Album obsega 9 komadov in traja 16 minut. Kar pomeni, da nima niti časa postati enoličen ali dolgočasen. Hkrati pa tudi nima časa razviti se v kaj več. Ampak, ajde …

Dejansko je album dinamičen ne samo zaradi tega, ker se komadi nikoli ne vlečejo kot iskanje boljšega jutri v Sloveniji, temveč zaradi tega, ker ima vsak komad svojo specifično značilnost – Nafilan Do Amena recimo poleg ubijalskega intra ponuja še riff odličnega death metal vajba, Infekcija je čisti hitrostrelni riffovski in bobnarski napad, medtem ko recimo Gib Geld ponuja kaotičen HC-kitarski riffovski napad, ki zelo spominja na tiste odlične in psihotične dele plate Passion od kultnih Catharsis. Črna Krava ponuja riff, ob katerem pričakuješ d-beat napad, nato se komad obrne v ameriški grindcore zgodnjih 90-ih.

Presenečenje predstavlja res na Anaerobo spominjajoči komad With No Remorse s svojim kitarskim rezanjem in tistimi prav tako kitarskimi pavzami.

In tako do 17. minute in konca plate, ki se konča z edinim daljšim komadom na tej plati, ki tudi pokaže vse dobre atribute benda, in sicer je to komad Fiknik In Švarcvald.

Moram priznati, da je ta kvintet v živo eden najbolje zvenečih bendov, kar se slovenskega grinda tiče (ob boku recimo Extreme Smoke 57), tokrat pa odlični zvok krasi tudi plato, ki je bila posneta v krajih – kot piše na njihovem Bandcampu - Satanovsko666, Ljubljana in Nova Gorica, prste pa ima vmes mr. Cigo (sklepam, da gre za člana zasedbe Psihoza, s katero si Zaprti Oddelek delijo vokalista). Bend je tudi zelo dobro uigran, vse skupaj pa deluje bolj prepričljivo in trdneje od marsikaterega modernega death metal izdelka danes.

Edini minus plate – ''sve dobro prebrzo završava''.

Album je digitalno moč dobiti praktično zastonj prek Bandcampa, lahko pa bend podprete z nakupom LP-ja prek založb Mankind Disaster Records(Slovenia); Blackout Brigade (France); Fucking Kill Records (Germany); FFud Records (Slovakia).

twitter facebook