recenzije

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

warkings

Reborn

gaerea

Unsettling Whispers

Challenger

Turned to Dust

Voidsphere

To Call / To Speak

Rammstein

Untitled

Fvneral Fvkk

Carnal Confessions

Korn

Nothing

Malorshiga

Kvlt ov Vitis et Olea

Vitriol

To Bathe From The Throat Of Cowardice

Mgła

Age Of Excuse

banner
banner

recenzija

16. 9. 2012  Shining - Lots of Girls Gonna Get Hurt  (Spinefarm Records, 2012)
Ne pričakujte nobenih krikov, blastbeat bobnov in cvilečih kitar, niti ne bo prišlo do nobenega ''headbanga'' in žal moram razočarati tudi tiste, ki radi pri poslušanju zakričite ali ''zakrulite'' več stvari (metal, satan, brutal, hail, …. Skratka metal), ker tukaj ne bo nič kaj preveč metalskega.

Da ne bo pomote… gre za Shining iz Švedske in kontroverznega ter karizmatičnega Niklasa Kvarfortha. Toda tokrat v nič kaj preveč depresivnih black metal vodah, kajti na albumu ne pričakujte nobenih krikov, blastbeat bobnov in cvilečih kitar, niti ne bo prišlo do nobenega ''headbanga'' in žal moram razočarati tudi tiste, ki radi pri poslušanju zakričite ali ''zakrulite'' več stvari (metal, satan, brutal, hail, …. Skratka metal), ker tukaj ne bo nič kaj preveč metalskega, saj je to nekakšna mešanica rock ter folk zvrsti (odvisno od poznavalca in okusa).

Kako je to možno? Na to vprašanje vam žal ne moremo odgovoriti, vam pa lahko celotno zadevo okvirno razložimo. Torej album Lots of Girls Gonna Get Hurt je praktično EP izdelek, na kateremu najdemo 4 priredbe različnih izvajalcev (osebno so mi znani le Katatonia, ostalo mi je precej tuje). Kaj je ''pičilo'' skupino, da naredijo nekaj povsem nepričakovanega, ne vem. Mogoče da bi nase opozorili z dejstvom, da znajo narediti nekaj več in ne le samo black metala?! Ampak dobro, roko na srce, to so le špekulacije in če so se odločili za album priredb, so pač se, odziv oboževalcev in poslušalcev pa je le drugačen.

Lots of Girls Gonna Get Hurt se začne najprej s priredbo skupine Katatonia in njihovo skladbo For My Demons. Instrumentalen začetek je v redu, mogoče tu pa tam malce pride do kakšnega ''kiksa'', ampak nič kaj preveč groznega, je povsem v redu in poslušljivo vse do trenutka, ko se začnejo vokali. Seveda vokali niso slabi, mogoče malce bolj umirjeni in počasnejši in pri poslušanju se vsak od nas zamisli, da bi bilo bolje, če bi uporabili priredbo od Katatonia iz zgodnjih let. Kakorkoli že, po koncu skladbe smo praktično nekako razdvojeni in tudi precej nemirni, ker sami pri sebi ne vemo, kam bi album uvrstili.

Pod skladbo št. 2 pa najdemo priredbo skupine Kent in skladbe Utan Dina Andetag . Tukaj pride do nekakšnega čudnega občutka, saj po prvem poslušanju pridemo najprej do zaključka, da Kent preigravajo nekakšen indie rock in potem druga misel, kaj imajo tukaj za početi Shining? Mogoče so oboževalci, ali pa jim je njihovo delo v redu, kakorkoli že, skladba od Shining dobesedno izpade, kakor nekakšno cmeravo siljenje po zvrsti, ki jim ni ravno pisana na kožo in prav nič prepričljivo.

3. skladba pa je meni osebno čisto razočaranje, kajti gre za skladbo Kung av Jidder skupine Imperiet. Ne vem, kako bi opisal tole, morda povsem neposlušljivo. Po prvem poslušanju sem moral celo preveriti original in tako dobil odgovor na moje razočaranje, da vse skupaj ni preveč prepričljivo in edina svetla točka skladbe je samo ta, da so Shining naredili priredbo boljšo, kot je original sam.

Za zaključek pa je tukaj še Carnival of Rust, priredba skupine Poets of the Fall. Ne vem, kje so izbirali te skladbe, ampak tole je tako sluzasto in se nagiba povsem k MTV rocku. Ne bom trdil, da jim ne uspeva, to že, ampak izbor je kritičen in po vsem tem tudi rezultat.

Po lanskoletnem uspehu in praktično enemu boljših albumov v njihovi diskografiji, VII: Född Förlorare, smo na žalost priča precej razočaranemu izdelku in izdaji. Stvar je resnično samo za zbiratelje diskografije Shining, ampak brez skrbi, po pričevanju skupine, naj bi se prihajajoči album Redefining Darkness držal predhodnega recepta, tako da ne izgubite upanja.

twitter facebook