recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

recenzija

25. 8. 2013  Caïna - Litanies Of Abjection  (samozaložba, 2013)
Recimo pri skladbi Family Planning prejmemo nekakšen dober noise vložek, ampak samo vložek, ker ostalo pa je spet samo ena ''kurčeva'' elektronika.

Moje podrobno spoznanje z post black metalom se je nekako začelo s skupino Caïna (one man band, pod katerim se skriva ime Andrew Curtis-Brignell)  in pa albumom iz leta 2008 Temporary Antennae.

Album je v sebi nosil vse elemente dobrega black metala (se pravi, čaščenje Burzum albumov) in pa elemente post rock ter shoegaze žanra (piši Mogwai).

Še bolj kot album Temporary Antennae pa me je prevzel dvojni paket skladb (se pravi dvojna izdaja oz. dvojni cd), imenovan Hands That Pluck iz leta 2011. Bil je več kot le dobrodošel in še vedno je eden izmed tistih albumov, ki nam je ponudil od robustnega igranja black metala pa vse do zasanjanih melodij shoegazea (skladba  Permaneo Carmen je bila definitivno med vrhunci v celotni diskografiji).

In kaj se je zgodilo potem?

Potem pa se je zgodilo nepričakovano, in sicer novica o prenehanju delovanja.

Razlog?

Povsem enostaven, Curtis-Brignell je po njegovem mnenju prišel do vrhunca s projektom Caïna, tako da je zadevo pustil mirovati.

Nepričakovano, a hkrati tudi dvomljivo, da bo pri tem tudi ostalo.

Kot večino razpadlih skupin je tudi Curtisa vleklo nazaj na sceno, tako da je po dobrem letu mirovanja obudil projekt Caïna in tako tudi kaj hitro izdal album Litanies Of Abjection.

Preden pa se posvetimo albumu Litanies Of Abjection, pa se osredotočimo na Curtiseove navdihe, ki segajo od Death In June, Pink Floyd pa vse do Burzum albumov.

In pomemben detajl je točno pri sledečem imenu skupine, kajti  Caïna je kot skupina zaživela točno zaradi izdaj kot so Filosofem ter Hvis Lyset Tar Oss.

In ker smo ravno pri Burzum, lahko tudi obudimo spomin, kaj nam je pravzaprav Varg prinesel pri izdaji Sôl Austan, Mâni Vestan – totalno razočaranje.

In sedaj razodetje pri albumu Litanies Of Abjection.

Kar je Varg naredil pri Sôl Austan, Mâni Vestan, je Curtis poskušal narediti pri omenjenem Litanies Of Abjection.

Ampak preden sem (in boste tudi sami) prišel do tega dognanja, sem si album v miru poslušal od začetka do konca.

Če ste pri Burzum izdaji bili deležni bolj vikinško obarvano elektronsko glasbo, je pri Caïna bolj novodobno obarvana elektronika, ki spominja na house glasbo (brez ''zajebancije'').

Pri uvodnem Majors nam postane jasno, da si album ne bo sledil po načelih predhodnih albumih, ker je začetek in nadaljevanje kar precej čudno poskakovanje plesne glasbe (WTF!?!?).

Šok?

DA!

Vendar nekako po tihem upaš, da je to le uvodna skladba…

…kar pa ni res, ker v bistvu dobimo black metal dodatek le pri eni ali dveh skladbah, ostalo pa je samo elektronsko sranje brez kakršnegakoli cilja (vsaj jaz dobim takšno vizijo in občutke).

Recimo pri skladbi Family Planning prejmemo nekakšen dober noise vložek, ampak samo vložek, ker ostalo pa je spet samo ena ''kurčeva'' elektronika.

Pa ne razumite me narobe, nimam nič proti elektroniki, ker sam jo obožujem v stilu power electronics (no čeprav se to bolj nagiba k grindcoru), niti nimam nič proti, če se jo le uporablja v namene agresivne zvrsti, ampak tole kar pa je storil Curtis je pa povsem brez kakršnegakoli zadovoljstva in ustvarjanja oz. je uriniranje proti  vetru.

Album (če sploh temu lahko to rečem) je v 8-letni karieri skupine Caïna najslabše, kar se je lahko zgodilo.

Ni priporočljiv niti tistim ''die-hard'' oboževalcem, ki bi album uvrstili v kolekcijo, ker je ena sama sramota.

Po slišanem mi na pamet pride edina misel, in sicer bolje bi bilo, da bi Curtis ostal v obdobju mirovanja oz. v razpadu.

twitter facebook