recenzije

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

banner
banner

recenzija

23. 10. 2011  August Burns Red - Leveler  (Pićkin Dim Records, 2011)
Krščanski metalcore! Jebemti se to dobro bere, če se smatra kot vic.

Krščanski metalcore! Jebemti se to dobro bere, če se smatra kot vic. Po drugi strani se vam mnogim obrne želodec, ko uvidite, da skupina naseda eni največji hinavski korporaciji. Usmerimo se raje na glasbo kot pa na očitke o veroizpovedi.

August Burns Red so s prejšnjim albumom Constellations postali precej prepoznavni med poslušalci metalcora. Kar je tu presenetljivo, je to, da lahko danes metalcore bend sploh uspe, ko je bilo že pet let nazaj jasno, da je vse izrabljeno.

Seveda si vsaka skupina želi nadgraditi prejšnji izdelek, kar se pri August Burns Red sliši s spogledovanjem po drugih glasbenih žanrih, vendar je tu biti težko izviren, ker ni vsakdo ravno Between the Buried and Me. A ABR se na srečo niso izjalovili. Ostali so hitri, melodični, polni nerazvlečenih breakdownov ter prepleteni z dvoglasji. Na ABR tipa Constellations spomnejo skladbe Empire, Internal Cannon, v katerem je zanimiv flamenco vložek, 40 Nights in Poor Millionaire.

Nekaj novega pa je le možno slišati. Prvič, gre za aplikacijo hardcore/punk rock prijemov, ki so bili prisotni že prej, sam da jih je tokrat mnogo več. Drugič, ABR niso začeli daljšati svojih skladb le z breakdowni, temveč z atmosferičnimi, zasanjami predeli (npr. Cutting the Ties in Carpe Diem), ki so značilne za kakšne bolj post-rock zadeve. Kljub eksperimentiranju z drugimi žanri ABR ne zabluzijo, temveč se držijo rdeče niti, dinamičnosti, tako da odstopanja so le rahla.

OK, pojdimo še na tematiko besedil, za katera verjetno mislite, da so pridigarska zaradi veroizpovedi skupine. Slednje ne bo držalo. Besedila so precej pozitivna, nekatera naravnana zelo emocionalno, kakšno pridiganje pa ni razvidno.

Mogoče ABR ni uspelo preseči nalezljivosti Constellations, a poraja se vprašanje, koliko jim je res pomagal producent Jason Suecof (Trivium, The Black Dahlia Murder, Charred Walls of the Damned), ki je ABR s Constellations spremenil v mnogo bolj kvaliteten bend?

Avtor:
twitter facebook