recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

5. 4. 2017  REZN - Let It Burn  (samozaložba, 2017)
Takega brezupa, takšne teže, takšnega enoličnega potovanja v praznino nisem doživel od svojega zadnjega razmerja naprej.

Drago bralstvo, dobrodošli v še eni ediciji “sem prelen, da bi poslušal na YouTubu, zatorej raje berem o subjektivni stvari, kot je album s strani nekoga, ki ga po vsej možnosti ne bom nikoli spoznal in ima po vsej možnosti popolnoma drugačen okus za glasbo kot jaz”.

Ampak, mar niso recenzije resna ter objektivna stvar? Tudi tvoja mat je.

REZN je frišna troglava rožica iz Amerike in ja, njihovo ime je napisano v caps locku. Samo še comic sans manjka in smo. Kakorkoli, napadli so svet low & slow glasbe s svojim prvencem Let it Burn, kar nekako približno razloži, kaj se dogaja z wooferji, ko se predvaja njihov prvorojenec, ki je, spoiler alert, fajn. Zelo fajn.

Pomembno je omeniti, da sem dobil zastonj kopijo, ker sem bil 666. osebek, ki je lajkal njihov FB profil, kar je lepo, ker je bila ona kopija, ki sem jo ilegalno spizdil iz YouTuba, dosti slabe kvalitete.

Let it Burn se ne skriva in dosti hitro odloži svoj modrc in skoraj takoj pokaže, kje je čar. V preprostih, a učinkovitih riffih, ki zvenijo kot prižgana težka mašinerija v stanju mirovanja. Ampak počasneje. Nekaj magičnega je na zlobnem zvoku kitare, ki zveni, kot da se drobi in s svojim valovanjem iz zvočnikov počasi polni praznino v nas. Sicer samo začasno, ampak ajde.

Kontrastno strunarski masivi plapola višji, zasanjan vokal, ki bo ušesa lastnikov napačne vere spomnil na tistega od Mars Red Sky, ki pa s kamnolomsko masivo skupaj zaplava v mirnejše, triperske dele, da si lahko malo pretegnemo tačke z zadrogiranim lebdenjem, preden nas nov masivni del zabije do nafte.

Komadi so preprosti, a to še ne pomeni, da so neumni kot povprečna oseba, ki ima za cover image na Facebooku sliko Audija. Se vidi, da imajo dečki občutek in posluh, saj vse deluje kot sestavljanka z nekim človeškim številom kosov, kjer vsak kos popolnoma paše zraven drugega in skupaj tvori neko smiselno končno sliko, ki po vsej možnosti ni nek ostudno slabo sfotošopiran samorog.

Simpl in seka, če se izrazim po domače.

Brez blaznih presenečenj, predvidljiv, a izpopolnjen in celo … speven, kar je po navadi vojni zločin v tej zvrsti in bi si znal predstavljati kako njihovo pesem na karaokah. Če ne bi karaoke bile največje govno, kar jih naš obstoj premore. Kdaj napadejo tudi s heroinsko zasvojljivimi grungerskimi deli in ja, in case of:
“Kje da fak ti slišiš grunge, pička ti gnila?”
“Tvoja mat”

Let it Burn ima težo desetih komadov razporejenih čez eno uro. Ravno prav, da se lahko reče, da so dolgi, ampak ne predolgi. Kot obisk prijatelja, katerega se razveselite, a se še bolj razveselite njegovega odhoda šest minut kasneje. Se jim ne mudi nikamor, se pa tudi ne bojo zadrževali.

Lep podatek je, da je plata dala focn enoličnosti in je znotraj svojega doomerskega kaluta zelo versatilna. Nekaj primerov. The Creature zveni kot vmesno stanje med budnostjo ter sanjami, samo da prehod v sanje naenkrat zamenjajo brutalne nočne more, Rezurrection je težek, nalezljiv spektakel, ki v glasbeni obliki prikaže cel film in za piko na i vsebuje en zelo primerno ogaben vokalni fuš, Astral Sage je pa ... pizdumater. Tako zaključiš plato. Instrumentalna, depresivna masiva, ki parira samim Bongripperjem. Takega brezupa, takšne teže, takšnega enoličnega potovanja v nič nisem doživel od svojega zadnjega razmerja naprej.

Skratka. Super, poslušljiva, težka zadeva s preverjenimi in dobro izpeljanimi prijemi. Ocena:

Romantično vzdušje: 8/10

Barvna skladnost s pohištvom: 7/10

Fotogeničnost 8/10

Shia LeBouf: 2/10

Možnost za odobritev kredita: 7/10

Zagreb 6/10

Sreča: n/a

Končna ocena: številke so družbeni konstrukt

twitter facebook