recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

11. 11. 2012  Planks - Left Us As Ghost  (Ecocentric Records, 2012)
Pričakujete lahko praktično vse, kar je skupina v 5 letih izdala, in to vam lahko vzame kar veliko časa.

Predvidevam, da vam je tole tuje. Če bi vam zadevo zavrtel, bi definitivno rekli, da gre za Tombs, ampak temu ni tako. Planks so že od samega začetka nekako bili v senci velikega brata iz Amerike. Ne glede na to, kdo je bolje preigraval, ali pa kdo je bil boljši na odru, pri skupni turneji so Planks vedno ostali korak nazaj – v senci Tombs (verjetno zaradi državljanstva), ampak nič ne de, kajti obe skupini spadajo med boljše v svoji zvrsti.

Planks za razliko od Tombs prihajajo iz Nemčije in so od leta 2007 izdali (po mojih pregledih in izračunih) 3 split albume, 3 albume in pa 3 kompilacije (zakaj narediti toliko kompilacij??). Ena izmed teh kompilacij je ravno Left Us As Ghosts,na kateri pa boste našli vse, od samega začetka pa do konca izdaj leta 2011 (nov album prihaja ven letos, v bistvu v bližnji prihodnosti).

Ko govorimo o omenjenemu izdelku, bi vam morala zadeva biti kar jasna, saj če ste poslušali prve izdaje skupine potem veste, kaj pričakovati, ampak če vam je pa vse to tuje, pa naj vam jih predstavim, kar hitro se le da.

Zvrst vam je verjetno do sedaj že znana, fantovski trio (ponovna povezava na Tombs?!) preigrava metal, po principu skupin Tombs (again and again) in podobnimi. Čeprav, mogoče, za razliko od Tombs, Planks malo bolj eksperimentirajo z black metalom, HC (sedaj malo bolj manj) ter crustom.

Left Us as Ghosts je skupek albumov The Darkest of Grays , Solicit To Fall, Planks, split s Tombs (ironija), split z Narsaak in pa še enim skupnim split izdelkom z Nashardda.

Kaj pričakovati? Pričakujete lahko praktično vse, kar je skupina v 5 letih izdala, n to vam lahko vzame kar veliko časa (se pravi malo več kot eno uro), ampak glede časa nič ne premišljujte, ker verjemite, da vam bo album prišel prav v izredno težkih deževnih dnevih (ali pa v času depresije, melanholije, …).

Kot prvo, nam postrežejo s skladbo Deluge iz prve izdaje, dodobra kakovostno in precej drugače, glede na to, da so pri kasnejših delih fantje malce opustili HC pristope in se še bolj približali temačnim silam, imenovanim black metal.

Deluge je kot uvod dobra izbira, ker gre celoten album postopoma do konca in se pri tem vse skupaj samo stopnjuje, od tistega omenjenega HC pristopa (kateri bo najbolj všeč vsem, ki obožujete skupino Perth Express, ker je zadeva resnično identična) pa do težkih ''post metal'' vložkov.

Po prvih skladbah in samem začetku skupine pa nas kaj kmalu objame tema in melanholija, katera je bila pri prvih skladbah le meglen prikaz. Pri recimo The Sea Shall Not Have Them je zadeva precej temačna in bolj osredotočena na celotno težo same žalosti posameznika. In kot se album približuje koncu (19 skladb), bolj te vleče v morje same melanholije. Pri istoimenskem albumu Planks je bila pristona nekakšna depresija vsega, ampak ni prišla toliko do izraza, kot pri kasnejših albumih. Saj če so pri Planks (naprimer) vlagali v težke krike (recimo skupina Ghostlimb), se pri Solicit to Fall zadeva občutno spremeni - tisti težki kriki se zgubijo in poslušalca poprime atmosfera odsotnosti iz strani sveta, v kateremu živimo.

Album ni ravno poslastica za tiste, ki se preveč vživite v glasbo, ker vas bo od same žalosti verjetno ''pobralo'', je pa dober primer, kako skupine naredijo veliko razliko od samega začetka, seveda pa niti ne moremo mimo, sedaj že prevečkrat omenjenega dejstva, da takoj po poslušanju dobimo asociacijo na Tombs.

twitter facebook