recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

9. 2. 2015  Vlasta Popić - Kvadrat  (Moonlee Records, 2015)
Kvadrat brez problema ocenim na povsem enak princip, kot npr. Golden Men (Nikki Louder), je suvereno energično norenje polno melodij in agresivnih kitarskih pasaž, ki ne uidejo zlahka iz glave, kaj šele iz predvajalnika.

Ne glede na to, da gre za album št. 2 s strani zasedbe Vlasta Popić mi je zadeva povsem nova oz. prvič slišana (priznam – hvala Moonlee Records za novo odkritje), kar pomeni po eni strani, da lahko pričakujem kvaliteto po drugi pa nekaj povsem odvečnega.

V prvi fazi lahko že takoj opustimo dejstvo, da bo album Kvadrat odvečen, ker konec koncev je le izšel preko rok založbe Moonlee, kar pa iz lastnih izkušenj lahko rečem, da v vseh letih nisem prejel nobene slabe izdaje, kaj šele odvečne.

Torej kaj nam ponuja album Kvadrat? Žanrsko ga lahko popredalčkamo v noise rock/post punk žanre, ki poleg dveh naštetih vsebuje še mastne dodatke preostalih žanrov.

V devetih skladbah in skorajda 40 minutah se alnum odvije relativno hitro sploh če obožujete noise rock skupine.

Okvirno bi lahko album Kvadrat kot skupino Vlasta Popić definiral, kot nekakšno hrvaško verzijo Nikki Louder po drugi strani pa lahko tudi rečem, da gre za hrvaško verzijo  srbskih Repetitor, kajti omenjeni album vleče ''inspiracijo'' pri Nikki Louder, kot tudi pri Repetitor.

Npr. drveče agresivno obarvane melodije, ki asociirajo na Nikki Louder je moč prejeti pri prvih 3 skladbah, katere hkrati vsebujejo tudi naelektrene segmente zgoraj navedenih Repetitor.

Sicer je nekako zadeva osredotočena na post punk/noise rock žanr, ampak je čar albuma tudi preskakovanje na stoner zvrst (Dolje), kjer spomnijo na Kyuss, kot tudi na prvinski post HC kova Fugazi.

Sicer se v vseh skladbah zadeva prerazporedi še med inspiracijo/asociacijo na Drive Like Jehu, Shellac, Sonic Youth ….a je še vedno rdeča nit celotnega igranja na tleh domačih in sicer zgoraj omenjenih Nikki Louder.

Princip oz. recept celote je nekako nepričakovano pričakovan. Okvirno po 3 skladbah zadevo lahko definiraš oz. veš kakšna je masa in struktura albuma, a te pri vsaki skladbi še vedno preseneti novost preostalih žanrov.

Kvadrat brez problema ocenim na povsem enak princip, kot npr. Golden Men (Nikki Louder), je suvereno energično norenje polno melodij in agresivnih kitarskih pasaž, ki ne uidejo zlahka iz glave, kaj šele iz predvajalnika.

Tracklist:

1. Tržište

2. Ako Nisam Dobra

3. Szeged

4. Slijepa Naša (Mržnja)

5. Maštanje

6. Dolje

7. Ataksija

8. O Vodi

9. Nervozno Se Sanjari

twitter facebook