recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

5. 10. 2013  Various Artists - Klubski Maraton  (Založba Radio Študent, 2013)
Predstavitvena kompilacija skupin na tokratnem Klubskem maratonu je ena sama milina za poslušanje in nekakšno razodetje oz. dokaz, da nam ne primanjkuje dobrih in kvalitetnih skupin, sploh pa neuveljavljenih.

Ponovno je nad nas prišel Klubski maraton oz. skupek novih skupin, katere se bodo predstavile v klubih po vsej Sloveniji. Turneja traja od 20. 9. pa vse do 8. 11., ko se bodo na Metelkovi v istem večeru predstavile vse skupine. Več informacij o turneji: www.radiostudent.si/klubskimaraton.

Tokrat se nam bodo predstavile sledeče skupine, ki so podale vsaka po par pesmi za kompilacijo Klubski Maraton, ki jo lahko poslušate na medmrežju (klik!) ali pa jo, če se ne motim, na koncertih dobite v obliki promo CD-ja.

I:

Uvodna skladba KM13 – Popotnica je v bistvu nekakšen radijski uvod v album, in sicer nam povejo, katere skupine bodo igrale in v kakšnem žanru se vrtijo. Pač povsem radijsko (slišano tudi na radiu Študent med reklamnimi segmenti).

II:

Druga oz. prva prava skladba pripada čudu iz Logatca, imenovanem Christian Kroupa in skladbi Eta Carinae. Dobrih 5 minut potovanja po srhljivi pokrajini drone in eksperimentalnega žanra, kjer kakšnega preskoka ni vidnega. Je ena sama žalost (v dobrem pomenu, skozi glasbo), katera malenkost spominja na Sunn O))). Teža skozi ušesa in le za izbrane poslušalce.

III:

Pod št. 3 pa se iz glasbenega eksperimenta zadeva preoblikuje v prekleto hiter HC/crust žanr novomeške zasedbe Bipolar Disorder in njihovo skladbo Circle. Lahko rečem samo WOW!!!

Super skladba, vse na svojem mestu in daleč od pričakovanega. In ko pomisliš, da takšnih skupin v Sloveniji ni, ti hiter in nizek udarec zadajo Bipolar Disorder.

IV:

Dobro voljo pa nam pri št. 4 ponudi skupina (oziroma ''ljubljanski posebneži'' – tako je predstavljen v opisu) Menendes Brothers in skladba Ja Sam Sagradio Ovaj Grad. Dobrohoten garažni punk s pridihom težkega rocka, kjer se eno minuto vrti res zgolj malce komično besedilo (beri: naslov skladbe) in pa plesni pank ritem inštrumentov. Idealna punk popotnica za prihajajočo zimo.

V:

Reverend Haze – Slayer. Luksuzen stoner rock, ki lahko konkurira marsikateri svetovno priznani zasedbi. Slayer je ena izmed tistih skladb, ki bo pri marsikomu našla topel dom in bo tudi krajšala dolge zimske dni večini.

IV:

Pod št. 6 pa nas bodo razveselili glasniki iz Vrtojbe, Koromač s skladbo Anal Talk. Je, kar je – glasna eksperimentala, ki se iz sekunde v sekundo stopnjuje, pomiri in spet stopnjuje.

VII:

Za zaključek prvega kroga pa poskrbi skupina Ontervjabbit iz Hrastnika in njihova težko prebavna skladba Alpha Programmer. Noise, drone ter malenkost black metala. Mogoče ne ravno za širšo publiko, ampak tisti, ki vam glasno hreščanje ustreza, boste znali ceniti zadevo.

Potem se začne drugi krog, v katerem se zadeva predstavi v že omenjenem vrstnem redu, le komadi so drugi. Pa začnimo:

VIII:

Ponovno smo pri one-man projektu Christian Kroupa, tokrat pri skladbi The Three Ages Of Man And Death. Drone in elektronski detajli. Slušno videnje skozi glasbo, mogoče malce asociacije s kolaboracijo med Horseback ter Locrian.

IX:

Drugi krog za Menendes Brothers. Recept je povsem enak kot pri predhodniku, le da gre tokrat za skladbo Eno Mrtvo Žensko Z Zeljem Prosim. Ponovno malce komedije v naslovu in besedilih (ker se ponavlja naslov), glasba pa meji med punkom ter rockom (ampak ne gre za punk rock – da ne bo pomote).

X:

Za mešane dobrote pa ponovno poskrbijo Koromač, ki v svojo skladbo Elephant Stampedo vnesejo vse živo, in sicer od elementov sludge metala, funka do rocka in še česa. Skratka, širok žanrski izbor in to v eni sami skladbi.

XI:

Ciciban oz. druga skladba Bipolar Disorder. Počasnejši instrumentalni deli, katere dopolnjujejo kriki ter hreščeč čisti vokal (pri besedilu V šolo hodi, cici-ciciban…) in potem kot strela iz jasnega pride divji growl vokal. Nepričakovano in jebeno težko. Super.

XII:

Predzadnja skladba na albumu nosi naslov Deja Vu, gre pa za pesem skupine Reverend Haze. Kot pri Slayer, gre tudi tukaj za dober in kakovosten stoner rock/metal izdelek s pridihom psihadelike. Magično in hipnotično.

XIII:

Za konec pa je nam zadevo otežijo Ontervjabbit ter njihova kreacija Stud. To, kar se odvija v omenjeni skladbi, je težko (in dobro seveda). Noise iz vseh strani, kriki iz onstranstva in pa daleč od prijetnega poslušanja.

Predstavitveni album skupin na tokratnem Klubskem maratonu je ena sama milina za poslušanje in nekakšno razodetje oz. dokaz, da nam ne primanjkuje dobrih in kvalitetnih skupin, sploh pa neuveljavljenih.

Če le imate možnost, si skupine oglejte v živo.

twitter facebook