recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

25. 4. 2014  Cynic - Kindly Bent To Free Us  (Season Of Mist, 2014)
Čeprav so v svoji glasbi razširili uporabo različnih zvokov, metod in pristopov, se je pa polje glasbenega delovanja v smislu žanra precej zožilo.

Kot že pove naslov, gre za precej mehak pristop izvajanju glasbe. Da se ga opisati z besedami, da so se Cynic s to plato predstavili na najbolj prijazen možen način, kar posledično pomeni, da tudi agresivnejših delov ni. Tu ne gre le za vokal, ampak vse, kar je igrano, je ublaženo in amortizirano. Pri poslušanju se dobi občutek, da gre za glasbeno barvanje z vodenkami, kjer se vokali razlivajo po glasbi in z njimi tvorijo celoto.

Če bi lahko rekli, da so bobni to, kar poganja to ladjico po vedno enako rahlo razburkanem morju, pa je bas kitara tista, ki krmari in kot vekomaj, lovi vokale in kitare, da se držijo smeri v svojem plesu.

Plato je moč razumeti kot predstavitev nekoga, ki je dober človek, ampak se ne hvali, se ne pretvarja in noče izpasti osladen. Produkcija ne cilja na velike množice v smislu prodaje, drži pa, da to ploščo lahko verjetno posluša tudi vaša babica. Znanstveno-fantastični zvoki, ki so prisotni prek efektiranih kitar, ne dajejo občutka umetelnosti, temveč občutek duhovnosti, ki pa ni vsiljiva, ne agresivna in hkrati definirana. Pride mirno kot maček, ki bi rad zaspal na vašem krilu.

Kljub svoji mehkosti pa plošča ponuja potencial za težkost. Če boste dali na Winampu preamp do konca, boste doživeli bolj surovo verzijo, bolj podobno starim Cynic.

Sicer gre pri tej plošči za začrtan razvoj, ki je sledil po reunionu,če pa gre za napredek, pa je težko oceniti. Čeprav so v svoji glasbi razširili uporabo različnih zvokov, metod in pristopov, se je pa polje glasbenega delovanja v smislu žanra precej zožilo.

Tako da če smo prej lahko poslušali plošče od Cynic na drugačne načine, jih danes lahko poslušamo na manj načinov. Po tej premisi je Kindly Bent To Free Us daleč najbolj definiran izdelek skupine Cynic.

Avtor:
twitter facebook