recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

recenzija

6. 10. 2014  CRUCIFIED BARBARA - In The Red  (Music-A-Matic Studios, 2014)
Tisti, ki pravite, da ženske ne sodijo v metal – UGRIZNITE SE V JEZIK!

Priznam, da sem bila nekoč tudi sama skeptična do žensk v metalu. Velikokrat so se mi zdele slabe verzije katerih drugih skupin, ki so se šlepale na svoj ženski šarm. In velikokrat je tudi tako – tipične primerke imamo tudi v domači metal sceni.

Nas pa že metal zgodovina uči o ženskih skupinah, ki so bile vse prej kot to. Toliko hitov in toliko spevnih komadov, kot so naredile Vixen, ni naredilo veliko skupin. Sexy, hude in glasbenice! Vixen so zame še vedno ultimativni samo-ženski metal bend.

Omeniti je treba tudi Girlschool. Skoraj toliko, kot so znane po svoji glasbi, so znane zaradi naklonjenosti Motörheadov do njih. Gospe so na sceni že skoraj 40 let, in lahko zatrdim, da še vedno naredijo prekleto dober šov. In še se najdejo take.

Čeprav švedinje Crucified Barbara niso ravno novinke na sceni, še vedno simbolizirajo mlad zagon v samo-ženski metal sceni. In to delajo res dobro. In The Red je njihov četrti album, ki je izšel letošnjega septembra, po  In Distortion We Trust iz 2005, 'Til Death Do Us Party (2009) in The Midnight Chase iz leta 2012.

Skupino sestavljajo Mia Coldheart na vokalu in kitari, kitaristka in back-vokal Klara Force, basistka Ida Evileye in bobnarka Nicki Wicked.

Surova energija in hkratna spevnost komadov je njihova značilnost, ki preveva tudi ta album. Zadnji izdelek nakazuje na večjo zrelost skupine in je v primerjavi z zgodnejšim materialom tudi bolj dodelan.

Album brezkompromisno štarta z I Sell My Kids for Rock'N'Roll, našopanim in močnim komadom, ki kaže na njihov odnos in resno predanost glasbi, ki ne pojenja, ne glede na leta. Opozarjam vas, da si ga boste po treh poslušanjih težko izbili iz glave še cel naslednji dan. Ampak to ni slabo, saj zelo prijetno brenči v ušesu. Naslednji komad ima še močnejše sporočilo. To Kill a Man opozarja na problematiko posilstva in zlorabljanja žensk. Prvi singel plate Electric Sky dobro zajema stil skupine. Gre za ravno pravo mešanico catchy komada, ki pa je še vedno grob in oster. Ravno ta kombinacija pravega metala in nežnejšega rocka je tisto, kar pri Crucified Barbari tako pali. In seveda hude solaže, divlji bobni ter res odličen, fantastičen, čustven, ekspresiven vokal.

Album mogoče ni primeren za goreče fene ekstremnih metal zvrsti, vsem ostalim pa ga resnično priporočam.

twitter facebook