recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

9. 10. 2016  Bolesno Grinje - Grd  (samozaložba, 2016)
Bolesno Grinje so gotovo eni tistih bendov, ki lahko live energijo prenesejo v plato, in album Grd, ki je izšel septembra letos, je živi dokaz za to.

Balkan je verjetno razburjenemu okolju primerno vedno bil pripraven okoliš za razvoj ekstremnih glasbenih zvrsti. Z Balkana prihaja vrsta kultnih bendov, še posebej, kar se punka tiče, kar se rocka in metala tiče so bendi verjetno ostali kultni zgolj v domačem dvorišču, je pa sam polotok vedno ponujal prave energije za razvoj eksperimentalij, ki so običajno presegale vse ekstreme.

Pulo pomnim kot mesto, ki je sceni na Balkanu in drugod vedno ponudilo ogromno, tako koncertno (Monte Paradiso festival, Art & Music Fest itd.) kot glasbeno – v smislu ustvarjanja glasbe. Zdaj ne vem, če je Franci Blaškovič s svojim kultom Gori Uši Vinetu (al' kak' se že napiše) Puljan kot tak, vem pa, da so pečat Puli v punk rocku pustili Kud Idijoti. Potem so tu mislim, da tudi kultni noise rockerji Sexa in potem mi padeta na pamet Anti Otpad ter Desinence Mortification. Okrog ljudi, ki so se kalili  v na koncu omenjenih dveh bendih, pa se je razvila scena znotraj scene – od Atak Na Batak prek Lizatori I Pizdere čez K15 (Živeo šank! Živeo! Živeo šta? Šank!) do Dilber Bend. In do Bolesno Grinje.

Bolesno Grinje so pulski grinderski tour de force, bend, ki v živo deluje kot utelešenje eksplozije napalmovskega projektila. V živo je ta bend sposoben ustvariti energijo, ki jo po mojem zaskrbljeno merijo vojaške in druge postaje povsod po svetu vedno, ko Puljani kje igrajo v živo. Če pogledam na grind sceno v domačih logih, mi poleg Dislike, Extreme Smoke 57, Krlja in recimo Zaprti Oddelek na pamet padejo zgolj še Desinence Mortification in Bolesno Grinje. A prav Bolesnoća mislim, da je tista, ki seže daleč naprej. Ne v smislu, da rušijo kakšne že postavljene grinderske smernice, temveč v smislu, da so neprimerno bolj intenzivni.

Kar ta bend ustvarja v živo je eno, kar ustvarja na ploščah pa … je na srečo enako. Bolesno Grinje so gotovo eni tistih, ki lahko live energijo prenesejo v plato in album Grd, ki je izšel septembra letos, je živi dokaz za to. Torej, če ste BG gledali v živo, veste, za kaj gre – paleta blast beatov, brutalnih kričečih vokalov, ki izražajo tisto, kar so že nekoč v vokalno bolj prijetni maniri opevali Anti Otpad, vsekakor pa ekstravaganca mastnih in nalezljivih riffov. In če stojite na miru, je to posledica tega, da je nekaj gotovo narobe z vami. Kot sem napisal, so BG v živo ekvivalent napadu z napalmom. Pa ne zato, da bi jih primerjal z Napalm Death, čeprav se vplivi slednjih slišijo v komadih BG. BG preprosto zažigajo – enostavno, a učinkovito. Imajo ravno dovolj dolge komade, da niso dolgočasni, ravno dovolj intenzivne, da vas ne raztreščijo po prvi minuti in so ravno dovolj aktualni (besedila so v hrvaščini, a prevedena tudi v angleščino), da se brez težav poistovetite z njimi.

In kako se to uteleša v albumu Grd?

Brez težav. Grd ponuja 12 komadov, ki navdušijo predvsem z res dobrimi kitarskimi linijami, ki imajo trdno podlago v jasni in dobri ritem sekciji (sliši se tako intenzivnost bobna kot konstantnost basa), vse skupaj pa obarva in dopolni surovo kričeči vokal (mislim, da celo dva vokala?), ki spominja predvsem na grinderje z Relapse področja. Kot sem zapisal, so komadi intenzivni in se na trenutke, kot je to v grindu običajno, nagibajo k morebitni enoličnosti – a le-te ne dosežejo, ker so ravno dovolj dolgi. Sliši se, da bend dela komade zato, da jih bo igral v živo in da ves bend stoji za narejenim repertoarjem. Kar se kaže v tem, da so komadi suvereni, udarni in učinkoviti. Ter pristni.

Po eni strani bi seveda znotraj nevihte albuma Grd lahko našli trenutke, ko se vse skupaj zmeša v mogoče malce preveč intenzivno juho, a po drugi strani – če peče od začetka, naj peče ta župa do konca in še dlje.

Bolesno Grinje ne izumljajo tople vode, a ponujajo takšno zmes vatrene vode, da vas bo preprosto bolel kurac ob dejstvu, da ne poslušate česa res pretirano inovativnega. A zakaj bi popravljali tisto, kar ni zlomljeno, če lahko zadevo preprosto nadgradijo in naredijo še bolj ubijalsko?

Plata ubija na pune, bend pa v živo tudi – in v to se lahko prepričate 15. 10. (sobota), ko bodo Gromko na Metelkovi zasedli s kultnimi domačimi kričači Pizda Materna.

twitter facebook