recenzije

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

banner
banner

recenzija

14. 6. 2011  Iron Maiden - From Fear To Eternity: 1990-2010 (Best Of)  (EMI, 2011)
Zgolj še ena Iron Maiden kompilacija? Itak.

Nikoli ne bom razumel, zakaj so Iron Maiden tako obsedeni z izdajanjem kompilacij? Piše se namreč leto 2011 in Iron Maiden so izdali kompilacijo oz. izbor – po njihovem – najbolj reprezentativnih komadov v obdobju med letoma 1990 in 2010. Pred tem so leta 2009 izdali Somewhere Back In Time 1980-1989 (Best Of). Zakaj že? Oh, bog, zakaj?!!

Na drugi strani ''bukleta'' njihov menadžer Rod Smallwood pravi, da so s tem hoteli pripraviti ljudi na pesmi, ki jih bodo Maidni (v času pisanja so jih že) igrali na prihajajoči The Final Frontier turneji, kjer se bodo osredotočili na komade v zadnjih 20 letih. Pred tem so seveda izdali kompilacijo, ki bi nas spomnila, kako so super komadi med letoma 1980 in 1989 (namenjena temu, da vas spominja, da bodo Maidni promovirali DVD Flight 666), pred tem pa so izdali še nekaj kompilacij, od katerih se mi po vsebini omembe vredna zdi zgolj Best Of The Beast, ki je vsebovala kar lepo število singlov, medtem ko natega a la Edward The Great in The Essential Maiden ne bom omenjal, ker so res bili zgolj namenjeni temu – kot je na Paranoid zinu napisal nekoč davno Matjaž Prešeren – da ne bi ostali prikrajšani za grafiko bodisi Dereka Riggsa ali ostalih, manj znanih od Dereka.

Preden se posvetim trenutnima dvema diskoma, ki mi prijetno božata ušesa, bi še malo pojamral o Iron Maiden, ki so obsedeni s tem, da vas spominjajo, da četudi niso izdali plate ali bodo pričeli s turnejo, imajo te in te komade (ki se v večini itak ponavljajo). Ne pozabite na hite ali pa na tiste manj znane, ki jih itak ne igrajo v živo.

Vidite, kako skrbijo za vas?

Čeprav, če bi bili fer, bi lahko to dali na svojo uradno internetno stran in to zastonj, pa bi pridobili še na tone fenov, katere bi lahko zalagali z oglasi, ko bi se le-ti registrirali, če bi hoteli te posnetke ''downloadati''. Jebat ga, za vsako kompilacijo odštejte vsaj 15€ - za komade, ki jih itak že imate na studijskih platah oz. singlih, če ste goreč zbiratelj! – in ste okrajšani za vsaj 70€. Koliko bi lahko le prišparali, če ...

Pa naj mi kdo reče, da denar tu nima nobene vloge?

Vrnimo pa se vseeno k izdaji, ki resda ponuja 152 minut res dobrih Maiden komadov in – dame in gospodje!!! – tokrat res ne boste naleteli na Run To The Hills ali pa Hallowed Be Thy Name (je pa Fear of the Dark – a na srečo, v živo!!!); a kaj več ne (OK, no – spomni vas, da obstaja komad No More Lies ali pa When The Wild Wind Blows).

Od 23 komadov imate 4 ali 5 v živo odigranih in posnetih, ostali pa so pač isti kot na studijskih albumih (čeprav je tudi nekaj komadov iz čisto zadnje plate, ki ni izšla niti leto dni nazaj, kar pa je kar nenavadno za tak bend. Namreč, da izda komade, ki so še kar sveži.). Kar se grafike tiče, je ta zgolj stelarna na naslovnici (res ni slaba!), a je noter prav pičla in v ozadju, čeprav so vsaj – vsaka čast Maidnom, ki to vedno naredijo! – natisnjena vsa besedila.

Če ste ponosni lastnik vseh studijskih albumov in če ste bili na/slišali/videli vsaj 1 njihov koncert, potem je tale kompilacija kvečjemu zbirateljski artikel (če pač imate obsesivno kompulzivno motnjo, s katero se lahko pohvali večina gorečih zbirateljev!). Če pa ste tak fen zbiranja Iron Maiden ''memorabilije'', potem se ali zapodite v kupovanje vseh živih oblik Iron Maiden ''merchandisa'' (priporočam figurice Eddija!) ali pa v nakup DVD-jev, ki vedno ponujajo koncerte (ki so res spektakel), videospote in seveda obsežne dokumentarce (priporočam vsak izdani DVD – tu vam vsaj ne bo žal 20€ po izdaji)!

Money money money …

 

twitter facebook