recenzije

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

warkings

Reborn

gaerea

Unsettling Whispers

Challenger

Turned to Dust

Voidsphere

To Call / To Speak

Rammstein

Untitled

Fvneral Fvkk

Carnal Confessions

Korn

Nothing

banner
banner

recenzija

31. 3. 2013  TRUS! - First Step  (Moonlee Records, 2013)
Je nepričakovan in ga poslušalec kaj hitro vzljubi. Je definitivno priporočljiv vsem, ki imate radi eksperimentalne zadevščine in alternative pod veje električnih kitarskih žanrov.

Založba Moonlee je v letošnjem letu v polnem zagonu, kajti do sedaj smo bili priča že dvema izdajama (Cripple and Casino, Bernays Propaganda - kateri si, kot vedno lahko preberete na straneh Profanity.si)  in pa tudi vsakoletnem rajanju imenovanem Moonleejada.

Album št. 3 v letos za založbo Moonlee pa pripada novi slovenski skupini imenovani TRUS!.

Za ime je večina od vas že slišala preko FB oglaševanja festivala Moonleejada in pa seveda na plakatih za omenjeni festival, kjer so bili najavljeni kot otvoritveni bend in pa seveda predstavitev novega nabora Moonlee.

Ampak, ker je višja sila močnejša od nas vseh so TRUS! svoj nastop zaradi bolezni odpovedali. Žal! Ampak nič ne de, kajti TRUS! so se dober teden kasneje lahko v polnem zdravju predstavili širši množici na Tresk! Št. 4.

Za vse tiste, ki si zadeve v živo niste mogli ogledati in ne veste o čem je govora pa vam bom v nekaj stavkih poskušala album First Step predstaviti na hiter in kratek način.

Pri opisu skupine na Moonlee strani dobim precej zanimiv izbor žanrov - TRUS! = 45 % Alter, 20 % Garage, 17 % Punk, 10 % Synth Rock, 8 % Electro New Wave, kar pa po poslušanju v bistvu drži, mogoče tu pa tam kakšen odstotek pripada drugemu žanru ampak okvirno vam opis pove vse in veste, kaj od albuma First Step lahko pričakujete.

Uvodna skladba Come On nas za začetek precej spominja na skupine, kot so It's Everyone Else ter recimo Ludovik Material, kjer dobimo pridih elektronske glasbe pomešane s plesočimi bobni in eksperimentalnim preigravanjem kitare. Vokalno so TRUS! na prvo poslušanje malenkost podobni Bernays Propaganda. Je melodično, ampak bolj recimo ''žalostno'' kot pri Bernays Propaganda – a vseeno na enaki valovni dolžini.

Precej obetaven uvod in zanimanje za prihajajoče skladbe narašča…

Skladba št. 2, katera nosi ime Blue pa nam prinese precejšne spremembe, kajti po garažnem uvod igranja bas kitare prejmemo seveda speven alter vokal, eksperimentalne vmeske elektronske glasbe in pa presenečenje in milina za uho, ko nam postrežejo z igranjem saksofona – nepričakovano in neverjetno.

Po presenečenju (Blue) verjamem, da se bo vsak od vas zmedel in kaj kmalu ne bo več vedel kaj ga pri naslednji skladbi pričakuje in si s tem zadevo samo še bolj želi…

Zasanjane melodije uvodne melodije pa dobimo pri skladbi št. 3 imenovani Whale Song, kjer takoj prejmemo asociacijo na recimo post rock skupine, kot so hrvaški Storms in Don't Mess With Texas.

Je počasno melodično in pa počasno, kar sem pri nekaterih skupinah tudi pogrešala in so me ponovno pogreli ravno TRUS!

Poleg instrumentalnega sanjarjenja pa nam vse skupaj polepša seveda tudi vokal, ki je tokrat bolj nežen in se zasanjano tudi super vlije v Whale Song.

Album First Step je težko primerljiv z ostalimi skupinami, seveda je recimo od skladbe do skladbe kot zgoraj navedeno podobno določenim skupinam, ampak v celoti pa ga ne bi morala vreči v enak koš kot recimo indie rock skupine.

Je nepričakovan in ga poslušalec kaj hitro vzljubi. Je definitivno priporočljiv vsem, ki imate radi eksperimentalne zadevščine in alternative pod veje električnih kitarskih žanrov.

 

Avtor:
twitter facebook