recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

3. 1. 2021  Ensanguinate - Entranced By Decay (demo)  (samozaložba, 2020)
Omenjeni demo vsekakor mine prehitro, pri tem pa ponudi komade, ki med seboj resda na prvi posluh zvenijo izredno podobno, a v resnici ima vsak med njimi svoje skrite čare.

V začetku lanskega avgusta sta v razmaku štirih dni na slovensko sceno prišla kar dva domača death metal izdelka, in sicer demo Entranced By Decay zasedbe Ensanguinate ter prvi album zasedbe Nefarious Vermin, Elongated Misery.

Oba sta izšla v samozaložbi, oba sta tudi bila posneta in zvočno obdelana praktično s strani samih bendov ter predstavljata starošolski death metal, čeprav vsak na svoj način.

V današnji recenziji se bomo posvetili zasedbi Ensanguinate.

Ensanguinate domujejo v Ljubljani, bend pa tvorijo nekdanji člani zasedb Eruption ter Panikk in sedanji člani Hellsword in Sober Assault oziroma Armaroth. Glede na glasbeno preteklost članov je takoj jasno, da bend resnično obeta, a kar deluje bolj kot ''pedigre'' zasedbe, pa je to, da oglašujejo igranje death metala v starošolski maniri, ki pa stavi na miks med zlobno agresijo Possessed in Slayer ter melodičnostjo zgodnjega švedskega death metala a la Nihilist ter Grotesque in black metala v stilu Dissection.

Vse našteto se dejansko in zares odlično sliši v štirih komadih, ki jih ponuja resnično profesionalno narejen, tako po videzu kot vsebini, demo Entranced By Decay v slabih 20 minutah. Omenjeni demo vsekakor mine prehitro. Pri tem pa ponudi komade, ki med seboj resda na prvi posluh zvenijo izredno podobno, a v resnici ima vsak med njimi svoje skrite čare.

Jasno je, da je tu ''song writing'' zelo dobro premišljen. Vsak komad ima kitarske linije, ki so bogate, ne nujno kompleksne, a vam bodo ostale v spominu, pa naj je to otvoritveni riff prvega komada, ki je poklon Incantation, Autopsy in Death, vodilni drugega komada, ki najbolj spomni na zlate čase Benediction, ali pa refrenski riff tretjega.

Pesmi na demu so tudi jasno strukturirane. Že po prvem poslušanju se vam bodo strukture pesmi vsedle v spomin, poznavalci na začetku omenjenih ameriških ter švedskih vzornikov pa bodo takoj slišali, komu Ensanguinate izrekajo svoj ''hommage''. Velik plus je pridih melodičnosti, ki dá neko čisto novo dimenzijo komadom in tvori morbidno, zloveščo, a hkrati lepo atmosfero. Pridih Dissection je tu izredno dobrodošel in efektiven. Kitare zvočno ne delujejo ultra mastne, a za to poskrbita bas kitara, ki je v miksu prisotna ravno dovolj, ter tankovski bobni, ki ostajajo direktni, enostavni, a popolnoma prilagojeni pesmim in stilu, ki ga igra bend. Vse skupaj okrona razumljiv in hkrati surov vokal, ki se več kot lahko spogleduje z zgodnjimi Morbid Angel in Pestilence ter Death. Dodatno pohvalno je tudi to, da je za zvočno sliko poskrbel bend sam, saj je vodja zasedbe, kitarist/vokalist Andrej Čuk zadevo posnel, miksal in masteriziral.

Hkrati je treba poudariti tudi to, da slovenskega benda, ki bi na tako kvaliteten način igral prvinski death metal, do zdaj še ni bilo, z velikim zanimanjem pa čakamo, kaj bo prinesel prvenec, na katerem trenutno delajo.

Demo lahko dobite prek njihove Bandcamp strani ali prek njihovega Facebooka.

twitter facebook