recenzije

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

banner
banner

recenzija

26. 5. 2015  Melechesh - Enki  (Nuclear Blast Records, 2015)
Album ni zgolj še eden v vrsti, ampak umetnina, s katero poskuša skupina prodreti v srž svojega pogleda na svet in podati tudi refleksijo svojega lastnega ustvarjanja.

Melechesh so svetovljanski skupina, ki že dobri dve desetletji skozi svojo unikatno muziko obuja mitske pripovedi antičnega bližnjega vzhoda. S svojo mešanico heavy metala ter orientalskih ritmičnih in melodočinih vzorcev so predvsem v zadnjem desetletju postali precej prepoznavni, čeprav niso edina težkometalna zasedba, ki s svojim muziciranjem briše (namišljene) kulturne meje med zahodom in vzhodom. Začetke benda lahko najdemo v metropolitanskem Jeruzalemu, stičišču kultur vzhoda in zahoda ter žarišču nenehnih zgodovinskih konfliktov, ki se je kmalu izkazal za precej neprijazno okolje in skupino takorekoč prisilil v nomadizem. Najbrž prav ta izkušnja daje pomemben kontekst njihovemu ustvarjanju. Njihova godba ne ponuja orientalizma - “zahodnjaškega” pogleda, ki bi poskušal prikazati klišejsko podobo mističnega orienta - ampak ustvarjalno združevanje in medsebojno oplajanje različnih glasbenih tokov. Na njihovih pološčah je bilo vedno dovolj prostora tako za kopico headbangerskih riffov kot za ambientalne eksperimente s tradicionalnimi akustičnimi inštrumenti.

Novi album nosi monumentalni naslov ENKI. Ime se nanaša na staro sumersko božanstvo modrosti, magije in ustvarjanja, gopodarja zemlje in oceanov, stvaritelja sveta in človeka, v Babilonu poznanega kot Ea. Naslov torej napeljuje na nekakšno temeljno pripoved, na osnovno konceptualno os, ki preči celotni ustvarjalni opus skupine. Album ni zgolj še eden v vrsti, ampak umetnina, s katero poskuša skupina prodreti v srž svojega pogleda na svet in podati tudi refleksijo svojega lastnega ustvarjanja. Njihova glasba, za razliko od večine ekstremnih metal zasedb, ni zaprisežena zgolj uničenju in propadu, ampk se, ravno nasprotno, odpira vitalnosti in življenju ter v ustvarjanju išče osnovno gibalo bivanja. Melechesh ne rušijo zgolj geografskih in kulturnih meja, ampak tudi ločnice med oddaljeno preteklostjo in mitskimi metaforami ter sodobnim, razrediščenim svetom, ki je v nenehnem gibanju in v katerem ne iščemo več univerzalnih zakonov in absolutnih resnic.

Melechesh skupaj s Keep Of Kalessin, Tribulation in Embryo v četrtek, 28. maja nastopajo v ljubljanskem klubu Channel Zero!

twitter facebook