recenzije

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

warkings

Reborn

gaerea

Unsettling Whispers

Challenger

Turned to Dust

Voidsphere

To Call / To Speak

Rammstein

Untitled

Fvneral Fvkk

Carnal Confessions

Korn

Nothing

Malorshiga

Kvlt ov Vitis et Olea

Vitriol

To Bathe From The Throat Of Cowardice

Mgła

Age Of Excuse

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

banner
banner

recenzija

9. 12. 2013  Empire Of Rats - Empire Of Rats  (A389 Recordings, 2013)
Če ste oboževalce pravega ''zmetliziranega'' HCja (tudi v smeri holy terror scene), naj vam istoimenski album Empire Of Rats ne uide iz rok, ker gre za enega najboljših albumov letošnjega leta.

Dobro leto nazaj je neznana skupina imenovana Empire Of Rats iz Ohia, ZDA izdala EP, ki je slišal na ime No Peace. Kot prevečkrat rečeno, je poslušanje vseh žanrsko obarvanih albumov precej tvegano, ker nikoli ne veš, kaj te lahko praktično doleti.

Ne glede na odlašanje, sta me skrivnostno ime in album klicala k poslušanju in ni minilo dolgo časa, da sem sam pri sebi rekel, pa poglejmo, kaj je tukaj tako posebnega.

Od tistega prvega trenutka je  bilo odločeno, da gre za perfekcijo pri ideologiji jeze. Polno vreščanja, umazanije, pljuvanja vsega povprek in pa neprecenljivo nabiranje in absorbiranje ''nedovoljenega'' besa skozi besedila in inštrumente. ''Zmetaliziran'' HC, ki je praktično že pozabljen in ga gojijo le redke skupine.

Rezultat pa jasen… to je to!

Leto kasneje pa nam grlo pekla, imenovano A389, prinese prvenec skupine, za katerega pa do sedaj že vemo, da ne izdaja dolgočasj, ampak čisto kakovost.

Istoimenski album nam pri uvodu Leeches prinese filmski izsek, kjer zaslišimo Choose Hate, It's So Much Easier, … in potem, kot strela iz jasnega, čisti bes in jeza skozi vokal in instrumentalne segmente.

Igranje bo marsikoga spomnilo na Integrity in Ringworm, kar je recimo povsem logično, ker prihajajo iz države, kjer se je temačna jeza skozi žanr HC tudi rodila (Cleveland – mesto, ki nam je obrodilo Integrity, Ringworm, …) in asociacija na navedene skupine je v tem primeru logična.

Perfektno za vsakega nadobudneža težkega žanra.

Po uvodu pa se zadeva nadaljuje v podobni smeri, in sicer pri skladbi Another Minute Of Hell. Okvirno bi rekel, da gre za malce počasnejše igranje Ringworm oz. malce hitrejše igranje Integrity – je ravno nekje vmes, ker na trenutke se malce upočasni, po drugi strani je pa precej hitra (tisti thrash del je ličen Ringworm kreacijam). Pri vokalu pa gre mogoče malce bolj za nadgrajeno renčanje Dwida Helliona, svojevrstno nerganje dobre ideologije (vsi vemo, kje se besedilno vrtijo Integrity ter Ringworm).

Album pa se v tej smeri tudi nadaljuje, npr. pri določenih skladbah boste, kot rečeno, prejeli večji poudarek na Integrity ter 100 Demons (Rats Reign, …), po drugi strani pa bolj hitrejše igranje a la Ringworm in Nails (Sinking, …), skratka dobrote po načelu najboljših skupin.

Če ste oboževalce pravega ''zmetliziranega'' HCja (tudi v smeri holy terror scene), naj vam istoimenski album Empire Of Rats ne uide iz rok, ker gre za enega najboljših albumov letošnjega leta.

twitter facebook