recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

4. 2. 2013  Rings of Saturn - Dingir  (Unique Leader Records, 2013)
Rings of Saturn z desetimi skladbami ne delajo drugega, kot trpinčijo poslušalca.

Pri ameriških skupinah, ki si želijo biti, kar se da tehnične in brutalne, se je že poprej zataknilo. Še pomnite grozno neposlušljivi skupini Brain Drill in Psyopus? Obe skupini se kaj prida nista prijeli, a nekako to ni bilo dovolj, da ne bi nastajale nove skupine. Dokaj mlada skupina Rings of Saturn je podobno nadležna kot kakšni Brain Drill, le da so Rings of Saturn nastali pod vplivom deathcora.

Rings of Saturn z desetimi skladbami ne delajo drugega, kot trpinčijo poslušalca. Da, RoS so brutalni in tehnični, a že v prvi skladbi Objective to Harvest se z nadležno atonalno godbo izkažejo kot izredno nesmiselni. Seveda k temu pripomore tudi vokal, ki sicer globoko kruli, a z visokim kričanjem pa so naša ušesa vse prej kot hvaležna. Skladbe so nesmiselno strukturirane oz. vse skupaj deluje nametano brez glave in repa. Bolj ko gre album proti koncu, bolj si želim, da RoS ne bi obstajali, ker poleg vsega nadležnega je temu primeren tudi zvok, ki je izredno spoliran in sterilen. Najbolj grozna stvar so tu bobni, ki so tako »nasemplani«, da se ves čas pojavlja občutek, da so bili narejeni preko kakšnega računalniškega programa.

Skupini je bilo očitano, da snema le s polovično hitrostjo, pa tudi če ne, RoS so lahko neverjetno naučen bend, jim to ne bo prav nič pomagalo, da bodo kaj bolj poslušljivi. Na koncu je pravzaprav težko najti kaj pozitivnega. Občasno izpade zanimiva atmosfera, ki deluje nezemljansko.

Dingir lahko smatramo tudi kot nekaj pozitivnega. Prvič, da gre za napako v razvoju ekstremne glasbe, in da se takšnih napak ne sme ponavljati, in kot drugič pa bi bil album lahko koristen za mučenje najhujših zapornikov. Verjemite, tudi če imate radi death metal, poln ekstremov, takšen »wankery«, kot je Rings of Saturn, ne boste prenesli. Enostavno so ogabni!

Ameriškim skupinam, ki si želijo biti tehnične, bi v prihodnje svetoval, da naj tehnično podkovano glasbo prepustijo raje Kanadčanom, Nemcem in Švedom. Žal, dandanes je o dobrem ameriškem tehničnem death metalu s parimi izjemami težko razpravljati.

Avtor:
twitter facebook