recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

30. 9. 2013  Thraw - Decoding the Past  (Metal Tank, 2013)
Thraw so z Injecting Hate in Encephalic Oppressions, njihovih bolj znanih izdaj, na prvenec prenesli le najboljše.

Kolikor pomnim so domači bendi, ki so kratek cajt razpadli, ob vrnitvi ponavadi še toliko bolj izžarevali razlog, zakaj so že sprva prenehali. Veseli me, da pri koroških Thraw temu nikakor ni tako, ker njihov novi CD, Decoding the Past, izžareva svežino in energijo ter naslovi levji delež njihovih preteklih pomanjkljivosti. Točno tako, kot se za bend spodobi na prvencu, pa naj bo še toliko zakasnel.

Thraw so z Injecting Hate in Encephalic Oppressions, njihovih bolj znanih izdaj, na prvenec prenesli le najboljše, kar se je od glasbe prenesti dalo, skupaj s postavo pa so osvežili in zagotovo bolj usmerili svoj zvok. Njihov temelj so poskočni in energični thrasherski rifi; ko kak rif galopira dovolj dolgo, Thraw znajo vpeljati ravno takega, ki komad potisne v višjo prestavo. Medtem ko so nekatere pesmi na Encephalic Oppressions nekako trzale po nepotrebnem in nasploh delovale živčno, prvenec teh težav nima, saj si rifi sledijo brez omahovanja. Na kratko, bend se je osredotočil na to, kar jim gre najbolje, in to je agresiven thrash metal.

Ritem kitare so tekom celotne plošče Decoding the Past izjemno točne, po zvoku pa mastne, kar slogu Thraw nedvomno ustreza. Solaže so OK, saj služijo bolj kot ne za kratek odmor, preden Thraw nadaljujejo svoj napad pettonskih rifov, vsekakor pa se vidi napredek od preteklih live koncertov in posnetkov; res navduši zadnja skladba Thraw, katero solo za moment dejansko dvigne v višave, a hitro spusti nazaj v težkokategorno rifažo. Bas prijetno grmi v ozadju, ko pa stopi v ospredje le pokaže zobe, saj Tilen tehnično brez težav parira ostalim članom, kar sploh z bobnarjem Beber-Volkom nikakor ni lahka naloga. Kak neroden bobnarski edit na stran, od nastopov nekoliko zmoti le vokal, ki je ravno toliko neambiciozen, kot je bil prej.

Plošča ni predolga (ena stvar, ki jo večina novih bendov doma pošteka, iz tujine pa bolj ne: metal album pač mori, če ima 15 komadov!), vsebuje zgolj 8 mastnih komadov, ki vključuje tudi akustičen oz. basovski uvod v skladbo Pandemic Reflection. Ta na foro Death dejansko napove skladbo in ni sam sebi namen, ostali pa ne omahujejo.
Produkcijsko je zadeva poleg omenjenih bobnarskih editov popolnoma kompetentna in konkurenčna marsičemu iz tujine. Kot se za tako hitro glasbo spodobi, boben poka, kitare nikakor niso plehke - ne zveni nujno masivno, ker niti ne more, saj pri tako vratolomnih tempih bolj velja hiter, udrihajoč zvok, kar Decoding the Past doseže tudi s pomočjo koprodukcije in masteringa Juana Urteage (Heathen, Machine Head, Testament, Exodus...), ki nima zaman takega nabora bendov ob svojem imenu.

Thraw so torej brez dvoma dvignili svoje cilje, a z novimi ambicijami niso zagrizli več, kot lahko pogoltnejo. Decoding the Past je glasbeno odličen album (sicer z rahlo tečnim vokalom, a ga ta nikakor ne potegne dol), ki vsekakor konkurira mednarodni sceni in se brez težav ogiba neumnostim ameriškega joke-thrasha in si ustvari svojo identiteto v precej zlajnani zvrsti. Nerad zapadem v lokalpatriotizem kar se tiče slovenskega metala, ker se dobra glasba ne ozira na meje, vseeno pa mi je na nek način kul slišati bend, ki deluje relativno blizu in ga tako rekoč lahko skočim pogledat v kak bližnji klub. Skupaj z ostalimi izdajami založbe Metal Tank in še peščico bendov gre trditi, da si po kvaliteti le dvigujemo profil. Če že nisem za podpiranje bendov zgolj zato, ker so iz naših koncev, velja poudariti, da pri Thraw gre za bend, ki nikakor ne sme biti zanemarjen, saj preprosto razkosa ves thrash iz evropske celine. Še za zaključek teženja in agitiranja: beži kupit in dobro poslušat - drugače bi bilo sramotno, ker albuma, kot je Decoding the Past, daleč naokoli ni.

twitter facebook