recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

recenzija

14. 8. 2013  Dark Tranquility - Construct  (Century Media, 2013)
Construct je dober primer, kako se eksperimentiranje v glasbi izplača.

Pri švedski zasedbi Dark Tranquillity, ki velja za pionirje melodičnega death metala, je težko predvideti s čim bodo presenetili. V grobem se lahko reče, da se bodo držali svojega stila, a vendar je skupina znana predvsem po tem, da rada eksperimentira. Pred izidom albuma je bilo najavljeno, da bo Construct najbolj eksperimentalni album po albumu Projector (1999). A naslednik Projector, Haven, je bil tudi dokaj eksperimentalni podvig s tem, ko je v skupino prišel klaviaturist Martin Brändström, ki temeljito spremenil zvočno podobo skupine, vendar DT niso odplavali v kakšne bolj stranske vode.

Construct se otvori s skladbo For Broken Words, ki napoveduje, da so DT resno mislili z eksperimentiranjem. Sčasoma se izkaže, da so ponekod uporabljeni spevni vokali, ki res spominjajo na album Projector, a ne v taki meri. Predvsem spevni vokal Mikaela Stanneta izstopa v skladbah Uniformity, What Only You Know ter State of Trust. A v ospredju je še vedno hripravo kričanje, ki dela DT že od nekdaj unikatne. Seveda album ni v celoti zasanjan, atmosferičen in melanholičen. Construct ponudi tudi kakšno hitro in udarno skladbo, kot sta recimo The Science of Noise in Apathetic. Gledano na celoto pa bi se lahko trdilo, da se je skupina malce pomehkužila, a tu ni gre za neko drastično spremembo. V končni fazi se lahko potrdi, da je skupina še vedno melodična in melanholična, na čase celo morbidna.

Dark Tranquillity tudi s Construct dokazujejo, da niso začeli posegati po komercialnih ameriških konvencijah, kot so to naredili In Flames. A vendar se vseeno poznajo vplivi raznih rockerskih trendov. Predvsem je moč zaznati kakšen post-rock predel, s katerimi ni pretiravanja, temveč naredijo celoto bolj dinamično. Hja, v šali bi lahko reklo, da so Dark Tranquillity postali hipsterji.

Dark Tranquillity so se spet izkazali, kljub temu da album ni nalezljiv tako kot kakšen prejšnji izdelek. Construct je dober primer, kako se eksperimentiranje v glasbi izplača. Skupina je po desetih studijskih izdelkih ostala zanimiva, ni monotona in še vedno preseneča.

Avtor:
twitter facebook