recenzije

Vitriol

To Bathe From The Throat Of Cowardice

Mgła

Age Of Excuse

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

banner
banner

recenzija

5. 4. 2017  Eruption - Cloaks Of Oblivion  (Xtreem Music, 2017)
»Cloaks of Oblivion nam ne slika podobe apokaliptičnega jutri, ampak sliko konca sveta, ki se je zgodil včeraj ali najkasneje danes, pred nekaj minutami!«

Recenziranje plošč metalskih skupin iz očetnjave ni nikdar lahko delo, saj je recenzent, ki je po duši vsaj malo metalec, razpet med zadovoljstvom in podiranjem tega, da je naša metal scena propulzivna, proaktivna in produktivna na eni strani in tistim, kar začuti njegovo uho ob poslušanju nove plošče na drugi strani. Zaveda se, da bi morala vedno prevladati druga stran, vendar je vprašanje, ali je temu vedno tako.

Cloaks of Oblivion je tretja celovečerna izdaja Eruption, ki nam ponuja bolj modernejše ameriško zveneči thrash metal. To pomeni, da ne gre za thrash, ki je bil uzakonjen leta 1984 z Zakonom Zvezne Republike Nemčije o čistosti thrasha. Glasba je v gabaritih ameriškega thrasha res kvalitetno odigrana, kar kaže na to, da so vsi člani skupine glasbeno odlično podkovani. Z drugimi besedami, skupina kaže širok razpon znanja in intelektualne širine pri poznavanju thrasha. Zvok plošče je oster kot britev … in tukaj se potem vse ustavi. Glede na vse našteto sem pričakoval izvirno thrashersko ploščo, ki bo rezala, rušila, drobila in teptala vse pred seboj, a se žal to ne zgodi. Zakaj je temu tako? Veliko k temu pripomore odtenek (ne način!) petja. Slednje kot tako samo po sebi ni ne moteče in ne slabo, v mojem ušesu pa se na žalost preporedko 'ujame' z glasbo. Zaradi odtenka petja pesmi kot take zvenijo premalo ostro in premalo udarno za thrash, kakršen mi najbolj odgovarja. Poleg tega se skozi večkratno poslušanje plošče enostavno nisem in nisem mogel znebiti glasu, ki mi je govoril »Nevermore! Nevermore!« - petje odločilno preveč spominja na načine petja Warrela Danea.

No, da ne bo pomote, ni vse tako črno.

Na plošči se nahajajo tudi povsem spodobne pesmi. Kot tako lahko najprej izpostavim naslovno Cloaks of Oblivion, ki se zaradi svoje glasbene popolne dodelanosti lepo uleže v uho. Pesem zveni kot resignirana napoved neizbežne apokaliptične prihodnosti, izpovedane na nežen a brutalno realističen način – je uspavanka v noči pred jutrom, ko se bo svet končal. Seven Archons je hitra in zveni tako spevno, da je mogoče govoriti že o zanimivem power-thrashu. Pri tej pesmi oz. pri taki obliki glasbe se tudi petje veliko bolje spoji z glasbo. Pesem krasi izpostavljena udarnost in prekrasno prelivanje med posameznimi deli. Osebnoizpovedna nota in struktura pesmi (povezava dveh, po dinamiki precej različnih delov) naredi This Barren Existence drugačno, izstopajočo in zanimivo. Petje se tudi pri tej, vsaj v prvem delu relativno počasnejši pesmi, pokaže kot pravšnje zveneči medij izražanja besnečega žalovanja zaradi občutka nemoči.   

Če povzamem: Eruption so z odličnimi tehnikami igranja naslikali prekrasno sliko – ploščo Cloaks of Oblivion. Žal mojstrska slika ostaja v glavnem nema in me, kljub vsem prikazanim bravuroznostim in mojstrskim prijemom, po metalsko ne trešči po ušesih in me ne sesuje od navdušenja. Želel bi agresivnejšo, nasilnejšo in neposrednejšo glasbo.

Eruption, presenetite me z naslednjo ploščo!    

twitter facebook