recenzije

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

banner
banner

recenzija

28. 4. 2016  Ereb Altor - Blot-Ilt-Taut  (Cyclone Empire, 2016)
Veš svoj dolg, poet? Širit' besedo Bathory hodi v beli svet!

Še pod vtisom njihovega nedavnega nastopa v Orto baru, sem se odločil recenzirati njihovo letos izdano 6. ploščo z naslovom Blot-Ilt-Taut. Potrudil sem se pridobiti nekaj več informacij o skupini in, kdo bi si mislili, izvedel, da gre za skupino, ki jo sestavljajo člani meni zelo ljube pagan metal skupine – Forlorn. Tako so se ne zgolj zaradi njihovega odličnega nastopa v Ortu, ampak tudi zaradi tega ugotovljenega dejstva moja pričakovanja še okrepila.  

Vključil sem mp3-predvajalnik in glej ga zlomka, že prva pesem je bila priredba od Bathory. »Hm, dobro,« sem si mislil, »poglejmo kaj sledi…«. Hej, spet priredba od Bathory! Potem sem se le odločil pregledati naslove pesmi in ugotovil, da je nova plošča Švedov dejansko plošča priredb od Bathory! Fantje so očitno zelo pogumni in samozavestni, da si upajo objaviti kaj takega. Album sestavljajo: po dve pesmi s plošč Blood Fire, Death in Hammerheat ter po ena z Under the Sign of Black Mark, The Return…(of Darkess and Evil) in Twilight of the Gods. Ni kaj, zanimiv izbor, ki sicer ni čisto po mojem okusu (če ne drugega, bi dodal zraven še vsaj eno pesem s plošče Blood on Ice), ampak vseeno, vse pesmi so odigrane presenetljivo dobro. Home of Once Brave zveni na nekaterih mestih nemoteče power metalsko; pri tej pesmi sem, potem, ko sem prebral, da skupino sestavljajo nekateri bivši člani Forlorn, dejansko zaznal njihov tip igranja. Pohvalno je tudi, da je skupina pri pesmi The Return of Darkness and Evil pokazala, da znajo njeni člani tako odlično odigrati prvinski black n' roll, kot tudi super peti z blackmetalskim vokalom. Če že moram izbrati najljubšo pesem, bom izbral kar dve, in sicer A Fine Day to Die in Twilight of the Gods.

Nova plošča Ereb Altor mi daje občutek, da si je skupina zadala za nalogo prevzeti vlogo ohranjevalcev fragmenta najpomembnejših elementov metalske kulturne zapuščine in na modernejši in razvajenim ušesom mlajših generacij prijaznejši način predstaviti čarobnost Vikingom posvečenih glasbenih stvaritev Bathory. Če uporabim prispodobo s Pravne fakultete oz. s predmeta Rimsko pravo, Ereb Altor s ploščo Blot-Ilt-Taut nastopajo kot t. i. glosatorji, ki so k obstoječim tekstom rimskega prava dodajali svoje komentarje. Tako Ereb Altor nedvoumno izkazujejo odlično poznavanje glasbenega opusa Bathory, ki mu zraven dodajajo svoje pripombe v obliki čistejšega zvoka, daljše solaže in/ali večglasnega petja tu in tam.  

Torej, ploščo priporočam vsem mladim ljubiteljem viking/pagan metala kot osnovno čtivo za spoznavanje krasote in čustvene nabitosti, ki jo sproža ta metalski podžanr. Priporočam jo tudi vsem starejšim poznavalcem in ljubiteljem Bathory kot odličen osvežilni sirup, ki s svojo blagodejno inovativnostjo poživi tudi že rahlo utrujeno vikinško dušo in kri.  

twitter facebook