recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

recenzija

14. 9. 2014  Grrizli Madams - Bloated Pigs  (Založba Radia Študent, 2014)
Albuma ni moč oceniti – kot pri vsaki predhodni izdaji gre tudi tokrat za nekaj posebnega in je, kot rečeno, unikat.

Kaj pri določenih skupinah najbolj obožuješ? Ok, odgovor je v tem primeru odvisen od posameznika, ampak dejstvo je, da je prvinska želja vsakega poslušalca inovativnost, skozi katero skupina naredi album poseben.

V ta krog resda ne pridejo mnogi, ampak se najdejo biseri, ki naredijo album prekleto dober in mirne volje rečem, da so na slovenskih tleh to Grrizli Madams.

Njihov prvenec V Vrtincu Vsemogočnega Miru (2010) nam je postregel bolj robusten zvok stoner rocka, ki se je na momente spogledoval z mnogimi alternativnimi podžanri.

Pri albumu št. 2, Sntntn (2012), smo bili priča malce bolj eksperimentalni smeri, kjer so v svoje igranje dodali še noise rock in se na momente spogledovali s sludge metalom ter precej zanimivimi psihadeličnimi vložki.

Pri trenutni (in očitno, kot kaže, tudi zadnji – op. urednik Tegla) izdaji Bloated Pigs pa nam Grrizli Madams ponovno ponujajo nekaj povsem drugačnega a še vedno domačega.

Če smo pri dveh izdajah bili priča inovativnosti, je pri zadnji izdaji prav tako za pričakovati nekaj zanimivega, kar teoretično tudi prejmemo in nas zadane že pri prvem poslušanju.

Za začetek prejmemo istoimensko skladbo, torej Bloated Pigs. Dobre tri minute mešanja alternativnega rocka z zanimivim funk ritmom. Na trenutke malce kaotično, a se v celoti oz. v 3 minutah in dobrih 40 sekundah izkaže, da je recept za omenjeno mešanje pravšnji in izpade super.

Na malce podoben način se odvije tudi druga skladba, Alabastron. Je sicer udarnejša, ampak omenjeni težji deli ne pridejo toliko do izraza, kot funky fusion kitarski vložki, kar mogoče lahko dojamemo, kot nadaljevanje prve skladbe.

Lahko pa mi zaupate, ko vam rečem, da je vrhunec albuma skladba Al Jabe. Sicer je uvodno pristop v smeri alternativnega rocka, ampak se kaj kmalu opazi oz. zasliši odtujeno ljubeč zvok post punk žanra, ki  ga dodatno izpopolnijo skozi zvok hrupnega rocka. Ena beseda … unikat!

Poleg 5 avtorskih skladb pa na albumu najdemo tudi priredbo skupine Maze in skladbo Emeli. Za skupino Maze v preteklosti še nikoli nisem slišal, kaj šele da bi skladbo Emeli poznal, ampak lahko rečem, da gre pri omenjeni priredbi za običajen rock, ki je na trenutke malce moteč zaradi dejstva, ker povleče na tisti tipičen slovenski rock bend, ki ga slišimo na študentskih zabavah (a la Big Foot Mama in podobno).  

Za avtorske skladbe na albumu Bloated Pigs lahko rečem, da gre za pričakovano pozitivno presenečenje,  kar so nam Grrizli Madams v preteklosti že ponudili.

Albuma ni moč oceniti, kot pri vsaki predhodni izdaji gre tudi tokrat za nekaj posebnega in je kot rečeno unikat.

PS: Recenzija je bila narejena ob izidu albuma, a sem jo hotel dati na stran malce kasneje – in žal, pozabil. Zdaj pa ob novici, da je bend prenehal z delovanjem, vseeno podajamo Matevževo recenzijo, ker kljub temu, da benda ni več, glasbena zapuščina živi naprej. In tale album je vreden vaše pozornosti od prvega do zadnjega tona. Vse plate drugače lahko dobite tukaj. Tegla

twitter facebook