recenzije

Vitriol

To Bathe From The Throat Of Cowardice

Mgła

Age Of Excuse

Slipknot

We Are Not Your Kind

Dekadent

The Nemean Ordeal

Bad Religion

Age Of Unreason

Vltimas

Something Wicked Marches In

Behemoth

I Loved You At Your Darkest

Več izvajalcev

Menhir

Benighted

Dogs Always Bite Harder Than Their Master

Cryptopsy

The Book Of Suffering - Tome II

Aborted

Terrorvision

Embassy 516

Correlation

Kevlar Bikini

Rants, Riffage, and Rousing Rhythms

Zlobnik

Zlobnik

Nightbearer

Stories From Beyond (EP)

Carnation

Chapel Of Abhorrence

Grob

Metanoia

Immortal

Northern Chaos Gods

banner
banner

recenzija

5. 7. 2018  Dalstroy - Bite the Spirit  (Geenger Records, 2018)
Noise rock, pa v to nisem povsem prepričan.

(Y)Uvod

Južni sosedi pri glasbi, kot tudi nogometu ne poznajo miru. Pred nami je svežina žanrskega razpolaganja, katero bi okvirno poimenoval le noise rock, pa še vedno v to nisem povsem prepričan.

Govora je o izdaji Bite the Spirit tria Dalstroy.

Skupina na vaše vprašanje ni nova (če se ne motim je nastala leta 2011 in ima za seboj nekaj malih izdaj ter en album) in v njen ne preigravajo 16 letni stari dečki ter deklice ampak jo, kot sestavlja trojica Mario Majkić (kitara, vokal), Antun Biloš (bobni) ter Nebojša Mudri (bas), kateri so predhodno že igrali v skupinah, kot so Cog, This Day Will Burn, Sizif, Go Mars!, ...

''Ugriz duha''

Bite the Spirit gradi 5 skladb, katere se, kot sem že omenjal hipotetično vrtijo okoli noise rock žanra.

Dejstvo je, da so skladbe Ahab's Lament, Counterflow, Hungarian Overflow lične skupinam Shellac, The Jesus Lizard in mogoče na momente tudi Big Black a so kljub temu precej bolj melodične in mogoče… ampak res mogoče (govorim osebno) instrumentalno preide na tiste Dischord Records skupine iz 80-ih ter zgodnjih 90-ih, ki so temeljile na pristni noise rock distorziji a so se vedno objemale pridih melodij post hardcore/punka.

Album se proti koncu oz. pri skladbi Derecho (for Jason Noble) hitro prelevi na drugo žanrsko plast oz. nežne melodije post rock/indie žanra. Nežno, ljubeče ter povsem izven konteksta predhodnih 3 skladb.

(hitra asociacija - …Of Sinking Ships ter This Is A Process of a Still Life).

Za zaključek Dalstroy postrežejo še s skladbo Greed Tamer, ki pa je vse prej kot predhodne 4. Je bolj industrialno usmerjena eksperimentala, ki se podaja z zvoki melanholičnih melodij, momentalnih distorzij ter računalniškimi lo fi ''loopi'', ki na prvo žogo malce spomnijo na prvenec Vaska Atanasoskega in zaključnega ''prepevanja'' a la  Helmet.

Adieu

Bite the Spirit v 5 skladbah ponudi paleto raznolikosti alternativnih žanrov. Je konsistenten, dobro grajen in bo našel dom pri poslušalcih omenjenih žanrov, kot tudi tisti peščici, ki se držijo le določenih zvrsti.

1.Ahab's Lament

2.Counterflow

3.Hungarian, Overtime

4.Derecho (for Jason Noble)     

5.Greed Tamer

 

 

twitter facebook