recenzije

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

banner
banner

recenzija

5. 2. 2012  Liberteer - Better to Die On Your Feet Than Live On Your Knees  (Relapse Records, 2012)
To Be Happy, God Damn It, Kill Those Who Own Property, To Be Happy, God Damn It, Cut the Priests in Two, And Answer To No One, Not Even God Above, For If Real, We'd Need To Kill Him Too.

Liberteer, grindcore novodobnega časa in eden od otrok Matta Widenerja, ki je tudi basist grind norcev Cretin ter Citizen. Če ponovimo zgodovino, Cretin in njihova edina izdaja Freakery iz leta 2006 nam je pokazala, da pri grindcore zvrsti ni treba samo hitro igrati inštrumentov in se dreti kar nekam, ampak da za vse potrebuješ malo več možganov in spoznavanje trenutne državne situacije in splošnih socialnih težav. Seveda je taista izdaja skupine Cretin dobila tudi super ocene in vsi smo mislili, da se njihova zgodba šele začenja. Think again!

Na žalost drugemu izdelku nismo bili priča in prav tako nam tudi Citizen niso ponudili nič novega in vse je kar hitro padlo v pozabo. Časa je seveda bilo na pretek in super um, Matt Widener, je vzel stvar v svoje roke ter naredil več kot le album. Kako? Verjetno po enakem principu kakor Burzum (če lahko stric Varg igra na vse inštrumente, lahko tudi jaz naredim ''one man band'' s sporočilom). In tako se je rodil Liberteer in album Better to Die On Your Feet Than Live on Your Knees.

In da ne boste bili ignorantski in takoj rekli ''meh, grind ena in ista zgodba, samo več različnih skupin'', naj vas prej ustavim. Tole ni grindcore, ki ste ga bili vajeni, ampak nekaj popolnoma novega, kajti na njem boste slišali ne samo kitare, bobne, bas, in kričeč vokal, ampak tudi linije rogov, flavte in - ne me jebat - bendžo. ''Bendžo grind''!? DA!!! In da vas ponovno ustavim, da se ne bo govorilo, kako ima lahko v grindcore vključen bendžo? Da poenostavim - če imajo vse pagan metal skupine vključene inštrumente njihovih prednikov, zakaj naj ne bi imel ameriški revolucionar vključen inštrument iz časa ameriške revolucije?!

Če uporabim izraz ''Haters gonna hate'', je nekaterim zadeva že jasna.

Za ostale, ki pa vas zadeva še vedno mika, naj povem, da vam bo že pri uvodni skladbi Bulid No System takoj vse jasno. In če so vam bili Nasum bogovi, vam tole naj ne uide iz rok, ker poleg tistih Nasum pridihov, imate tukaj tudi rahle orkestralne dele, ki ti dajo voljo in željo po vojni. Kar je pa še bolj zanimivo, je to, da tisti inštrumenti pridejo na plan takrat, ko jih najmanj pričakuješ. Tako pride do trenutka, ko si rečeš ''Šele sedaj vidim, da je glasba prav tako pomembna kakor besedila'' in dobiš občutek, da bo Widener naredil nekakšen upor proti celotni državi.

Če povzamemo: npr., pri skladbi 99 To 1 (To Be Happy, God Damn It, Kill Those Who Own Property, To Be Happy, God Damn It, Cut the Priests in Two, And Answer To No One, Not Even God Above, For If Real, We'd Need To Kill Him Too), ne samo, da stresa jezo po bogatejših ljudeh, ampak tudi po religiji (even better) in seveda dobimo nekakšno vizijo o tem, kako poteka celoten album.

Zahtevana je Svoboda in ta občutek je tudi treba čutiti skozi celoten 27-minutni plošček hitre jeze in bendža.

Ko pridemo do konca albuma, se nam - kot pri albumih, ki so nam bili več kot le dobri - postavi vprašanje ''Koji kurac je bilo pa sedaj to?!!'' in seveda notranji odgovor ''To je ŠUS!!!''

Lahko bi rekel, da je to grindcore album leta (odvisno od Napalm Death seveda, ampak tam je zadeva že drugega kova) in bi stal za tem, ker česa takega definitivno še niste slišali. Priporočljivo vsem, ki vam je tematika na albumu Heirs to Thievery od Misery Index bila všeč.

twitter facebook