recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

recenzija

16. 11. 2011  The Rotted - Ad Nauseam  (Candlelight Records, 2011)
Ljudstvo bi še preživelo preroško predvidljivost komadov, a dolgočasnost le-teh je bila preveč.

Pogled skozi okno je razkril mirno vas, katero je pravkar pričel nežno pokrivati prvi sneg. Ura je bila že pozna, zatorej je le skozi redka okna hiš sijala luč, kot oči otrok, ki odpro božična darila, če le-ta niso obleke. Lego kocke so idealno darilo za otroke, zapomnite si starši!

Osredotočimo se na hišico na samem obrobju vasi, ki samuje kot človek s higienskimi standardi na crust koncertu. Poleg svetlobe, ki penetrira (hihi) noč skozi okno, nam o znakih življenja priča še dim, ki se je iz dimnika vil počasi in je spominjal na plesoče in vitko žensko telo, kar se je skladalo z baletnim plesom snežink.  Znotraj hiše je gorel ogenj v kaminu, ki je s svojo toploto objemal ljudi, ki jim ni bilo mar za zunanji ples hladu. Budno oko bi opazilo, da so okoli kamina prisotni samo otroci, ki še niso dosegli dvomestnih števil obstoja v letih. A aritmetična sredina starosti se je zvišala s prihodom starca z brado iz kuhinje. Iz ust mu je bingljala pipa, ki je vsebovala marsikatere zeli vprašljive legalnosti. V levici je držal skodelico iz katere se je vil dim in vonj je izdajal, da je v njej kava. Ni bila. Bil je viski. V desnici pa je držal knjigo.

Starec se je usedel na fotelj, odložil skodelico na mizico ob njem, šel s prsti skozi brado in se razgledal po sobi ter dejal otrokom:

»Posedite se okoli ognja, otroci, in uživajte ob njega toplini. Užijte trenutek, saj vas ne spuščam ravno pogosto iz kleti. Prebral vam bom pravljico za lahko noč. Meni jih starši niso in zatorej sem poln psiholoških problemov, kateri mi še danes ne omogočajo mirnega spanca.«

Starec je pokašljal, si privoščil požirek poceni viskija in nato je spihal prah s knjige in si jo posadil v naročje. Otroci so doživeli olajšanje, saj zaenkrat niso bili oni tisti, ki so se nahajali v njegovem naročju. Oslinil si je prst in z njim polistal po knjigi. Otroci so doživeli olajšanje, saj zaenkrat niso bili oni tisti, na katerih bi on s svojim oslinjenim prstom ... em ... nič. Skratka, pričel jim je brati.

»Za sedmimi gorami in za sedmimi vodami v pravljični pokrajini Velika Britanija ... aja, točno, ne poznate zunanjega sveta s čimer ste prikrajšani za osnovno geografsko znanje. Torej, nekje v zunanjem svetu, vam še neznanem kraju, je obstajala skupina ljudi, ki so se imenovali Gorerotted. V širni svet so poslali nekaj death metalskih albumov polnih kruljaškega zadovoljstva. Ponašali so se z udarnimi komadi, orgazmično brutalnostjo in mastnimi riffi, kar je vodilo v vedno večje uspehe in širšo prepoznavnost širom oble. Aja, živimo na okrogli stvari, ki se imenuje planet zemlja, zato obla. Skratka, pot jim je bila posejana z zlatom, vsepovsod so poželi odobravanje, skratka, nič ne bi moglo iti narobe. Leta 2008 so razpadli.

A nič ne de. Še istega leta se je velika večina članov reformirala pod imenom The Rotted.  Ti so s svojim death metalom posegli še malo v rockerske in punkerske vode. Nova smer se je obrestovala, saj je njihov prvenec impresivna stvaritev. Takoj je šel v uho, brutalni komadi so dejansko spevni in celoten izdelek je zapomnljiv. Dve jeseni kasneje so nas obdarili z EP-jem, ki vsebuje dva solidna avtorska komada in štiri popolnoma nepotrebne coverje«

Starec je za hip zastal in se zazrl skozi okno. Otroci so videli, kako se mu v kotičkih očeh zbirajo solze, a to jim ni bilo nič nenavadnega, saj so vsako noč poslušali, kako je jokal med spanjem.  Odložil je svojo pipo, si pomel oči in ponovno vrgel uč na besede, ki so poplesavale pred njim v knjigi. Bil je namreč izjemno pijan, kot vsak dan.

»Ljudje so si od teh bardov obetali marsikaj in skupno skočili v zrak od sreče, ko so gospodovega 2011 izdali nov album. Obči populaciji so strli srca. Kombinacija death metala, rock'n'rolla in punka bi morala po vseh zakonih fizike obljubljati izjemno zabavo med poslušanjem. Namesto tega je prišlo do kmečkih vstaj, kurjenja hlevov in Village Tournament 2011 collector's edition - team deathmatchih, saj je album namesto samoumevne zabavnosti dostavil ekstrakt dolgčasa.  Ljudstvo bi še preživelo preroško predvidljivost komadov, a dolgočasnost le-teh je bila preveč. Saj so se na skupku pesmi našle kakšne solidne in poslušljive, a kaj, ko sta med najbolj zanimivimi spevi poklon Mötorheadom (fuck yeah za tole) in doomerski finale.«

Starec se je spomnil na pesmi, otožno pogledal v skodelico in si zaželel, da bi v njej res bila kava, saj ga je sam spomin na album uspaval. Spomnil se je, kako je nekajkrat poslušal album, a njegovo vsebino skoraj v celoti pozabil. Tokrat za to niso bile krive droge ali pa alkohol, tokrat je bila to krivda albuma. Sploh je bil čudež, da se ga je delno spominjal, saj gre za izkušnjo vredno takojšnjega pozabljanja.

Starec je zaprl knjigo, preden bi še bolj ranil svoje mentalno stanje in je poslal otroke nazaj v klet. Skrbno je zapahnil vrata za njimi in se odpravil v kopalnico. Tam se je namazal s šminko, se oblekel v žensko in si je predstavljal, da je njegova mati in si ponavljal »rada imam svojega sina, rada imam svojega sina ... «

Ali bo starec prebral knjigo do konca? Ali bo Mario spoznal, da ga je Eloida varala s Federicom, kateri je v bistvu njen vnuk, čeprav ona tega še ne ve? Spoznajte naslednjič, ko se bo ta zgodba nadaljevala, to bo pa ob naslednjem The Rotted izidu.

Za konec pa še vprašanje: ali je starec takšen zaradi pomanjkanja starševske ljubezni ali zaradi albuma? Različne interpretacije bodo kmalu začeli učiti v šolah.

twitter facebook