recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

recenzija

23. 3. 2014  Hexis - Abalam  (Halo of Flies Records, 2014)
Abandoned, Neglected, With Your Thoughts Looming Behind You, A Life In Misery, Forever And Ever. The Cross Against Your Face And Hands Strapped Up To Displace Something From The Inside.

Abalam zaznamuje vrnitev ene izmed izredno zanimivih in vzhajajočih evropskih skupin znotraj najbolj temačnega žanra imenovanega Hexis.

Prvenec danskih nihilistov nam ponuja dejanja destrukcije, katere smo že slišali in občutili pri vseh 3 split ter 2 EP izdajah, v drugih besedah, gre pač za mešanje surovega black metala ter negativnega in nihilističnega HCja oblečenega v obilico sovraštva do religije.

Naslov albuma bo verjetno znan določenim black metal poslušalcem oz. tistim, ki se bolj intenzivno ukvarjajo z okultnimi tematikami, kajti Abalam je po pričevanju krščanstva, ime demona, ki poseduje človeka in njegove telo in z ''zlorabo'' uporablja človeka, da dela bogokletna dejanja, ki med drugim vključuje tudi raznorazna poželenja, pri katerih je v večini edini izhod smrt.

Če pomnite film Izganjalec hudiča (pa tudi ostale filme, ki se povezujejo z omenjeno tematiko), je zadeva precej jasna, kar pa tudi vidimo pri naslovnici, ki spominja na Izganjalca hudiča (''spoiler alert'' za vse tiste, ki si filma niste ogledali - zaključno dejanje, kjer duhovnika stojita ob postelji ''obsedene'' in držita križ nad njo in se ponavljata ''The power of christ compels you….'') .

Vizualno precej mamljiva zadeva, ampak če to drži glasbeno, pa berite dalje…

Abalam vsebuje 13 bogokletnih skladb, katere so poimenovane v latinskem jeziku, in po tem načelu nam Hexis tudi ponudijo nekaj povsem grotesknega.

Je 13 stopenj izganjanja hudiča, ki pa se ne konča na željeni način.

Uvodna skladba Faciem nam že na samem začetku prinese demonsko instrumentalno igranje (govorim o black metalu), ki ga nadgradi vokal temnih sil, ki pa vsebuje le kratko besedilo oz. uvod v obsedeno stanje (Whispering Voices In My Ears, A Dark Face In Front Of My Eyes) in iz tega se potem zadeva nadaljuje v skladbo št. 2, imenovano Tenebris.

''Počrnjeno'' igranje po načelu skupine Marduk, pri katerem se bobni prav tako usklajujejo po načelu black metal skupin in bi lahko brez težav rekel, da gre za surovo black metal zasedbo.

Seveda pa, kot rečeno, tukaj ne gre za običajno čaščenje temnega žanra, kajti skozi čas se zadeva upočasni in prejme tisti srednje hiter HC pridih, ki se ovije v zlovešč vokal in v trenutku občutiš objem ''hudiča''.

Instrumentalno super, ampak, ker gre pri Abalam za konceptualen album, so seveda v tem primeru pomembna besedila, katera pa se pri Tenebris vrtijo v drugi fazi obsedenosti (A Rope Around My Heart, Emptiness In Your Eyes, Emptiness In Your Glance. Lonely And Abandoned. Lonely, But Never Alone. Always Followed By A Whisper, Always Followed By Darkness. I Want To Get Away From This World. But The Only Escape Is Death).

Kar me povleče k poslušanju albuma, je asociacija na meni ljube skupine, in sicer se nekako zadeva meša med skupinami, kot so Young And In The Way ter Celeste, kjer na trenutke poleg black metal žanra prejmemo še sludge metal vnose, ki pa se z omenjeno tematiko povsem ujamejo.

Album pa ne bi bil toliko dober če se ne bi vrhunsko tudi zaključil, in ta dramatičen zaključek nosi ime Neglexerunt.

Glasbeno seveda po principu zgoraj navedenih skladb, vokalno prav tako – zlovešče, kričeče in ''hudičevo'' dobro, ključna pa so seveda besedila, katera se zaključijo kot film, in sicer Abandoned, Neglected, With Your Thoughts Looming Behind You, A Life In Misery, Forever And Ever. The Cross Against Your Face And Hands Strapped Up To Displace Something From The Inside.

Eksorcizem se v primeru Abalam odvije v 35 minutah, ampak tokrat ga ne rešijo duhovniki, ker je zadeva tako dobra, da ti ostane v spominu, kar pa posledično pomeni, da si po poslušanju pogubljen in imaš v sebi še vedno hudiča. Kar pa niti ni slabo, kajti vsi vemo, da ima hudič v lasti najboljše albume.

twitter facebook