recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

intervju

29. 7. 2012  This Is Krško Not LA!! 
''Je enostavno fuck off neki kvazi malomeščanski 'eliti' in poziv naj se sprijaznijo, da živijo v Krškem in ne v neki cool svetovni metropoli''. (Jure Zorko, Final Approach)

Krško je mesto in središče Občine Krško v vzhodnem delu Slovenije. Poleg občine je tu tudi okrožno in okrajno sodišče, pošta, Osnovna šola Jurija Dalmatina Krško, Srednje tehnična šola, dve fakulteti, galerije, Valvasorjeva knjižnica, več podružnic bank in zavarovalnic, več podjetij, dva večja hotela, številni gostinski lokali, policijska uprava, trgovinski centri, železniška in avtobusna postaja, odcep avtoceste Ljubljana-Obrežje, več cerkva in kapucinski samostan. V starem mestnem jedru ima sedež tudi Območna zbornica Posavja Gospodarske bornice Slovenije (GZS).

Ime Krško izhaja iz imena reke Krke. Izvorno nemško ime Gurckfeld to potrjuje. Gurck ali Gurk je ponemčena beseda za Krko, kakor Krka (nemško Gurk) na Avstrijskem Koroškem, po kateri je dobila ime sveta Ema Krška. Gurckfeld pomeni torej Krško polje, nanaša pa se na Krško polje, po katerem teče reka Krka.THIS IS KRŠKO NOT LA!!!

Matevž Weinberger Kovačič: Zakaj sta ti mama in oče dala ime… in zakaj si se odločil igrati v zasedbi HC-ja stare šole in zakaj ne metalični HC kova Earth Crisis, Morning Again,…

Jure Zorko: Pozdravljen! Za odgovor na prvi del vprašanja mislim, da nisem pravi naslov (haha), kar se pa tiče drugega dela, enostavno sam in prijatelji s katerimi smo naredili FA se najbolj najdemo v takšni glasbi. V resnici se ne trudimo, da bi FA bil slišati kot nek HC bend iz začetka 80ih. Vsem nam je všeč hitra nekoliko melodična in enostavna glasba in takšno tudi poizkušamo delati. Seveda nimamo nič proti, če nas ljudje označijo za HC stare stare šole, s to glasbo smo praktično odrasli in normalno, da se potem tudi v naših pesmih slišijo razni vplivi klasičnih HC bendov.

MWK: Najprej mi zaupaj, do imena ste prišli ker… ste poslušali Negative Approach in ste se malo besedno poigrali?

JZ: Haha, ja poslušali smo Negative Approach ampak niso bili oni krivi za naše ime, temveč Union 13, ki jih je bobnar veliko poslušal v tistem obdobju in oni imajo en komad Final Approach (mislim da na plati East Los Presents…). Tako, da se besedno nismo veliko igrali ker se nam je takoj ime zdelo primerno za HC bend saj si ga lahko vsakdo interpretira na nekoliko svoj način. 

MWK: Na sceni (HC/punk) ste že kar nekaj časa (če se ne motim ravno 10 let?! – pravilno?), je vaša zgodba podobna prvotnim HC skupinam kot so Black Flag, 7 Seconds, Minor Threat? Katere spomine bi hotel obdržati za vedno in katere bi najraje izbrisal?

JZ: Ja letos bo 10 let od prvih vaj FA. Ne bi mogel reči da je naša zgodba podobna kot zgodbam bendov, ki so vse skupaj začeli. Sceno sedaj in v začetku 80ih ne moremo primerjati. Mogoče bi lahko neko podobnost našli v tem, da glasbe nismo in ne dojemamo kot ''biznis'', temveč kot zabavo hkrati pa tudi medij za posredovanje našega pogleda na svet. To kar delamo v FA je v prvi vrsti naše in se ne oziramo na to kar drugi mislijo o našem bendu. Če je to kar delamo komu všeč potem super, če ne pač ne. 

Praktično nimam slabih spominov na FA, mogoče kakšen koncert kjer ni bilo prave energije vendar v glavnem ni stvari, ki bi jo izbrisal iz spomina. V najlepšem spominu pa mi bo verjetno ostala prva turneja. Ker si niti v sanjah nisem predstavljal, da bom doživel kaj podobnega. Turneje so res zakon . 

MWK:  Vedno, ko zaslišim ime Final Approach mi roji poglavi this is KK not LA,this is KK fuck LA. Niste oboževalci LA-ja? Ste bolj osredotočeni na Boston?

JZ: Ja naslov in tekst refrena smo si res sposodili od legendarnega komada benda The Freeze - This is Boston not LA vendar v našem primeru ne gre za neko kritiko LAja ali patriotsko odo o Krškem. Ta komad je enostavno fuck off neki kvazi malomeščanski 'eliti' in poziv naj se sprijaznijo, da živijo v Krškem in ne v neki cool svetovni metropoli. Drugače je pa LA zakon vsaj kar se panka tiče (haha).

MWK: Vaša trenutna izdaja in povsem sveža je Discover Hate, kako bi najlažje prepričal poslušalce, da je to vrhunec vaše kariere in da je zadeva boljša kot Lost Youth? Ali lahko potrdiš našim poslušalcem in bralcem, da je album krajši od 20 minut?

JZ: Ja album je krajši od 20 min (haha). Produkcija je sigurno nekoliko boljša od Lost Youth, vendar tisti, ki se zelo obremenjujejo s produkcijo tudi sedaj ne bodo navdušeni.  Drugače pa sam težko rečem kateri album mi je boljši. Večina  komadov iz Lost Youth mi je super in jih še vedno redno igramo, prav tako uživam v igranju pesmi iz Discover Hate. Tako, da si bodo poslušalci morali kar sami ustvariti mnenje o novem albumu.

MWK: Za katere ameriške in slovenske skupine bi rekel, da so naredile največji vtis na Final Approach?

JZ: Težko govorim v imenu celega benda vendar mislim, da se ne bom veliko zmotil, če rečem, da so skupine, ki so najbolj vplivale na FA iz področja bivše Jugoslavije Low Punch, Straightforward, Aktivna Propaganda, V Okovih, Razlog Za, F.P.O., Vaseline Children, iz Evrope HoldXTrue, The 4 Sivits, The Tangled Lines, Outlast, Section 8, DS-13, in iz Amerike prvi val HC punka iz LA-ja Circle Jerks, Bad Religion, Adolescents, Descendents, TSOL, potem začetniki straight edge scene kot so Minor Threat, Government Issue, Uniform Choice, drugi val sXe hardcora Gorilla Biscuits, Insted, Turning Point, Unity in  Youth Of Today z vsemi svojimi 'podbendi' Shelter, Better Than A 100, t.i. Nardcore scena iz Oxnarda Ill Repute, zgodnji RKL, Agression, Boston bendi kot so SSD, DYS, Jerys Kids, The Freeze, seveda ne smem pozabit 7 Seconds, Dag Nasty, Poison Idea ne nazadnje pa tudi kakšni neo crusterji kot so Tragedy, From Ashes Rise in Wolfbrigade. Mislim da bo to kar dovolj.

MWK:  Naštel ti bom nekaj skupin ti pa mi povej, katera njihova izdaja je tebi osebno najboljša in zakaj…

MWK: BLACK FLAG…

JZ: The First Four Years, še posebaj prvi štirjje komadi - Nervous Breakdown EP  (Keith Morris pele Rollinsa in vse ostale Black Flag pevce scat, pa še najmanj zblojena plata je. Kasneje se po mojem začnejo Black Flag gubiti sploh po plati My War).

MWK: MINOR THREAT…

JZ: Minor Threat EP / In My Eyes EP (Moja prva Minor Threat plata, najhitrejša muzika, kar sem jih slišal do takrat, prvič sem se srečal s straight edge sceno, ena izmed plošč, ki so naredile največji vtis na mene).

MWK: MISFITS…

JZ: Static Age (Najbolj pankrska Misfits plata, dobra parodija na ameriško družbo, in ne pretiravajo še s horror forami.)

MWK: CIRCLE JERKS…

JZ: Group Sex (15 min 15 komadov kaj še hočeš? (haha).Tudi ena izmed mojih TOP plošč.)

MWK: YOUTH OF TODAY…

JZ: We're Not In This Alone (Vse YOT plate so super, ta ima pač po mojem največ hitov.)

MWK: BAD BRAINS…

JZ: Bad Brains (Zopet najbolj pankrska plata od njih, hitri komadi brez kompliciranja.)

MWK: WARZONE…

JZ: Don't Forget The Struggle, Don't Forget The Streets (V bistvu je to tudi edina plata, ki sem jo poslušal, nekak mi te patriotske fore in HC ne pašejo najbolj skupaj) .

MWK: NEGATIVE APPROACH…

JZ: Prvi demo iz 81 (Imam neko plato Ready To Fight kjer je gor ta demo, Tied Down potem pa še neki Live posnetki in vse je zakon samo če se že morem odločiti bi se za ta demo).

MWK: Če se malo še dotakneva legend zvrsti, bilo je govora, da sta se Henry Rollins in Ray of Today prodala. Ray Cappo je celo izgubil nekaj privržencev zaradi izpovedi, da so ga v Italiji oboževalci videli piti vino, in je praktično izdal ideologijo celotne straight edge ''verige''. Za Henrya pa trdijo, da je samo še zvezda in senca tistega, kar je bil. Kako ti gledaš na te izjave in kakšno je tvoje mnenje glede tega?

JZ: V bistvu me boli kaj danes počneta Henry in Ray. Mislim da sta v času ko so naredili Damaged ali pa Break Down The Walls bila iskrena in tudi verjela v to kar sta počela. Kdor vrže v smeti YOT plato zato ker je Ray pil vino ali BF plato zato ker Henry igra v nekem Hollywood-skem filmu naj zmeče kar vse HC punk plate v smeti ker sem 100% da se v vsakem bendu najde član, ki se ne drži vseh 'punk standardov'. Kar se tiče Raya in sXe scene jaz Straight edge razumem kot neko osebno odločitev in ne kot religijo. Če si 'strejter' spije pivo ne bo šel v pekel. Folk, ki tako razmišlja je pozabil da je Straight Edge v prvi vrsti punk. Je pa res da se je z večanjem sXe scene pojavljalo v njej tudi vse več fašističnih debilov, za kar so po eni strani odgovorni tudi YOT. Henry je pa itak od vedno bil frik in tudi sedaj mislim, da je v nekem svojem filmu ima pač srečo da mu je nekdo pripravljen dobro plačati za to kar dela. Za mene bi bil še največji minus če bi naredil reunion z Black Flag.   

MWK:  Kaj pa novodoben HC? Kaj meniš o njemu? Skupinam kot so Gallows,…?

JZ: Že kar nekaj časa me ni noben bend ki igra nek novodobni HC zares prepričal. Če mi je že kaj novega všeč zopet smrdi po 80-ih (OFF!, AC 4, Brat Pack, Snob Value, Beyond Pink, Black Gust, Citizens Patrol, Dean Dirg…) Starejši ko sem bolj mi je všeč klasika . Tudi Gallows sem se trudil poslušati vendar niso bend za mene.

MWK: Če bi se moral odločati med parodijami HC skupin, za katero ime bi se odločil med sledečimi Black Fag, Youth of Togay, Gayrilla Biscuits in pa Crustina Aguilera? Zakaj?

JZ: Hahaha Crustina Aguilera! Ostale so že stare fore za Crustino pa slišim prvič in najbolj zanimive asociacije dobim ko slišim to ime.

MWK: Kakšni je prihodnost za Final Approach? Ali se mogoče čez 20 let vidiš na slovenski estradni sceni, tako kot Henry Rollins, ki je že nekakšna Hollywoodska zvezda?

JZ: Mislim da slovenska estrada še ni pripravljena za Rollinsa (haha). No mogoče bo čez 20 let…. Na Final Approach pa tudi čez 20 let ne bo. Final Approach bo ostal kar tukaj kjer je sedaj. DIY HC/PUNK je zakon in dokler vsi v bendu tako mislimo se bomo še naprej srečevali po raznih luknjah.

MWK: To je to, hvala ti za tvoj čas in še zadnje besede za naše bralce…

JZ: Hvala tebi za vprašanja. Vidimo se na kakšnem zanimivem koncertu.

twitter facebook