recenzije

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

banner
banner

intervju

13. 2. 2012  Sonce vzhaja tudi v peklu … 
''Nismo doom metal skupina.'' (Mikko Kotamäki, Swallow The Sun)

Za Swallow The Sun bi lahko sprva trdili, da gre le še za eno doomersko skupino, ki ima počasne in depresivne skladbe, kar je dandanes znano kot stereotip o doom metalu. Z vpletanjem death metala doom metal ne postane bolj privlačen. Lahko je pravzaprav še bolj morbiden. Swallow The Sun na srečo delajo to precej smiselno, tako da je njihova godba precej dinamična, občasno tudi nepredvidljiva.

Intervju je bil opravljen leta 2010, ko so Swallow the Sun obiskali Slovenijo skupaj s Katatonio in Long Distance Calling. V tem času so promovirali album New Moon, skupina pa je v tem obdobju posnela že novi album Emerald Forest and the Blackbird, ki je izšel pred kratkim.

Pevec Mikko Kotamäki je spregovoril nekaj besed o skupini, besede pa je tekla tudi o njegovem drugem, bolj progresivnem bendu, Barren Earth, ki bodo čez en mesec izdali drugi album. Več v intervjuju!

 

Primož Novak: Kako se spominjaš prvega nastopa v Sloveniji (leta 2007 v Pekarni v Mariboru z Moonsorrow op.p.)?

Mikko Kotamäki: Mislim, da je bilo to tri leta nazaj. Bilo je kar zabavno z Moonsorrow. In lepo je biti nazaj.

PN: Na tej turneji promovirate novi album New Moon. Kaj mi lahko poveš o albumu, glede na to, da je vsak vaš album malce drugačen? Tokrat se sliši ta drugačnost v povratku kričečih vokalov in black metal delih.

MK: Vse te stvari pridejo precej naravno. Ne načrtujemo recimo: »Sedaj bomo pa uporabili black metal del in kričeče vokale.« Na tem albumu se precej dogaja, s čimer sem zelo srečen. Tudi skladba Horror, ki sem jo napisal, je bolj (molk), kako naj rečem, glasba za punce.

PN: Zanimivo mi je, da so nekatere skladbe zelo agresivne. Prisotni so celo blast beati. Kako to, da ste se odločili za blaste v doom metal bendu?

MK: No, kot prvo, nismo doom metal bend. Blasti so enostavno tokrat ustrezali. O uporabi smo razmišljali že nekaj let. Sedaj imamo bobnarja, ki to zmore in je prišlo naravno v glasbo.

PN: Kako ste prišli v kontakt z novim bobnarjem (Kai Hahto; poprej igral v Rotten Sound in Wintersun op.p.). Za prejšnjega sem slišal, da mu je zmanjkalo motivacije?

MK: Za prejšnjega bobnarja imam precej dolgo zgodbo, vendar je eden od razlogov lahko pomanjkanje motivacije. Ne bi rad govoril slabo o njemu. Kai je bil za nas edina možnost. Igral je z nami že na ameriški turneji leta 2007 in bil je več kot primerno nadomestilo?

PN: Zakaj ste album poimenovali New Moon?

MK: (v ozadju se sliši smeh enega člana skupine op.p.) Hja, to me vedno vprašajo ...

PN: Album je izšel isto leto kot film (iz serije Somrak op.p.)

MK: Ammm, no, nima nobene povezave s filmom. Naš kitarist Juha je prišel ven z imenom, preden smo vedeli, da prihaja film. Pač smo album tako poimenovali, ne glede na tisto jebeno najstniško sranje o vampirjih.

PN: Mogoče pa je vaš kitarist strasten oboževalec Somrak in vi tega sploh ne veste.

MK: Ja, je malce čuden tip.

PN: Opravili ste ameriško turnejo s Soilwork in drugimi. Je bila to prva ameriška turneja?

MK: Ne, prva je bila leta 2007 s Katatonio.

PN: Kako bi primerjal ameriške in evropske turneje?

MK: Je zelo drugače. V ZDA dobiš za jest več hamburgerjev in pic. Ponavadi dvorane niso tako dobre kot v Evropi. Vendar je ameriška publika bolj odprta in je tam toliko bolj zabavno igrati. Gre za popolnoma drugačno kulturo.

PN: Imaš kakšne čudne izkušnje iz ZDA?

MK: No, na prvi turneji smo zašli v območje, kjer ni ravno pametno hoditi. Zelo hitro pristaneš v kakem getu.

PN: Poješ tudi v skupini Barren Earth, v kateri igra tudi kitarist od Kreator (Sami Yli-Sirniö op.p.). Kaj mi lahko poveš o Barren Earth oz. kako se razlikujejo od Swallow the Sun? Nekako se mi zdi, da gre za nekakšen finski allstar metal bend (v skupini delujejo člani Amorphis, Moonsorrow, Kreator op.p.)?

MK: Tako pravijo nekateri ljudje, vendar smo pravi bend. Bila je le nesreča, ki je vse te člane pripeljala na skupno pot. No, ampak glasbeno je bolj progresiven napram Swallow the Sun. Več je klaviatur in navdih jemljemo od progresivnega rocka iz sedemdesetih. Jaz v skupini le pojem, tako da priporočam vsem, ki imajo radi skupine, kot so Opeth, da si nas preverijo.

PN: Prej si omenil, da Swallow the Sun niste doom metal skupina. Kako bi mi opredelil skupino?

MK: Dobro vprašanje ... Rekel bi bolj death/doom metal skupina. Seveda imamo doom elemente, vendar ne teh tradicionalnih. Še vedno je prisotnih veliko različnih elementov, vendar, če bi že mogel opredeliti, bi rekel death/doom.

PN: Veliko ljudi ob besedi doom pomisli na dolge in počasne komade, ki rezultirajo v zaključni misli, da je doom dolgočasen. Kako vi prepričate občinstvo, da doom ni dolgočasna glasba?

MK: No, naj se jebejo tisti, ki nam niso prav prisluhnili. Mogoče ne gre za najhitrejšo glasbo, vendar se veliko dogaja, veliko je plasti. Seveda se tu poslušalec odloči, vendar nas ne bi oklical za dolgočasne.

PN: Posvečaš kaj pozornosti doom sceni, vedno več je prav doom/death skupin?

MK: Ne vem, kaj se pravzaprav dogaja na sceni. Ko sem doma, poslušam zelo različno glasbo.

PN: Kateri zvrsti pa najraje prisluhneš?
MK: Ponavadi black metalu, ampak tudi kakšnemu starejšemu death metalu. Poslušam tudi pop.

PN: Ko sva že pri black metalu, imam zate eno bolj geografsko vprašanje. Misliš, da daljše noči in hladnejše podnebje v Skandinaviji vplivata, da glasbeniki ustvarjajo bolj depresivno in melanholično glasbo?

MK: Neki vpliv ima vreme gotovo. Zima je jebeno dolga in name vpliva včasih tako, da sem bolj depresiven.

PN: Lahko skupina, kot je Swallow the Sun, preživi z glasbo?

MK: Lahko bi, vendar je glasbena industrija v dreku, tako da moramo imeti dnevne službe. Upam, da se bo kaj spremenilo, vendar je internet marsikaj zjebal tu. Prodajalne CD-jev ne prodajo več toliko, ravno tako založbe ne dobijo veliko financ. Za večji dobiček moramo preživeti več časa na turneji, za kar upam, da se nam bo kmalu povrnilo. Upam na najboljše, ker res trdo delamo.

Avtor:
twitter facebook