recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

intervju

24. 5. 2011  Rotten Sound - Prekletstvo grindcora!!! 
''... jaz še vedno zatrjujem, da naj vsak igra, kakor le zna in naj se drži svoje originalnosti, ker če delaš tako, potem te vsi prepoznajo v tem in ne rečejo 'tisti bend, ki igra enak stil kot npr. Napalm Death' ...'' (Keijo Niinimaa)

Po eni strani je Finska dežela bendov, kot so Nightwish, Turisas, Tarot, HIM in podobni zvarki. Iz Finske pač prihajajo večinoma bendi, ki izgledajo kot ''fashion show'', ki zvenijo ''u iber producirano'' in ki večinoma privlačijo ali najstnice ali pa pijance, ki so jim Korpiklaani nadomestilo za dogajanje pri Jožovcu!

A Finska je dežela alkohola, teme, razvrata, depresije in ogromnih komarjev (kadar že nista zima in tema). In Beherit, Impaled Nazarene, Demilich in seveda grindcore bojevnikov Rotten Sound, ki so že vse od prvenca Psycotic Veterinarian (14 pesmi v prav toliko minutah!) glavni finski grindcore eksport. Izdali so kar lepo število albumov, vsi so se večinoma gibali med 20-timi in 30-timi minutami, medtem ko so komadi - kot bi rekel nekoč in nekje drugje Ian Mackaye iz Minor Threat - ''povedali vse bistvo v parih minutah, saj kaj več niti ne potrebujejo.'' Brzostrelni kvartet z močnim socialnokritičnim duhom se ni prepustil pijančevanju, jezerom in Kalevaali, ampak agresiji, hitrosti in buki! The grindcore way! In po skoraj 20 letih je tu najnovejši album Cursed, o katerem sva se pogovarjala s Keijom Niinimaajem.

Matevž Kovačič: Pozdrav! Kako kaj življenje Finskem?

Keijo Niinimaa: Pozdravljen! Ha, kako naj ti povem, kako kaj življenje tukaj … Takšno, kakršno je bilo en teden nazaj, pa ravno takšno, kakršno bo naslednji teden.  Trenutno se pripravljamo na evropsko turnejo, tako, da iz naše strani ne bomo vedeli, kakšno bo naslednji teden (smeh).

MK: Slovenija vključena?

KN: Žal, tokrat ne. Imamo pa super spomine na Ljubljano in na Slovenijo nasploh.

MK:  Nam lahko zaupaš, kakšne?

KN: Ja, v bistvu, ko smo nazadnje igrali tukaj, se spomnim, da smo šli po starem jedru Ljubljane malo na ogled in se ustavili v eni od gostiln in nas je družba lokalnih oboževalcev prepoznala, seveda smo padli v raznorazne debate, dokler ni natakar sporočil, da se gostilna zapira in ''lokalci'' so nas potem peljali še v ostale ''all-night klube'' in res smo se imeli super. Skratka, gostoljubje nam je ostalo v dobrem spominu, pa še dobra hrana tudi, haha.

MK: Če pričneva z resnejšimi debatami … Povej mi nekaj o novem albumu Cursed, ki dobiva zelo dobre ocene, oboževalci vaše skupine ga zelo dobro sprejemajo in po mojem mnenju napredujete v še večji bend, kakor ste bili že prej. Ali sem to samo jaz ali je kaj resnice v tem?

KN: Glede novega albuma je zadeva sledeča: v album smo vključili malo dooma, sludgea, hardcora … ampak ne povsod, samo na določenih delih, na katerih se besedilno zadeva nanaša. Ker gre za konceptualni album, smo se potrudili, da poslušalec začuti vtis, da začuti, kaj imamo za povedati. Ni ravno nekaj novega in nismo ravno ''odkrili tople vode'', je pa to ravno prav za »Cursed« in ne bom povedal, na kaj se nanaša, ker to hočemo od poslušala sami slišati, da vidimo, ali je zadevo vsakdo dojel, haha.

MK: Če primerjava Murderworks in Cursed, ali lahko potegnete rdečo nit in vidite, kje in kako ste napredovali skozi vsa ta leta?

KN:  Kakor berem na spletnih straneh, je Murderworks za naše oboževalce najboljši album in ne vem, ali lahko primerjam nov album z njim, ker moram za vse vtise o novem albumu malo počakati, pogledati internetne ocene in šele potem lahko ocenjujem razliko med tema dvema albumoma.

MK:  Naštel ti bom nekaj skupin in mi povej kaj si misliš o njih …

KN:  Streljaj, haha …

MK:  NASUM …

KN:  Nasum so meni osebno eden tistih bendov, ki so od začetka do konca obdržali enak stil igranja in tudi brez dlake na jeziku povedali vse, kar so imeli za povedati. Brez njih ne bi obstajalo kar precej bendov, ker so imeli močan vtis na njih.

MK: DISFEAR …

KN:  Uf, eni meni osebno najboljših skupin v zgodovini ekstremne glasbe. Preigravanje rock'n'rolla, crusta, metala še nikoli ni zvenelo bolje. Da ne omenjam albuma Live the Storm, ki je definitivno eden najboljših albumov zadnjih 10 let. Res super skupina.

MK:  NAPALM DEATH …

KN: Zakon!

MK: AGNOSTIC FRONT …

KN:  Legende NYHC. Spomnim se, da sem slišal za njih v zgodnjih letih in sem že od prvega poslušanja postal njihov oboževalec. Brez njih NYHC ne bi bil popoln, kakor je sedaj.  Delajo zadevo, kot je treba,  brez kakršnih koli poletnih romanc in lepih besed; samo striktno »survival« ulična besedila, kot se tudi za NYHC spodobi.

MK: Potem so ti Gorilla Biscuits tudi v redu?

KN: Kdo?

MK: Gorilla Biscuits?

KN: Brez zamere, ampak tega benda ne poznam, hahaha.

MK:  Se hecaš?

KN: Ne, res ne poznam hahaha.

MK: Oproščeno zaradi dobrih besed o Agnostic Front, haha.

KN:  Sem jo še v redu odnesel, haha.

MK:  Imaš kar obsežen in dober pregled nad glasbo. Kaj pa religija? Kako gledaš na to?

KN: Osebno sem ateist in me niti ne zanima, kaj delajo in katerega boga slavijo. Verjamem, da vsem vernikom pomaga, da verujejo v nekoga ali nekaj, samo jaz nimam nič s tem.

MK: Imaš kakšen »versko« usmerjen album v svoji zbirki?

KN: Ne, hahaha ….

MK:  Kaj pa albumi v tvoji lastni zbirki, ki so ti spremenili življenje?

KN: Jih je preveč, hahaha. Dobro … Če jih par naštejem: Metallica - Ride the Lightning, Slayer - Reign in Blood pa še bi lahko našteval.

MK: Če na kratko poveš, recimo, zakaj Metallica?

KN:  Glede Metallice je stvar takšna: od njih je meni recimo osebno v redu samo tisto, kar so naredili v zgodnjih letih, ostalo pa je dobesedno razočaranje.  Zakaj pa ta bend, pa ne vem, kako bi povedal … Recimo, da so oni pustili večni pečat v ekstremni glasbi, dobro igranje vsega in sploh besedila so tudi v redu, ni človeka, ki ne bi poznal vsaj eno skladbo od njih.

MK:  Če  bi lahko svetoval mlademu bendu, ki bi rad preigraval enak stil kot Rotten Sound, kaj bi mu povedal?

KN:  Če bi prišlo do tega, bi jim svetoval, da naj igrajo svoj stil, brez kopiranja. Čeprav se sliši nelogično, ker vsaka skupina igra kot skupina, ki jo posluša, ampak jaz še vedno zatrjujem, da naj vsak igra kakor le zna in naj se drži svoje originalnosti, ker če delaš tako, potem te vsi prepoznajo v tem in ne rečejo 'tisti bend, ki igra enak stil kot npr. Napalm Death.' Čeprav je to v današnjem času res nemogoče.

MK: Kaj pa rečeš na to, če bi nekateri trdili, da ste vi kopirali npr. Napalm Death?

KN: Ja, vedno se najdejo nekateri, ki jim nismo po okusu, pa bodo rekli, da smo slaba kopija Napalm Death ali pa katerega drugega benda, samo jaz tega ne gledam tako, ker, če se poglobiš v tem primeru v Napalm Death in Rotten Sound, vidiš, da so razlike kar očitne. Če podava primer - že v vokalih je razlika, kaj šele v igranju, to je enak primer, recimo če rečeš, da so Iron Maiden pa Judas Priest enaki, ker niso. Stvar je v poslušanju glasbe.

MK: Če še malo ''pomagamo'' prihajajočim bendom, kako Rotten Sound najbolje reklamira svoj album ali pa koncerte? Myspace? Facebook? Oboje?

KN: Myspace je zame preteklost, že od vedno mi je deloval kot neumnost in ni bilo smisla v njem. Je - z drugimi besedami - razkazovanje emocij navidezno razočaranih najstnic in najstnikov, bendi nimajo kaj preveč koristi od tega. Glede Facebooka pa je tako: osebno ga imam raje, pa tudi Rotten Sound imamo vse na njemu, je definitivno boljši reklamni instrument in je bolje obiskan kot Myspace. Res, nikoli ga nisem maral.

MK: Se pravi ''Facebook or die!!!''

KN:  Tako nekako. Saj verjetno veš iz lastnih izkušenj (smeh).

MK: V bistvu ne, ker že od leta 2008 nisem več oboževalec socialnih omrežij. Povedano drugače … imam življenje (smeh).

KN: (smeh) A tako torej, eden redkih (smeh).

MK: Ker nisem oboževalec Facebook,a ti žal sporočam, da je intervju zaključen (smeh).

KN:  (smeh) Potem pa v redu, želiš zadnje besede?

MK: Ne (smeh).

KN: Res?

MK: Šala, Zadnje besede za vse, ki jih Cursed album ni prepričal.

KN: Poslušajte ga še enkrat (smeh).

MK: Potem pa hvala na intervjuju, uživajte na turneji.

KN: Hvala za želje, ni problema za intervju, seveda se priporočam še kdaj. Poslušajte novi album in uživajte v intervjuju.

MK:  Preveč reklamiraš (smeh).

KN: (smeh)

MK: Ne vzemi tega resno, še enkrat hvala za čas in intervju.

KN: Nisem, pozdrav vsem v Sloveniji, vidimo se na naslednji turneji.

twitter facebook