recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

intervju

15. 1. 2012  O sreči slepega čuvaja 
''Naredimo to, kar se nam zdi potrebno, da naredimo skupino bolj popularno, in tudi prenesemo svojo dušo v to, gre o izražanju.'' (Hansi Kürsch)

Pogovor z vokalistom nemške power metal zasedbe Blind Guardian Hansijem Kürschem je bil kljub resnobnemu vzdušju srečanja sproščena izkušnja. Zbrani vokalist ene prvotnih zasedb nemškega power metala je ponudil vpogled v način delovanja skupine, natančneje v to, kar stoji za njim, obenem pa razkril tudi kaj nepričakovanega.

Andrej Čuk: V glavnem je priznano, da skupina izvaja power metal glasbo. Bi tudi ti tako označil vašo zvrst?

Hansi: Blind Guardian dojemam kot heavy metal skupino, o tem ni dvoma. Power metal je v redu kot opis, progressive metal... Zdi se mi, da prispevamo nekoliko več, so tudi poganski aspekti, progresivni, folk aspekti. Je torej veliko več, a ljudje radi kategorizirajo, zato se mi zdi power metal v redu.

AČ: To glasbo izvajate že nekaj časa, od konca osemdesetih ...

H: Prav imaš, seveda so bile spremembe, a nikoli nismo zanikali svojih korenin. Se pa vedno nekaj spreminja. Edino vprašanje je, če so ljudje to voljni prepoznati ali ne. Ni toliko vprašanje glasbe same. Nekaterim se zdi album "A Twist in the Myth" zanikanje "Nightfall in Middle-Earth", na primer, resnica pa je vedno nekje vmes. Naredimo to, kar se nam zdi potrebno, da naredimo skupino bolj popularno, in tudi prenesemo svojo dušo v to, gre o izražanju.

AČ: Tako ali tako ste že zelo uspešni, sploh v Evropi. Ste v to celotno stvar vstopili s kakršnokoli slutnjo, da boste postali tako priljubljeni? Ali pa ste se kar naenkrat zavedli, da ste uspešni?

H: Ne, imeli smo načrt. Verjameš vase, to je samozavest. Imeli smo občutek, da vemo, kako metal mora zveneti, ker smo bili fani metala. Smo bili del scene, še vedno smo. Bilo nam je zelo lahko izvajati glasbo, ki nam je všeč. Potemtakem smo si zamislili, da bo všeč tudi mnogo drugim. Zaenkrat je temu tako. Če ne zanikaš samega sebe in narediš to, kar naravno pride iz tebe, si lahko uspešen ali pa tudi ne, če pa si del scene in se občutiš enako, kot ljudje, ki poslušajo to glasbo, ni prav verjetno, da ti bo spodletelo. Če skušaš ljudi naplahtati, ti bo gotovo spodletelo, a tega mi nikoli nismo naredili. Osebno se mi naš razvoj zdi zelo organski, v smislu glasbe kot tudi scene. Začeli smo kot oboževalci, a smo se vse bolj in bolj izoblikovali, ljudje, ki so postali naši fani, so nas začeli upoštevati kot definicijo te zvrsti glasbe.

AČ: Govoril si o tem, kako je biti fan. Katero plat tega še vedno najdeš v sebi po vseh teh letih?

H: Prvo kot prvo, duh zbirateljstva. Še vedno je tam, zame ni izbire, da bi preklopil na iTunes.  Moja okolica je preveč multimedijska, to mi vedno da vedeti, da imam še vedno rad stare reči. Kar mi je bilo všeč pri desetih ali dvajsetih, mi je še vedno. Nisem se veliko spremenil, seveda se staraš, razvijaš, postaneš nekoliko bolj moder, počasnejši... Pridobiš marsikaj. Veselje do glasbe pa je nekaj, kar upam, da v meni nikoli ne bo izginilo. Še vedno je tam. Vedno skušam imeti najboljši možni sistem za poslušanje glasbe, glasbo poslušam naglas, poslušam heavy rock, heavy metal, dobro rock glasbo, včasih klasično glasbo, v ostali glasbi lahko občasno uživam, a me ne potegne vase. Ko poslušam album Machine Head od Deep Purple, se mi zdi odličen, ko poslušam Black Album od Metallice, se mi zdi najboljši, poslušam tudi nove stvari, kot so In Flames, in se nato odločim, če mi je všeč.

AČ: iTunes in podobno ti tudi ne da tistega posebnega občutka, ko imaš v rokah embalažo...

H: Velikemu delu mlajših generacij je to težko doumeti, a je duh še vedno prisoten. Razvoja ne moreš ustaviti, nikogar ne silim v to, da kupuje ali legalno downloada stvari, ker gre v drugo smer, a downloadanje nikoli ni bila moja izbira.

AČ: Uživaš v zbiranju in poslušanju kakih novih skupin?

H: Poslušam mnogo skupin...

AČ: Kaki predlogi za fane Blind Guardian?

H: Trenutno ne, bi mogel predhodno razmisliti. Še vedno mislim, da je naša glasba na začetku imela toliko različnih vplivov, ki jih še nihče ni prepoznal, zelo težko je ujeti duh tega, kar počnemo mi. Kar se tiče power in speed metala so mnogi prišli blizu, in so tudi dobri, glede folklornega dela ali queenovskih delov pa nisem zasledil benda, ki bi težil k temu.

Blind Guardian bodo januarja pri založbi Nuclear Blast izdali album ponovno posnetih klasik, ki bo pa med drugim vseboval tudi demo posnetke iz časov, ko so se imenovali Lucifer's Heritage. Naslov zbirke, ki bo med drugim lahko vsebovala tudi tri CD-je, je Memories Of A Time To Come.

twitter facebook