recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

intervju

24. 8. 2014  METALDAYS 2014 intervju: Aborted 
Pri riti pač ni moč zgrešiti! (Sven De Caluwe, Aborted)

Internacionalni Aborted (ta izraz uporabljam zato, ker bend vsebuje člane iz Belgije, Nizozemske in vsaj še ZDA) so z leti postali sinonim za nalezljive riffe, brutalne besedilne teme, ultra hitre ritme in komade, ki so postali tako legendarni, kot marsikateri štiklc od Carcass, Cannibal Corpse, Dying Fetus in podobnih.

Bend, ki je v devetdesetih le malo pozornosti vzbudil s prvima dvema albumoma, je zares udaril po letu 2000 z albumoma Goremaggeddon: The Saw And The Carnage Done ter The Archaic Abbatoir, nato malce zgubil fokus z vmesnimi, skorajda deathcore albumi, da bi se okrog leta 2009 vrnil najprej z EP-jem Coronary Reconstruction, nato vsem jebal mater z albumoma Global Flatline in The Necrotic Manifesto. Vmes pa so izdali še DVD Auricular Chronicles, ki je bolj osredotočen na koncert, ampak povprečen, kot se le da.

Sven De Caluwe in družba so Slovenijo obiskali že večkrat, tokrat smo se z njimi – predvsem o ritih in joških – pogovarjali na tolminskih tleh v sklopu dogajanja prvega dneva festivala Metaldays.

Intervju: Ivan Cepanec

Foto: Tina Ahačič

Ivan Cepanec: Kakšen občutek je spet igrati na tolminskih tleh?

Sven De Caluwe: Kul je. Mislim, da smo nazadnje prav tukaj nastopali leta 2008, če se ne motim. Super je biti nazaj v Sloveniji. Res pa je, da smo imeli v zadnjih letih kar nekaj klubskih nastopov v Sloveniji, kjer smo se vedno zabavali. Hecno pa je tudi to, da veliko ljudi, ki delajo na festivalu, poznamo že iz klubskih koncertov. Atmosfera je zaradi tega še toliko bolj prijetna.

IC: Letos ste izdali novi album, naslovljen The Necrotic Manifesto (Jernejevo recenzijo albuma lahko preberete tukaj) – kako ljudje sprejemajo najnovejši material, kadar ga predstavljate v živo?

Ken Bedene: Običajna reakcija je prazen pogled in odprta usta, ker nimajo pojma, kaj igramo, ker ne gre za staro pesem. Šala mala. Ljudje sprejemajo nove pesmi z navdušenjem, še vedno se z velikim entuziazmom pretepajo v mosh pitu …

SDC: Tako je! Skušamo doseči čim večje število žrtev. Razturavamo telesa, kar predstavlja zelo zabavno vzdušje. Edina napaka nove plošče, ki bi jo rad tukaj izpostavil, je ta, da ne vsebuje niti enega ''pokaži joške'' riffa.

KB: Res je!

SDC: Mislim, da je treba to zadevo razčistiti na naslednji plošči.

KB: Strinjam se. Za zdaj imamo le ''sleci majico'' riffe, a od tega dlje žal še ne gre. Definitivno moramo stopiti na višjo raven, da resnično pokažejo joške.

IC: A verjetno je to hrepenenje gonilna sila, kadar ustvarjate nov material?

SDC & KB: Seveda!

KB: Dokler ne dosežemo te stopnje, ne bomo prenehali.

SDC: Seveda ne!

IC: Če bi morali izbrati en riff vajinega najljubšega death metal benda, riff, ki pravi ''pokaži joške'', kateri bi to bil?

SDC: Hm, mislim, da death metal bendi nimajo takih riffov. Definitivno bi sem uvrstil kakšen Steel Panther riff.

KB: V bistvu bi vsak 80s rock band to lahko dosegel …

SDC: Hair metal! Mislim, woo-hooo, ko jaz slišim tak riff, takoj kažem joške.

KB: In imamo rešitev za cover na naslednji plati. Namesto Suffocation ali Converge ali Carcass naredimo cover od Poison, Def Leppard … Bomo videli, kaj bo iz tega.

IC: Pravkar ste posneli spot (glej spodaj – op. I. C.). In v njem ni jošk.

SDC: Res je. Za to je odgovoren majhen proračun za snemanje spota. Joški so dragi.

KD: Nazadnje, ko smo posneli spot za komad Origin Of Disease, se skorajda vidi jošk, a ker smo prav takrat skorajda presegli proračun, smo morali …

SDC: Uporabiti velikega črnega tiča, ki ga odgriznejo duhovniku. To je bilo cenejše od joška ali pa joškov.

IC: Je težko pristati na tak kompromis? Torej, zanemariti umetniško za voljo proračuna. Ali bi hoteli videti spremembe na tem področju, torej, da bi založbe pri tem izvajale drugačno politiko?

SDC: Seveda, ampak je vedno na prvem mestu ''biznis aspekt'', torej ''koliko vložijo'' vs. ''koliko dobijo nazaj'' in žal vedno hočejo porabiti manj od tistega, kar dobijo nazaj. Posneli bomo še enega ali celo dva spota, v katera bomo delno vlagali tudi sami, torej … Imamo nekaj hecnih idej in se veselimo uresničenju teh vizij. Vesel sem, da smo posneli aktualni spot, ker je – kar se performansa tiče – definitivno boljši od prejšnjega in všeč mi je ta ''petdeseta horror film'' občutek, ki prevladuje v spotu. Naslednji spot bo definitivno imel  bolj očitno rdečo nit, pripoved.

IC: Ste kdaj pomislili, da bi posneli DVD, kot so to storili Necrophagia z DVD-jem Through The Eyes Of The Dead (klik) – torej, ne koncertni, ampak bolj tak, kot če bi posneli kakšen horror kar sami?

SDC: Naslednje leto  bo tale grozen bend star 20 let – takrat bomo torej uradno relikvije – in temu primerno bomo naslednje leto izdali VHS oz. DVD v VHS-škatli, ki bo delno koncert delno dokumentarec in tudi delno horror film. Za vse bomo poskrbeli sami – tudi izdali ga bomo sami! Zadeva bo popolnoma »independent«, kot darilo oboževalcem.

IC: Kaj vas čaka po koncu te poletne turneje?

KB: Čakamo potrditev turneje v Južni Ameriki, tako da upam, da nas pot odnese tja. Potem se vračamo v Evropo, kjer bomo headlinerji na turneji z Origin, Exhumed in Miasmal (nam najbližje se bodo ustavili na Dunaju 4. 12. v klubu Viper Room – op. I. C.)! ''First we go for the booty, then for the beer!''

IC: Katero pa je vajino najljubše pivo? Ne moremo mimo tega, če smo se že pogovarjali o joških.

SDC: Uf!

IC: Ali pa – katera je vajina najljubša ritka?

SDC: Menim, da brazilska. Kaj praviš ti, Ken?

KB: Ne vem. Ni lahko odgovoriti na tole vprašanje.

SDC: Nekaj torej med Avstralijo, Novo Zelandijo in Brazilijo. No, če sem iskren, lahko povsod najdem dobro ritko.

KB: Ne moti me, če je majhna ali če je srednja ali pa če je velika. Vse so super!

SDC: Pri riti pač ni moč zgrešiti! Kot pri pizzi – če je slaba, je še vedno dobra.

IC: Kaj bi bila perfektna vaja za perfektno ritko – Aborted style?

SDC: Brez komentarja.

KB: Rit v moj obraz, potem naj kar vadi, haha.

SDC: Ja, ritna verzija ''motorboata'', hahahaha.

IC: Kaj počnete v prostem času na turneji?

SDC: Take stvari, hahaha. Ja, to je bolj realistično – torej, lažje se je pogovarjati o ritkah, kot pa jih loviti, če me razumeš.

KB: Ja, ker je za lov potreben dejanski napor.

IC: Kaj je bil najslabši pick-up line, ki si ga uporabil?

SDC: Ne uporabljam teh trikov, ker so mi grozni. Običajno pač začnem pogovor.

IC: Kaj pa pogled – the look, če me razumeš?

SDC: Ah, ''belgijsko posiljevalsko strmenje''? (pokaže nekaj, za kar mi je žal, da Tina ni fotkala – op. I. C.)

(vsi v smeh!)

SDC: Vidiš, kako si vzburjen? A ne?

IC: Res je, boljše deluje kot vaš trenutni album.

(smeh)

SDC: Ah, dokler ga ljudje kupujejo, super. Zaradi tega lahko potujem po svetu, kjer se ne morem/ne uspem pogovarjati z ženskami.

IC: Zadnje vprašanje. Ali ste kdaj nameravali posneti horror film? Pač film kot tak.

SDC: Uf, z velikim veseljem bi storil kaj takega. Je pa vse odvisno od denarja. A nekoč … Hm, si kdaj videl internetno stran Worst Case Scenario? No, tam je tip, ki je posnel tazadnjega Reanimatorja, Brian Yuzna, mislim, da gre za Return Of Reanimator. No, on je hotel posneti film o – presenečenje! – naci zombijih, torej, naciji, ki so umrli v WWII, bi se vrnili – iz plaž na Nizozemskem. In seveda pobili vse. Trailer je bil zakon! Iskali so statiste za zombije. Takoj sem se prijavil, a je film potem zaradi pomanjkanja financ propadel. Žal.

IC: Če pa bi lahko izbrali horror film, ki je že posnet, a bi bili vi njegov režiser, kateri film bi to bil?

SDC: Evil Dead.

KB: Suspiria.

SDC: Evil Dead, Reanimator, Hellraiser.

IC: Še zadnje sporočilo za Aborted oboževalce?

SDC: Preverite našo stran, ker bomo verjetno začeli Kickstarter-kampanjo, s katero bomo financirali snemanje DVD-ja (ki bo spravljen v VHS-škatlo, da ne bo kdo res mislil, da bomo naredili videokasete). Več ko zberemo denarja, več bedarij bo na voljo. Seveda, ne gre za to, da hočemo nategniti koga in zaslužiti denar – pač smo naokrog že 20 let in hočemo narediti nekaj cool za vse, ki podpirajo ta bend.

Ne pozabite – Aborted bodo skupaj z Origin, Miasmal in Exhumed posiljevali dunajski klub Viper Room 4. 12. 2014!

twitter facebook