recenzije

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

Bölzer

Lese Majesty

Sodom

Out of the Frontline Trench

hudic

Ne Ergo Dimittas

banner
banner

intervju

1. 7. 2013  Intervju: Neustavljiva sila 
''Težko je izbrati nadomestnega pevca, ker ni veliko ljudi, ki bi lahko zapolnilo Frankove čevlje.'' (Terrance Hobbs, Suffocation)

Če obstaja utelešenje pojma brutal death metal, potem to niso zgolj Cannibal Corpse, ampak morda celo še bolj pred njimi (ne časovno, ker so Cannibali vseeno začeli malo prej) Suffocation, ki tako kot Cannibal Corpse, prihajajo iz zvezne države New York v ZDA. A kot vsi vemo, so Cannibali pod vplivom predvsem floridske struje death metala razvijali eno zvočno identiteto, Suffocation pa drugo.

Kvintet iz Centereacha, predela metropolisa z imenom New York City, je od demota Human Waste pa do zadnje plošče Pinnacle Of Bedlam ostal zvest kompleksno zvenečemu, a vsekakor bombastično udarnemu in brutalnemu death metalu, katerega so – v pravi newyorški maniri – vedno začinili z ogromno mero groova, kar se še izdatno sliši na zadnjem albumu.

To je pravzaprav bend, ki je s prvimi tremi ploščami postavil osnove verjetno celotni deathcore, slamming death metal ali pa technical brutal death metal sceni, s ploščami po reunionu leta 2002 ali 2003 pa se je hitro in brezkompromisno povzpel na vrh.

Suffocation kot marsikdo drug nikoli niso mogli uiti mnogim in težkim izzivom – v procesu nastajanja nove plošče Pinnacle Of Bedlam, jih je tako ponovno (kot po letu 1992 in albumu Breeding The Spawn) zapustil bobnar Mike Smith, ki je v večji meri odgovoren za njihov trademark zvok. Hitro so ga uspeli nadomestiti z Daveom Culrossom, veteranom scene, ki je s Suffocation posnel mini album Despise The Sun (1998). Da bi udarec bil še močnejši, je prvič v zgodovini benda vokalist Frank Mullen bil primoran za daljše časovno obdobje turnejam reči ne in verjetno prvič v zgodovini Suffocation so možje šli na pot z drugim vokalistom – lani je to bil Bill Robinson iz Decrepit Birth, letos pa je to – vsekakor boljša izbira, kot smo se lahko prepričali nekaj ur pozneje po intervjuju – John Gallagher iz Dying Fetus. Frank seveda ostaja del benda še naprej, le ne nastopa več v živo toliko kot nekoč.

O vsem tem in marsičem drugem (prihajajočem DVD-ju, turnejskem življenju, o tem, kaj počnejo nekdanji člani benda), smo se pogovarjali z najdlje prisotnim, ustanovnim članom benda, kitaristom Terrancom Hobbsom.

Foto: Tina Ahačič

Intervju in uvodnik: Ivan Cepanec

Video in montaža: Primož Novak @ ProfanityTV

Gledalcem in gledalkam se opravičujemo za začetne težave s kamero.

twitter facebook