recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

intervju

25. 10. 2012  Intervju: FUCKIN' MOTÖRHEAD!!! 
''Lemmy, jaz in Phil smo še vedno neustavljivi – žuramo precej, le prioritete so se obrnile.'' (Mikkey Dee, Motörhead)

OP.: Ta intervju je originalno narejen za revijo Stop (objavljen v številki iz prejšnjega tedna). Hvala Bojanu Rojku, Miranu Inhofu in Igorju Pavkoviću za tole priložnost in reviji STOP za dovoljenje za objavo tudi na Profanity.si!

Motörhead decembra letos pridejo v Ljubljano. V Sloveniji ne bodo prvič, upamo, da tudi zadnjič ne, a gotovo se jih – tako kot vedno – veselimo. Kdo se jih ne bi? Motörhead so utelešenje rock 'n' rolla, eden najglasnejših bendov na svetu, ki že od srede sedemdesetih let prejšnjega stoletja izdaja albume, ki morda (razen v malenkostih) zvenijo med seboj izredno precej podobno. A pesmi so brezčasne, tako kot bend, ki ga pooseblja vodja zasedbe, vokalist/basist Lemmy Killmister, s katerim pa stroj mladostniško ohranjata kitarist Phil Campbell in bobnar Mikkey Dee, s katerim smo se pogovorili o trenutnem dogajanju v taboru Motörhead in temu, kaj čaka oboževalce benda in sam bend v prihodnosti.

Ivan Cepanec: Gospod Dee, pozdravljeni. Kako smo kaj?

Mikkey Dee: Zelo dobro. Pravkar sem se vrnil z radia, kjer sem odgovarjal na intervju. Pokonci sem že od zgodnjih jutranjih ur, danes so pač intervjuji na sporedu.

Ivan Cepanec: Zaposleno, torej?

Mikkey Dee: Definitivno (smeh). In pri tebi?

Ivan Cepanec: Čas je pač za intervju z najglasnejšim bendom na svetu (smeh).

Mikkey Dee (smeh)

Ivan Cepanec: Motörhead se kmalu vračate na odre. Kaj se pa trenutno dogaja v vašem taboru?

Mikkey Dee: Glede na to, da se turneja začne šele čez nekaj tednov, se na nek način počasi pripravljamo. Bend sam se počasi pripravlja, vem pa, da naša ekipa že trdo dela na tem, da bo vse teklo kot namazano. Turneja se začne v Angliji, tako da se bomo nekaj dni pred uradnim začetkom dobili v Londonu, opravili par vaj in šov se začne!

Ivan Cepanec: Sklepam, da so take priprave rutinska zadeva?

Mikkey Dee: Ja, to je naš običajni postopek. Na nek način je skorajda vsako leto ista turneja. Letos pa bo stvar malce drugačna, bolj posebna, kajti pridružili se nam bodo Anthrax, tako da bo zabavno.

Ivan Cepanec: Kako pa se vi pripravljate, kot posameznik, pred turnejo?

Mikkey Dee: Povečal sem količino razgibavanja, zelo veliko telovadim … pač, pripravljam se kot vedno. Skušam biti v formi za to, kar me čaka. Včasih ni najlažje, ampak – kot sem že povedal – so turneje nekaj običajnega za nas, tako da …

Ivan Cepanec: Razumem. Nedolgo nazaj ste izdali že drugi live album po tem, ko je za zdaj zadnji studijski album The Wörld Is Yours izšel leta 2010. Sveži live, The Wörld Is Ours Vol. 2: Anyplace Crazy as Anywhere Else, je v marsičem podoben predhodniku, ki je izšel lani, celo naslova sta si podobna (The Wörld Is Ours Vol. 1: Everywhere Further Than Everyplace Else – op. I. C.), prav tako seznam pesmi. V čem pa se razlikujeta?

Mikkey Dee: Dejansko ni nekih razlik, ker gre v osnovi za isto turnejo. Dodanih je le nekaj več koncertov … V bistvu je nadaljevanje prvega live CD-ja, le da se dogaja na različnih koncertnih prizoriščih in v drugih državah.

Ivan Cepanec: V sklopu prihajajoče evropske turneje se boste 10. decembra ustavili tudi v Ljubljani v Hali Tivoli. Glede na to, da ste med drugim nekaj let nazaj nastopali na Metalcampu v Tolminu, ki je zaradi vas bil razprodan, kaj pričakujete od ljubljanskega koncerta?

Mikkey Dee: Rad se vračamo v države, mesta ali pa koncertna prizorišča, kjer že dolgo nismo bili. Kolikor vem, se v Ljubljani ne ustavljamo pogosto, tako da se zelo veselimo tega koncerta, ker na nek način predstavlja nekaj posebnega. Super je, da ste nas povabili. Zelo dobro bo.

Ivan Cepanec: Kaj pa lahko ljudje pričakujejo?

Mikkey Dee: Kot vedno – Motörhead je Motörhead! Tako da lahko pričakujete dober šov, upamo, da bo vreme zdržalo, da ne bo preveč dežja, če že bo. Gre za 100% Motörhead šov – dali bomo vse od sebe! Prepričan sem, da bo res dobro.

Ivan Cepanec: Motörhead ste zadnje čase izdali kar nekaj posebnih artiklov, med drugim tudi pivo, vino in še kaj, pa me zanima, koliko ste sami vpleteni v rojstvo in razvoj takšnih idej?

Mikkey Dee: Bend je seveda vse degustiral, preden je šlo naprej (smeh). Kadar gre za nekaj, kar ima logotip, ime ali karkoli v zvezi z Motörhead, smo zelo vpleteni. Lahko ti razkrijem, da pravkar pripravljamo slušalke za ušesa. Si jih že videl?

Ivan Cepanec: (smeh) Noro, ampak ne, še nisem …

Mikkey Dee: Wow! Poguglaj ''motorheadphones''. Gre za linijo izdelkov – od studijskih slušalk do tistih najmanjših za razne predvajalnike. Fantastične so! Dobro leto smo delali na tem – mislim, da bodo na voljo čez kakšne 3 tedne. Res so dobre.

Ivan Cepanec: Glede na to, da ste najglasnejši bend na svetu, bodo ljudje morali res biti pripravljeni na visoko glasnost v teh slušalkah?

Mikkey Dee: Definitivno. So glasne, to drži, ampak definitivno proizvajajo dober zvok. Veš, dovolj nam je vseh teh dragih slušalk, ki zvenijo kot drek in so narejene za house in rap glasbo. Pri naših pa smo se res potrudili, da so srednji toni poudarjeni, da se bodo slišale kitare in vokali, da boste dejansko slišali glasbo, kot se jo mora slišati. Zelo se veselimo!

Ivan Cepanec: Mikkey, dosegli ste že pozna 40-ta leta. Ali je lahko živeti rock 'n' roll življenje?

Mikkey Dee: (smeh) 49! Še huje ali pa še bolje, če prav pomislim. Ni težko. Kar ljudje pojmujejo kot rock 'n' roll življenje – ko sem bil dvajset let star, sem živel na en način. In zdaj stopam v petdeseta, tako da ne morem živeti tako, kot ko sem bil dvajset. Lemmy, jaz in Phil smo še vedno neustavljivi – žuramo precej, le prioritete so se obrnile. Mislim, da sem dvajseta leta preživel tako, da sem spil več kot sem bobnal, pomembnejši mi je bil žur po koncertu, kot pa sam koncert. Danes je drugače oz. prav obratno. Danes resnično skrbim za to, da bo koncert odličen, če pa sem po koncertu preveč utrujen, pa grem spat. Če seveda nisem, bom žural.

Ivan Cepanec: Preden ste začeli igrati v Motörhead, ste se na metal sceni že uveljavili kot bobnar v zasedbah King Diamond in Dokken med drugim. Zanima me, kaj je bolje zdaj, ko ste v Motörhead in kaj je bilo bolje prej?

Mikkey Dee: Hmm, gre za popolnoma različne bende, če primerjamo Dokken in King Diamond, kaj šele, če oba primerjam z Motörhead. Menim, da sem imel veliko srečo, da sem svojo pravo kariero začel s King Diamond, ki je bil moj prvi veliki bend in da sta šele po tem prišla na vrsto Dokken in Motörhead. Če bi se Motörhead pridružil v tistem času, ko sem se King Diamond, me gotovo ne bi bilo več. Takrat še definitivno nisem bil pripravljen za Motörhead. Če pa bi danes igral v King Diamond, gotovo ne bi toliko užival kot sem v svojih dvajsetih. Resda so vse tri stvari drugačne, so pa vse res dobre in vesel sem, da so prišle tudi v pravem času in v tem, pravem in ustreznem zaporedju. Ne pogrešam tistih časov, se jih pa zelo dobro spominjam in resnično jih ljubim, jih pa ne pogrešam. Danes se odlično počutim v Motörhead in resnično uživam s Philom in Lemmyjem. Če sklenem – to so bili dobri časi in na srečo so prišli v pravem vrstnem redu.

Ivan Cepanec: Vem, da niste bili najbolj zadovoljni, ko je izšel film o Lemmyju (Lemmy – The Movie, 2011) – op. I. C.), me pa zanima, kako ste zadovoljni s knjigo o Motörhead, ki je pravkar izšla (Motörhead – Live To Win, avtor: Alan Burridge – op. I. C.)?

Mikkey Dee: Zelo sem zadovoljen. Veš, nismo je napisali mi. Smo seveda vpleteni, ampak je nismo mi napisali. Dejansko me ljudje, ki pišejo ali snemajo filme o nas, ne motijo. Kar pa me je jezilo pri dokumentarcu od Lemmyju, je to, da sva oba s Philom tistima klovnoma dala na razpolago veliko časa. Pomagala sva jima, sledila sta nam povsod tri posrana leta in kaj na koncu vidiš? 10 sekund Philla Campbella, ki spi na kurčevem kavču na turnejskem avtobusu, medtem ko se v ozadju vrti risanka Family Guy. Jaz in Phil predstavljava pomemben del Lemmyjevega življenja zadnjih 25 oz. v Philovem slučaju 26 let. Naš menedžer, naš klub oboževalcev – vsi, ki pomenijo veliko v svetu Motörhead, niso bili prikazani v filmu in tega ne morem dojeti. Tudi Lemmyju sem rekel, da ne bom govoril slabih stvari o njemu ali o filmu, ne bom pa ga promoviral, ker menim, da sta avtorja svoj posel opravila slabo. Lemmy – The Movie je zelo smešen, zelo zanimiv, njegov film je – a treba je razumeti, da si Phil zasluži več kot 10 sekund v filmu, ki traja 2 uri in 4 minute! Tega resnično ne razumem … Kar pa se tiče omenjene knjige – karkoli ljudje pač rad pišejo, mene ne moti (smeh). Menim pa, da knjiga mnogo bolje predstavlja bend, ker jo je pisal človek iz našega kluba oboževalcev, človek, ki resnično uživa v naši glasbi, ki ve, kaj se dogaja z bendom.

Ivan Cepanec: Počasi se bližava h koncu, tako da vas moram vprašati, kaj boste Motörhead počeli po tej turneji, kakšne načrte imate?

Mikkey Dee: Odpravili se bomo v studio, saj smo material za pol plošče že napisali, tako da bo čas za pisanje druge polovice. Naslednje leto bo izšel novi studijski album. Potem pa spet na festivale, turneje in zabave.

Ivan Cepanec: Mikkey, hvala vam za vaš čas. Upam, da bo turneja gladko tekla. Imate še kakšno sporočilo za vaše oboževalce in bralce revije STOP?

Mikkey Dee: Vse, kar lahko rečem – pa to velja tudi za nas – je, da vedno rad pridemo v druge države, klube, ampak da je še malce bolj zabavno, če pridemo tja, kamor ne prihajamo pogosto, torej v Ljubljano. Zelo se veselimo, da bomo lahko igrali pred vami – prepričan sem, da bo odlično!

twitter facebook