recenzije

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

banner
banner

intervju

29. 10. 2012  Intervju: Francoska naveza 
''Vse nam veliko pomeni in apokaliptična vizija je ujeta v celotnem albumu'' (Florent Commeinhes, Stuntman).

V 90-ih so nekatere skupine naredile velik preobrat v smeri in zvrsti HC-ja. Okvirno je zadeva bila HC, ampak bolj osredotočena na kaotično smer. Vodilne skupine med njimi so bile definitivno Coalesce, Converge, Botch, zgodnji The Dillinger Escape Plan, …

Z vsako izdajo je vsaka od skupin naredila korak naprej in pridobivala precejšnjo množico poslušalcev ... potem pa kar naenkrat mrk in mathcore (oz. kaotičen HC) je počasi in nevidno tonil v pozabo. Seveda so glavne skupine (navedene zgoraj) obstale in zvrst je postaja vse bolj prašna. Sedaj, približno 10 let kasneje, pa je čas kaosa ponovno uvidel luč in s seboj pripeljal kup novih upov in med njimi so tudi Stuntman, francosko kaotično obarvana skupina, ki že nekaj let vztraja in izdaja albume, ki se lahko kosajo z mogočnimi Coalesce ter ostalimi.

O francoskih skupinah in njihovi sceni smo se pogovarjali s Florentom Commeinhes-em ter vokalistom Rodolphejem.

Matevž Weinberger Kovačič: Pozdravljena! Za uvod mi prosim opišita stil glasbe, katero preigravate in kratko zgodovino vajine skupine.

Rodolphe: Naša zvrst je mešanica med HC-jem in metalom, z močnim vplivom noise zvrsti, drugače pa smo kvartet s kitaristom, basistom, bobnarjem ter vokalistom. Vplive najraje vlečemo iz več skupin iz 90-ih (Coalesce, ….).

Zgodovina Stuntman pa se je začela pisati leta 2002 in od takrat smo izdali 2 albuma, EP ter 2 split izdelka. Igrali smo približno na 200 koncertih po Franciji in Evropi, sedaj pa delamo na novem albumu.

Florent Commeinhes: Pa tudi pri vsaki izdaji smo menjali člane, ampak se sedaj kot ena skupina držimo 3 leta (Ivo na bobnih od leta 2009). Prihajajoči album pa se bo imenoval Incorporate the Excess.

MWK: Zakaj Stuntman? Od kje se vam je porodila ideja za ime?

R: Izbrali smo ime Stuntman zaradi tega, ker se je slišalo v redu in se ujema z nevarnim stilom življenja in smrti.

FC: Osebno se ne spomnim zakaj točno to ime, kot rečeno, slišalo se je v redu. Na začetku se spomnim, da smo mislili biti Stuntmen, ampak se Stuntman le bolje sliši.

MWK: Če se malo pogovorimo o vaši zadnji izdaji The Target Parade. Kaj se skriva za The Target Parade imenom? Naslovnico?

R: Moje mnenje o albumu je, da je precej težak in grob že zaradi korenin skupine. Težko ga je poslušati od začetka do konca v enem kosu. Vokal je umazan, lačen, … in če potegneš črto, vidiš, da je čisto nepredvidljiv. Ideja za naslov pa se je porodila meni in Florentu ter ponazarja metaforo za uničenje celotnega življenja, kar se tudi močno ujema z besedili.

FC: Je verjetno najbolj kaotična izdaja do sedaj. Težko jo je opisati. Je precej bogata in ima dolge periode skladb in vsaka je drugačna. Za naslovnico pa je poskrbel naš prijatelj Yo, ki se je izredno potrudil in ujel mojo vizijo, katero sem mu opisal. Na njemu je zombie obdan z pošastmi, hudiči in žensko v obliki angela, okoli vsega pa vlada kaos. Res mi pomeni veliko. Naredi si svojo vizijo!

MWK: Potem je vse skupaj povezano med naslovnico, naslovom in besedili.

R: Res je! Vse nam veliko pomeni in apokaliptična vizija je ujeta v celotnem albumu – vizualno in slušno.

FC: Se strinjam. Vse na tem albumu je povezano. Pomembno je, da se skupina drži teh načel.

MWK: Ok, če povzameva vplive besedil. Od kje črpaš energijo in ideje za besedila? Kaj te najbolj fascinira za pisanje besedil?

R: Pišem takšne zadeve zaradi tega, ker me to veseli pisati. Močne vplive dobim od ostalih avtorjev, ampak hkrati tudi črpam veliko iz umetnosti ter kreacijo človeka.

MWK: Glasbeno pa osebno čutim močan vpliv skupin Coalesce, Botch, Converge,… so bile te skupine razlog za igranje v skupini?

FC: Niti ne. Vsi smo igrali v drugih skupinah preden smo se združili in ustanovili Stuntman. Je res, da imajo omenjene skupine močan pridih za igranje. Stuntman je recimo bolj metal, kakor moja druga skupina Illtemper.

MWK: Ko sva ravno pri Coalesce, kako se ti zdi ponovna izdaja kultnega albuma Give Them Rope? Boljša kot original, ali ne?

FC: Težko je ocenjevati že zaradi tega, ker sem oboževalec skupine in imam obe izdaji doma. Mogoče je original verzija malo bolj ''zadušljiva in gluha'', drugače ne maram ponovnih izdaj albumov, ampak tukaj gre le za Coalesce.

MWK: Flo, si tudi lastnik založbe Prototype Records, katera ima pod svojim okriljem precej (vse) dobrih skupin, kakor npr. Sofy Major, Illtemper, … kako ti uspeva imeti skupino, biti odgovoren za založbo, turneje, … a hkrati je tukaj družina, kjer potrebuješ veliko časa. Kako ti uspeva?

FC: Težko, ampak gre. Pri založbi se trudim kar se le da, hkrati pa veliko truda vložim tudi pri Stuntman. Moja družina in služba so prioriteta, potem pa vse ostalo. Mogoče sta založba in skupine, v katerih sem občasno, ''hendikepirane'', ampak se trudim kar se le da, da vse teče, kakor mora.

MWK: Prihajate iz Francije, kako gledaš na podzemno francosko sceno, imate skupine, kot so Celeste, Year of No Light, Deathspell Omega, … skratka mnogo. Za katero skupino iz Francije bi se ti, kot lastnik založbe, najbolj potrudil?

FC: Mogoče te bom presenetil, ampak nobena od naštetih skupin mi ni všeč. Res ne vem, zakaj so vsi tako obsedeni s Celeste ter Year of No Light?! Kakorkoli … ne bi se moral odločiti le za eno, ker sam veš, da je to težko, je pa res, da bi javnost opozoril na sledeče skupine - Pal, Pord, Chère Catastrophe, Verdun, Quartier Rouge, Xnoybis, Sofy Major, Membrane, Morse, Warsaw Was Raw, Goudron, Dead Like Me, Every Reason To..., The Dawn, Lahius, Comity ...

MWK: Če sva še malo pri francoskih skupinah, na začetku ste veljali za screamo skupino (French Screamo – je svoje čase veljal za elito v zvrsti), potem ste stil rahlo spremenili in prav tako je tudi screamo nekako zamrl. Ali je še kaj duha in sluha o skupinah, ki preigravajo omenjeno zvrst? Vem, da so Aussitot Mort še aktivni, za ostale pa ne.

FC: Nekaj je res še delujočih npr. Bokanovski, The Third Memory, Aussitôt Mort, Sed Non Satiata ... pa še nekaj jih je, ampak ostale pa mislim, da so razpadle. Je pa res kar si rekel, francoski screamo je bil res na vrhuncu s skupinami, kot so Finger Print, Alcatraz, Undone, Ivich, Vanilla, Anomie, Sea Shepherd, then Amanda Woodward, Mihai Edrich, Gantz, Daïtro, Myra Lee, Gameness ..., ampak je vse nekako umrlo.

MWK: Hvala vama za vajin čas in še zadnje besede…

R: Hvala tebi, se vidimo na turneji.

FC: Hvala ti, upam da kmalu pridem v Slovenijo, obožujemo vašo državo in nazadnje, ko sem bil na dopustu z ženo, me je vaša dežela fascinirala.

twitter facebook