recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

intervju

17. 11. 2013  Intervju: Death Metal Sunday – part 2: Deeds Of Flesh 
''Album Crown Of Souls je bil naš zadnji pravi brutal death metal album.'' (Michael Hamilton, Deeds Of Flesh)

Deeds Of Flesh. Ameriški brutalni death metal, ki je v devetdesetih zavladal s svojimi grotesknimi besedili, neverjetno nadrkano in kompleksno glasbeno agresivnostjo, ki ni popustila niti po prehodu v 21. stoletje. Bend je od samega začetka z jasno vizijo vodil kitarist/vokalist Erik Lindmark, ki je v vmesnem času še ustanovil (in še danes vodi) založbo Unique Leader Records.

Najbolj konsistentna postava benda je bila Erik Lindmark, basist Jacoby Kingston in bobnar Mike Hamilton. Kingston je okrog leta 2008 zapustil Deeds Of Flesh, Lindmark in Hamilton pa sta našla nove člane in začela celo z novim poglavjem benda, ki je rezultiralo z odličnim albumom Of What's To Come.

Nato je bend sčasoma poniknil v temačne globine, lani pa so se končno začele širiti novice o novem albumu, ki je nekaj časa nazaj ugledal luč pod imenom Portals To Canaan (moja recenzija – klik!). Poleg Hamiltona in Lindmarka sta tu še basist Ivan Munguia (Braindrill itd.) ter kitarist Craig Peters (Arkaik). Vmes so imeli še vokalista, ki so ga potem bili primorani odpusti, ko je Lindmark ugotovil, da zaradi poškodbe karpalnega tunela ne bo več mogel igrati kitare na koncertih in se bo zato – vsaj v live situacijah – osredotočil zgolj na vokale.

Ker pa je Lindmark še toliko zaposlen z založbo Unique Leader, ki je – če sledite Profanity, veste, koliko bendov so dobili pod streho – letos podpisala kar lepo število bendov), je skorajda nemogoče trditi, da bo bend odre spet zasedel kmalu. A bend na srečo ni mrtev. In vrnil se bo na odre. To in še marsikaj več mi je v zatišju hotela Paradiso v Tolminu letos zatrdil bobnar Mike Hamilton, ki je Slovenijo obiskal že tretjič v svoji karieri (tokrat spet z Exhumed).

Foto: Unique Leader Recs

Ivan Cepanec: Mike, dobrodošel v Sloveniji!

Mike Hamilton: Pozdravljeni!!!

IC: Začniva najprej s predzadnjim albumom Of What's To Come. Izdali ste ga leta 2008?

MH: Tako je.

IC: In potem ste sčasoma kar poniknili. Kaj se je dogajalo z bendom?

MH: Leta 2008 smo končali s turnejo Bloodletting North America, kjer smo igrali z Odious Mortem, Vile ter Decrepit Birth. To je bila naša zadnja Bloodletting turneja. Po koncertih smo se vrnili domov … Že pred turnejo pa smo že začeli delati na novem materialu … jaz, Erik in Jacoby … Dva komada za Of What's  To Come in nekaj drugih še nedokončanih zadev, na katerim sva hotela delati z Erikom. Takrat sva kontaktirala Jacobyja, če bi se nama pridružil pri ustvarjanju novega materiala. Njegovega odgovora ni bilo. Čakala sva 2 ali 3 mesece, potem pa je končno odgovoril, da bi se raje posvetil družini in karieri, kar nama takrat ni predstavljalo problema. Zato sva z Erikom nadaljevala z delom, pisanjem materiala za album Of What's To Come. A ugotovila sva, da nimamo neke utrjene zasedbe. Bila sva jaz in Erik ter kitarist Sean Southern, a bili smo brez basista. V bistvu smo imeli zasedbo za snemanje, ne pa tudi za turnejo, če se popravim. Pa smo nažicali Erlanda Caspersena iz Blood Red Throne/Vile itd., da bi prevzel bas.

V tem času je Erikova in tudi naša založba Unique Leader morala urejati stvari v zvezi z distribucijo, tako da se je Erik osredotočal bolj na to področje. Kar naenkrat je turnejsko udejstvovanje Deeds Of Flesh pristalo na stranskem tiru, kar je svojevrsten dvorezni meč – Erik je bil tako zaposlen z založbo in bendi na njej, da se je izkazalo, da je čas izida albuma Of What's To Come zgrešen. Imeli smo torej super album, a ga nismo mogli promovirati, kar je bilo res frustrirajoče, ker smo res ponosni na ta album. Tako je promocija bila ustavljena. Sean se je medtem osredotočal na karierne možnosti, jaz sem se ubadal s svojo zvezo, Erik z založbo. In to je to.

IC: Razumem. No, zdaj pa ste – v bistvu kak mesec nazaj (intervju smo opravljali konec julija v Tolminu – op. I. C.) izdali nov album, Portals To Canaan. V vmesnem času ste imeli še enega vokalista, zdaj oz. nekaj časa nazaj je vse vokale prevzel Erik. Kdaj je Erik ugotovil, da ima težave z roko?

MH: Kar se tiče Erikovega zapestja – v bistvu gre za skupek faktorjev. Kot šef in glavni delavec založbe Unique Leader se Erik veliko ukvarja s samim tiskanjem, potem je tu igranje kitare – poleg Deeds Of Flesh je takrat pomagal tudi zasedbi Disgorge, ki je glih delala na novi plati. Kombinacija vsega tega dela je rezultirala v izrednem stresu, ki je res bremenil Erikovo roko in zapestje sploh. Sčasoma je ugotovil, da po uri igranja čuti utrujenost in bolečine v roki. In potem je tu bila še ena težava – takratni vokalist je že bil utečen možakar, Corey Athos iz benda Flesh Consumed. Pisal je besedila, pomagal pri delanju pesmi, Erik pa se je takrat osredočal zgolj na igranje kitare in dodatno vokaliziranje kot back vokalist. Že od nekdaj nam je bilo všeč, kar je počel s Flesh Consumed, tako glasbeno kot besedilno, in tudi pri novi plati DoD je dodal veliko pomembnih stvari, a tik pred snemanjem je prišlo do situacije, ko se je Corey moral osredotočiti na svoje osebno življenje. Erik se je osredotočil na ponoven prevzem pozicije glavnega vokalista, kar se mi zdi logično – na koncu koncev, on je center ustvarjanja pri Deeds Of Flesh (njegovo igranje, njegovi vokali, njegove ideje in način pisanja). To se je zdelo popolnoma smiselno. Moram pa priznati, da je Corey Athos veliko pomagal tako pri besedilih kot pri drugih stvareh in tu smo mu Deeds Of Flesh res hvaležni, a mu žal teh obveznosti z nami ni uspelo uskladiti.

IC: Torej ste Deeds Of Flesh 2013 ti na bobnih, Erik na kitari in vokalu, Craig Peters na kitari in Ivan Munguia na basu?

MH: Tako je. V bistvu bo taka postava zagotovo ostala, dokler se ne bodo začele turneje, potem pa bomo videli, kdo bo na voljo. Za zdaj turneje niso neka prioriteta, zdaj je pomembno izdati album, poslati ga naokoli, videti, kakšni so odzivi. Na srečo so odzivi za zdaj dobri, kar me veseli, ker je to lep kompliment trdemu delu, ki smo ga vložili v nastanek tega albuma. Videli bomo, kaj nam bodo ponudili. Moje osebno mnenje je, da bo Deeds Of Flesh bolj festivalski bend, ker smo zelo zaposleni z drugimi stvarmi izven benda – Erik z Unique Leader in družino, jaz sem zelo zaposlen z Exhumed, preselil se bom na Florido ipd. Bomo videli, kakšne ponudbe dobimo – verjetno se bomo osredotočali na festivale ali pa največ na 14 dni trajajoče turneje, 21 dni maksimalno. Kar se tiče albuma – res sem ponosen nanj, zato upam, da ga bomo lahko predstavljali. Je podaljšek albuma Of What's To Come, osredotoča pa se na druge aspekte – po eni strani je precej emocionalen, po drugi se osredotoča na stvari izven tega sveta.

IC: No in to sem hotel vprašati – kdaj je prišlo do tega očitnega prehoda v Deeds Of Flesh? Namreč, plošče pred albumom Of What's To Come niso bile takšne.

MH: Če poslušaš … oz. če pogledaš vsak Deeds Of Flesh album, boš našel neke DoF-karakteristike, pa naj  bodo to nepredvidljive strukture, zapleteni vzorci, agresivno bobnanje, brutalen vokal. Album Crown Of Souls je bil naš zadnji brutal death metal album, mislim da bi to potrdil tudi Erik. Vsak bend v procesu staranja spreminja svoje interese v glasbi. Kar poslušaš, vpliva nate in bendi morajo rasti. Ne moreš se ponavljati z vsakim albumom. Menim, da si kot glasbenik naklonjen k temu, da se razvijaš, izzivaš, spreminjaš, preizkušaš nove stvari, nove ideje. Če se ponavljaš iz albuma v album, postane dolgočasno. Treba je stvar spremeniti – ne preveč, le probaj kaj novega. Mi smo se hoteli razvijati iz albuma v album – pri DoF je tudi šlo takole, da smo obdržali bistvo, a se je le-to razvijalo iz albuma v album. Čuti se sprememba. Hoteli smo poizkusiti nekaj novega in iskreno, k temu sta veliko pripomogla Ivan in Craig iz Arkaik in rezultat je nova dinamika, ki se čuti na novem albumu. To je res nadgradnja DoF ustvarjanja.

IC: Vem, da ti nisi odgovoren za besedila, ampak – je album Portals To Canaan tematsko nadaljevanje albuma Of What's To Come (intervju je nastal, preden sem dobil besedila v roke – op. I. C.)?

MH: Absolutno. Erik je resnično v teh znanstveno-fantastičnih temah. Že pri albumu Of What's … je veliko sodeloval s Coreyem (pri pisanju besedil) in razvila se je ideja, da bo planet, na katerem smo, nekega dne ponovno obiskan s strani zunajzemeljskih bitij, ki so tu bila pred nami. Ko bodo prišla, bodo hotela zasesti svoje nekdanje mesto in seveda zavladati Zemlji, ponovno. Gre za boj med ljudmi in zunajzemeljskimi bitji, slednja pa uporabljajo ljudi kot vir energije (kot pravi besedilo iz pesmi Eradication Pods: ''Virvum of the human is the strongest of all beings/They will be hunted for this mighty source'' – Deeds Of Flesh, Of What's To Come, 2008 – op. I. C.) – ni toliko brutalno death metalsko, ker vseeno smo v več kot desetih letih pokrili toliko ''blood and gore'' tem, takisto so storili drugi bendi, tako da …  V enem trenutku prideš do točke, kjer hočeš početi nekaj novega. In tudi Erik si je zaželel več fikcije, ne pa samo re-dokumentirati početje serijskih morilcev.

IC: Kaj pa spot?

MH: No, ker smo album posneli tako hitro in ker smo vmes žonglirali z drugimi obveznostmi, ni bilo časa, da bi naredili kakšne posnetke iz studia. Kar je škoda, ker so ene stvari res dobre. Dejansko smo imeli zelo malo časa – jaz sem snemal med dvema Exhumed turnejama, npr. Kar se spotov tiče – če bomo posneli kakšnega, bo verjetno bolj konceptualno usmerjen, ne bo več toliko live posnetkov kot nekoč. Že to, da se dobimo, ni najlažja stvar – dva člana živita v LA-ju, jaz na bom na Floridi, eden živi v Kaliforniji, a v San Luis Obispu. Tako da – mogoče. Verjetno bo bolj konceptualen, art video, live posnetkov ne bo. A bomo videli. Če bo budžet za to, zakaj pa ne? Običajno so spoti bolj za oboževalce, pri bendu gre bolj za umetniški izraz, kako se bend počuti ali deluje v tem trenutku. Za zdaj pa pač ni načrtov. Pa čeprav so spoti res dobra stvar, ker dajo nekaj oboževalcem in tudi pokažejo, v kakšnem ''mindsetu'' se bend trenutno nahaja.

IC: Preden končava – kaj bi sporočil oboževalcem Deeds Of Flesh?

MH: Tole: cenim strast in podporo naših oboževalcev. Čeprav bi zelo rad nastopal z Deeds Of Flesh in ostali člani prav tako, nam obveznosti žal toliko ne dovoljujejo, da bi albume promovirali tudi na poti. Storili pa bomo vse, da se bo to spremenilo. Do takrat pa se vam zahvaljujemo! In (zakruli - op. I. C.): ''DEEEEDS!!!'' To je to.

twitter facebook