recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

intervju

26. 2. 2012  Finsko podzemlje jeze 
''Nobenih breakdownov.'' (Saku Tamminen, Unkind)

Finska je že od nekdaj znana po ekstremnih zvrsteh, znanih in tistih malo manj znanih. Seveda se vsi lahko nagibajo k svetovno znanim Him, The 69 Eyes, Nightwish in ostalemu ''sranju'', potem k znanim ekstremnim skupinam metalskega izvora, kot so Rotten Sound, Impaled Nazarene, Sargeist, Torture Killer, … in pa k skupine, ki so večini neznane in igrajo vse podveje ekstrema, od black metala pa vse do d-beata in crusta.

In v morju podzemlja skupin, kot sta Totuus, Distopia, ... se med njimi znajdejo tudi Unkind ter njihovo preigravanje novodobnega ''crustavskega HC-ja''. O tem, kako je biti crust skupina na Finskem, nam je zaupal bobnar Saku Tamminen.

Matevž Weinberger Kovačič: Pozdravljen, Saku. Predstavi skupino in zvrst našim bralcem.

Saku Tamminen: Pozdravljen nazaj. Skupino Unkind sestavljamo Tommi (kitara, vokal), Marko (bas, vokal), Tumppi (kitara), Pekka (zvok ter zmeda) in moja malenkost, Saku (bobni). Osebno bi našo zvrst opisal kot pesimističen HC.

MWK: Pesimističen stil igranja HC-ja je izredno podoben skupinam VIctims, From Ashes Rise, Tragedy, … zelo globoko, emocionalno ter temačno. Kdaj je prišel tisti trenutek, ko ste rekli, da hočete igrati takšno zvrst glasbe?

ST: Zgodilo se je precej spontano. Nobeden od članov ni rekel, takšno zvrst moramo igrati, vse skupaj se je odvilo kar precej samo po sebi. Je res, da smo že bili seznanjeni z igranjem HC stila glasbe, ampak naš način preigravanja kitar je vseboval ''metalske riffe'', ker smo imeli močne metal vzornike. Pa tudi skozi čas smo začeli pisati bolj na način ostalih crust skupin, ampak s tem, da nismo bili skoz pijani kot ostale skupine in smo se bolj osredotočali na glasbo.

MWK: Vaša zgodovina vsebuje tudi spremembo imena. Preden ste se imenovali Unkind,  ste se imenovali Speedapple. Osebno mi je Unkind mnogo boljše, glede na besedila in zvrst preigravanja glasbe, ker Speedapple ne spada ravno pod temačno zvrst. Kako je prišlo do transformacije iz Speedapple v Unkind?

ST: Naše prvo ime (Speedapple) se je spomnil človek, ki je skrbel za promocijo na našem prvem koncertu. Nismo še imeli imena in potem se je ''promoter'' spomnil, da bi bilo smešno in zanimivo, če bi se imenovali Speedapple. Po nekaj prvih koncertih smo se odločili za spremembo imena, nekaj, kar bi bolj izražalo resničnost, predvsem pa, da bi poslušalci dobili vtis resne skupine.

MWK: Med prvimi Unkind izdajami se najde tudi Who's the Fucking Terrorist. Mi lahko zaupaš, kako je skupina napredovala med Who's the Fucking Terrorist ter vašim zadnjim opusom Harhakuvat? Kako se je vse skupaj odvijalo skozi tvoje oči?

ST: Med tema dvema izdajama se je zgodilo ogromno. Največ je bilo seveda sprememb v skupini, ogromno menjav članov skupin. Od naše prve izdaje nismo imeli enakih ljudi za inštrumenti. Lahko bi najlažje rekel, da je vsaka izdaja unikatna in vsak nov član je prinesel nekaj drugačnega in nekaj svežega v skupino ter tisto vplival na trenutno izdajo albuma in seveda zvoka.

MWK: Če se ustaviva pri albumu Harhakuvat, naslovnica me je prevzela. Res jo moram pohvaliti! Se nagiba k depresiji in bolj kakor ne, smrti. Čigava je bila ideja za naslovnico in kdo je bil odgovoren za njo?

ST: Mislim, da se moram za naslovnico zahvaliti gospodu Jacobu Speisu. On je odgovoren za večino naslovnic založbe Relapse in smo imeli kar precejšnjo srečo, da smo se dobro ujeli z njim in da nam je naredil takšno naslovnico. Pustili smo mu svobodno miselnost, dali smo mu glasbo in besedila, tako da je ujel celotno zgodbo in vse, kar se na albumu sliši, se nekako nanaša na naslovnico. Po drugi strani pa nismo hoteli imeti na naslovnici nekih lobanj, zvezd, …

MWK: Ko si ravno omenjal besedila, vsa vaša besedila so v maternem jeziku, se pravi finskem jeziku. Zakaj ste se odločili za finski jezik in ne angleški?

ST: Narava je taka, da je lažje pisati in peti v materinem jeziku. Če bi se odločili za angleški jezik, bi vsa ta strast izgubila pomen in najpomembnejše ne bi  prišlo do izraza.

MWK: Pa poglejmo malo še finske skupine. Katere ti najbolj ležijo pri srcu?

ST: Težko vprašanje, saj je ogromno skupin, ki so igrale z nami in mi z njimi. Imamo veliko spoštovanja do vseh. Med njimi so Selfish, Lighthouse Project, Kylmä Sota, Kieltolaki, Pahaa Verta, Sokea Piste, Ward and Yhteiskunnan Ystäviä?, … pa še bi jih lahko našteval. Finska ima res ogromno skupin, ki delajo kvalitetno glasbo. Čeprav pa moram tudi omeniti, da vsi v skupini ne poslušamo toliko finskih skupin, kakor smo jih včasih. Trenutno mi je najbolj pri srcu raper Ekow, ki je v skupini Megaphone State.

MWK: Ko si ravno omenjal, da ne poslušate več toliko finskih skupin, katere skupine bi izpostavil iz ostalih držav?

ST: Ostali člani skupine zadnje čase prisegajo na Red Fang, jaz osebno pa trenutno na Vangelis ter Bolt Thrower, ne smem pa spustiti tudi mojo jazz strast, ki jo predstavljajo imena Milt Jackson, Gene Ammons in Ray Bryant. Pa tudi odkril sem skupino, ki je verjetno vsem pri srcu, in to je Laibach. Ko sem slišal za glasbo, ki jo delajo za finski ''sci-fi'' film Iron Sky, sem bil čisto presenečen. Res upam, da jih bom videl v živo v Helsinkih čez približno en mesec.

MWK: Kako se ekstremna scena razvija skozi tvoje oči?

ST: Scena je preplavljena s skupinami, ki uporabljajo preveč monotonega modernega death metala in še več pa jih je, ki preigravajo moderni metalcore s tistimi dolgočasnimi ''breakdowni''. Izgledalo je tako, da so vsi ti ''emo otroci'' prerasli jokanje in sedaj mislijo, da so metal in so začeli igrati metalcore. Nimam kaj preveč lepih besed za omenjene zvrsti in skupine, ki preigravajo takšno glasbo.

MWK: Ali si kdaj premišljeval, da bi Unkind spremenili stil igranja glasbe?

ST: Ne, verjetno bomo ostali na že trdnih in preverjenih tleh glasbe, katero preigravamo.

MWK: Kako pa gledaš na prihodnost in Unkind?

ST: Upam, da bo vse teklo, kot po maslu. Studio, snemanje in izdaja novega albuma. Pa seveda, da bomo obdržali kitarista za več kot le 18 mesecev.

MWK: Težave s kitaristi?

ST: Težave ne, se pa naši kitaristi ne obdržijo kaj preveč dolgo.

MWK: Prej si omenjal skupino Laibach. A si seznanjen še s kakšno drugo slovensko skupino?

ST: Na žalost te moram razočarati, ampak kar se tiče slovenskih skupin, je to vse, kar poznam. Definitivno pa bom še raziskal vašo glasbeno sceno, glede na to, da je kulturna podlaga kar precej obsežna.

MWK: Pa se ustaviva še malo na finskih tleh. Imate kar precej obsežno zgodovino znanih metal in ekstremnih skupin. Naštel ti jih bom nekaj, ti pa mi prosim z eno besedno opiši omenjeno skupino.

MWK: IMPALED NAZARENE

ST: ''Kmetavzarji''

MWK: ROTTEN SOUND

ST: HM2

MWK: HIM

ST: Žalost

MWK: SWALLOW THE SUN

ST: Skoraj

MWK: SARGEIST

ST: Kdo?

MWK: THE 69 EYES

ST: Žalostno!

MWK: Ali si aktiven še v kakšni drugi skupini?

ST: Večina članov v skupini ima še preostale projekte. Marko in Tumppi igrata v grindcore zasedbi Famine Year, Tommi ima punk skupino Subvulture, jaz pa igram v psihadeličnemu black metal/drone bendu Sink ter temačni dub eksperimentalni skupini Intru Justitia.

MWK:  Ste kar precej razvejana skupina. Naštel ti bom še nekaj zvrsti, ti pa mi napiši, katera skupina je po tvojem mnenju vodilna v omenjeni zvrsti.

MWK: Grindcore

ST: NAPALM DEATH. Nisem ne vem kakšen privrženec grindcore glasbe, ampak če pa že, si pa izberem Napalm Death. So pionirji te zvrsti in ne glede na starost, imajo veliko oboževalcev mešanih starosti.

MWK: Hardcore

ST:  Tukaj se bom spustil na domače okolje. Prvo, kar mi pride na pamet, so legende finskega HC punk podzemlja iz 1982, Riistetyt in Kaaos. Seveda ne smem pozabiti na kratko živeče Uutuus iz Helsinkov in njihov album iz leta 1992, Systeemin Rattaissa, ki mi ponuja vse, kar potrebujem za HC skupino. Nobenih ''breakdownov''.

MWK: Death Metal

ST: ENTOMBED. Ker imajo v svoji glasbi tisto, kar človek pričakuje od death metala.

MWK: Black Metal

ST: SILENCER iz Švedske. Moderen, super in izredno poslušljiv black metal z dozo melanholije v vokalu. Izdali so samo eden album, Death Pierce Me. Pevec Nattramn je preživel kar lep čas v norišnici, katera je močno vplivala na besedila in celoten temačen ambient na albumu.

MWK: Hvala ti za tvoj čas, zadnje besede …

ST: Hvala tebi za zanimiva vprašanja. Upam, da se bomo kdaj srečali na koncertu. Pozdrav tudi vsem bralcem Profanity zina!!!

twitter facebook