recenzije

Haspyd

Перехрестя двох вітрів

Liturgy

Origin Of Alimonies

Draconian

Under A Godless Veil

Liturgy

H. A. Q. Q.

Sufosia

Connection Failed

Engulfed

Vengeance of the Fallen

Kryptonomicon

Morbid Return (EP)

Impalement

The Impalement

Nefarious Vermin

Elongated Misery

Ensanguinate

Entranced By Decay (demo)

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

banner
banner

intervju

5. 9. 2012  Considered ALIVE 
''Nikoli nas nisem imel za pionirje kanadske death metal scene.'' (Luc Lemay, Gorguts)

Pri Gorguts verjetno ni treba posebej poudarjati, da so pomemben del tehničnega death metala. Napram ameriškemu starejšemu tehničnemu death metalu, kot so Death, Atheist, Cynic, so Gorguts precej drugačni. Ponašajo se s svojim stilom, ki je seveda zakompliciran in brutalen. Gorguts so v devetdesetih za vedno zaznamovali death metal in obenem potrdili, da je Kanada zelo močna (death) metal sila.

Kariera Gorguts se je na žalost zaključila leta 2002 po samomoru bobnarja Steeva Hurdla, a vodja skupine, Luc Lemay, se je po letih odsotnostih le odločil obuditi skupino z novo zasedbo. Začel je pisati glasbo za novi album, letos pa je padla tudi prva evropska turneja, ki je potekala po festivalih. Gorguts niso igrali v Evropi skoraj 20 let, tako da so bili v festivalski ponudbi pravcata osvežitev.

Med drugim so nastopili v Sloveniji, na letošnji izvedbi Metalcampa.

LucLemay si je na Metalcampu vzel nekaj minut in nastal je sledeč intervju.

rimož Novak: Pozdravljen prvič na Metalcampu. Kakšni so občutki in kako si zadovoljen z nastopom?

LucLemay: Nastop je bil dober. Po dolgem času sem igral na tako velikem odru. Odzivi publike so bili dobri, zelo dobrodošli. Že en dan prej nisem mogel verjeti, da bom igral metal v tako odmaknjenem mestu, skorajda sredi ničesar in bilo super.

PN: Kakšen je občutek, ko si spet nazaj s svojo originalno skupino po letih odsotnosti?

LL: Super mi je. Ekipa je super, fantje so dobri in talentirani glasbeniki. Zame je precej navdihujoče, da lahko igram z ljudmi, ki so tako podkovani.

PN: Kaj si počel, ko so bili Gorguts neaktivni? Vem, da si imel bend Negativa …

LL: Pred Negativa sem v bistvu nehal igrati. Potem, ko je bobnar Steve MacDonald, ki je igral na From Wisdom to Hate, med drugim je napisal tudi glasbo za album Obscura, vendar na njem ni igral, umrl (samomor - op. P. N.), sem se glasbe naveličal. Želel sem si spremembe, zato sem umaknil iz Montreala, želel sem se ukvarjati z nečim neglasbenim. Zanimati me je začelo rezbarjenje. Ko sem bil star 30 let, sem dobil kot darilo pripomočke za rezbarjenje in za tem sem se začel s tme. Dobil sem tudi posel na tem področju, rezbaril sem pohištvo in to počnem zdaj zadnjih 9 let.

PN: Se pravi, da se s tem preživljaš?

LL: Ja, sem sam svoj šef. Delam pohištvo, oznake za kakšen pub, sodelujem tudi s kakšnim kovačem. Ustvarjam umetnine.

PN: Kaj te je spodbudilo, da si ponovno vzel v roke kitaro?

LL: Steve (Hurdle op. - P. N.) je z menoj delal že v Negativa in bila sva zelo povezana pri delanju kompozicij skupaj. Vprašal me je, če bi sodeloval z njim pri Negativa, naredili smo celo album, ki ga nismo nikoli izdali. Takrat mi je rekel, da bi morali še enkrat igrait, vendar sem se bal, ker nisem igral kitare že 3 oz. 4 leta. In ko sem spet začel, se nisem spomnil skladb z Obscure ali kakšne starejše. Potem sva en večer sedela, mislim, da leta 2007, na večerji in mi je omenil, da bodo Gorguts čez 2 leti dopolnili 20 let in bi bilo lepo, da bi skupino spet oživel in posnel nov album, česar bi bili oboževalci zelo veseli. Sprva nisem niti pomislil na to. Za tem sem začel razmišljati o ekipi. Colin (Marston – bas - op. P. N.) mi je padel na pamet že prvi dan, potem pa John (Longstreth – bobni). Poznal sem njegov bend Dim Mak (Johnov matični bend je sicer Origin - op. P. N.) in njegovo igranje bobnov se mi je zdelo noro. Steve mi je kasneje priporočal Kevina (Hufnagel – kitara - op. P. N.), ki je igral s Colinom v istem bendu. Ko sem ju videl igrati v Dysrhythmiji, sem padel na rit. Vsem sem poslal e-mail preko Myspacea in vsi so bili za, in tako smo začeli. Rekel sem, da bom napisal tri skladbe z metronomom. Te tri skladbe sem zapisal na tablature, jih dal v PDF dokument in MP3 obliko in jim jih poslal. En mesec kasneje sem dobil skladbe nazaj z bas kitaro in bobni in spremenili nismo ničesar. Kar so naredili, se je uskladilo popolno, pred tem nikoli nismo igrali skupaj. Za tem sem se odpeljal v New York, kjer sem pobral Johna in sva šla do Colina, s katerim smo začeli delati na predprodukciji. Nato sem odšel domov, naredil demo še za tri skladbe in tako je nastal cel album. Delo je potekalo zelo spontano, brez komplikacij.

PN: Torej, novi album je že narejen?

LL: Album je napisan, vendar imam še kaj za postoriti, recimo napisati besedila, a si moram vzeti čas, ker sem zelo zaposlen s svojo dejavnostjo. Ko smo začeli s turnejo, sem se moral odločiti, koliko bom delal z lesom, da bom dokončal kompozicije za album. Tu je še nekaj posla z glasbeno založbo, vendar glasba je dokončana.

PN: Vsak Gorguts album je drugačen. Kako bo zvenel novi album, če se ozreva na bobnanje Johna Longstretha, ki je znan predvsem po zelo hitrem igranju, a obenem je njegovo igranje tudi tehnično zahtevno?

LL: John je precej nepredvidljiv. Takšnega stila, kakršnega je uporabil na novih skladbah, ni bilo pri njemu še možno slišati. Nekatere skladbe so res hitre, vendar ne pretirano. Njegov značilen stil je možno slišati kakšnih 10 odstotkov na albumu, ostalih 90 je nekaj čisto drugega. Njegov bobnarski jezik je tu zelo drugačen od tistega v Origin. Origin stila ne bi mogel uporabiti v Gorguts, ker ne bi ustrezalo riffom.

PN: Kako gledaš na to, da so Gorguts pionirji kanadske death metal šole, ki izstopa po tehnični strani s skupinami, kot sta Martyr ali Cryptopsy? Kanadska scena je od ameriške ali švedske zelo drugačna.

LL: Nikoli nas nisem imel za pionirje te scene. Mogoče smo res prvi, ki smo iz Kanade prišli kot death metal skupina. Vendar se nisem nikoli hvalil naokoli, da smo pionirji te scene.

PN: Kanadski death metal je zelo poseben. Tudi sliši se, da so glasbeniki zelo izobraženi.

LL: Kanadski zvok zelo hitro uslišiš. Tudi nobena skupina ne zveni isto.

PN: Kaj lahko pričakujemo od Gorguts v prihodnosti? Prej si omenil že novi album.

LL: Novi album je na prvem mestu, takoj ko se dogovorimo z založbo. Medtem imam namen dokončati kompozicije in besedila. Tu je še kakšno presenečenje. Album bo konceptualen. Iščem tudi možnosti za več turnej, sama glasba je bolj napredna, zvokovno in tematsko, ker bo imela zgodbo. Imamo 7- in 8-minutne skladbe, ki imajo zanimiv potek.

PN: No, sedaj sem pa vedno bolj radoveden.

LL: Nekaj malega lahko že slišiš na naši Myspace strani.

Avtor:
twitter facebook