recenzije

Paradise Lost

Obsidian

Black Tears Of The Fallen

Nephilim at Your Doorstep

Marax

The Witch

My Dying Bride

The Ghost Of Orion

Body Count

Carnivore

Lupus

The Geniirising

Warp Chamber

Implements Of Excruciation

Smrt

Sadomasochistic Ritual Temple

Cemetarian

Tomb of Morbid Stench

Caustic Wound

Death Posture

Vulvathrone

Whoreification

Zorya

Winter/Spirit

Sepultura

Quadra

Gaahls Wyrd

GastiR - Ghosts Invited

Cattle Decapitation

Death Atlas

Lacuna Coil

Black Anima

Enthroned

Cold Black Suns

Hammerfall

Dominion

banner
banner

intervju

11. 10. 2011  Cephalic Carnage - Kdo je tu pravzaprav nor?!! 
''Ko smo igrali z Mayhem in Marduk v ZDA, so mi v Los Angelesu grozili. Mislim, da niso uporabili besede ''dude'', ker to ni precej black metal, a vseeno.'' (Nick Schendzielos)

Čez natanko 6 dni nas bodo ponovno obiskali Cephalic Carnage, ameriški norci, ki so v več kot desetih letih svojevrsten miks grinda, death metala, funka, noisa, jazza, humorja, brutalnosti (vse to ovito v nepredoren oblak kanabisovega dima) predstavili na kar nekaj studijskih izdajah in na koncertih (ter spotih), ki jim po energičnosti in nepredvidljivosti ni para.

Prihajajo iz Kolorada, ZDA in so svoj pogled na uporabo zelenih opojnosti uspešno zlili (ali morda skadili) v predstavljanje (morbidne) realnosti (posameznika in družbe). Možje so v besedilih približali tistemu, ki si je tega približanja dovolil, ne samo razne teorije o rabi in zlorabi kanabisa in vseh njegovih derivatov, ampak tudi razne druge stvari – kritiziranje izkoriščanja, teorije zarote, življenje pajkov, bolezni kot take, zanimive eksperimente in ostalo. Vse to so z leti iz kaotičnega hrupa rafinirali v še bolj kaotičen, a toliko močnejši glasbeni izraz in ustvarili bend, ki mu ni primerjave, kar se tega tiče.

V Sloveniji smo jih videli – če se ne motim – štirikrat in niti en koncert ni bil enak naslednjemu (ali predhodnemu). In 18. oktobra bodo skupaj z Exhumed in Dickless Tracy spet pokazali, da so edinstveni.

Tale intervju je odraz tega, kar Cephalic Carnage so – inteligentni, humoristični in nepredvidljivi. Narejen je bil 26. septembra lani, ko so predstavljali svoj zadnji studijski izdelek, Misled By Certainty. V pogovoru sta sodelovala basist Nick Schendzielos in kitarist Brian Hopp, občasno pa se je na svoj luciden način vključil tudi vokalist Leonard ''Lenzig'' Leal (foto: Tina Ahačič).

Ivan: Možje, dobrodošli spet v Sloveniji. Kako poteka turneja?

Nick: Grozno.

Brian: Grozno odlično.

Nick: Nihče se ne more ujeti z nikomer, nonstop se kregamo, vsi bendi so razpadli in po tej turneji gredo vsi narazen.

Brian: Ja, zadnja turneja, torej se mora končati eksplozivno, če me razumeš.

Ivan: Zakaj niste poskusili poslušati prijetne glasbe? Baje pomiri zveri v ljudeh.

Nick: Ja, poizkusili smo z meditativno glasbo, a se vedno vrnemo ...

Brian: ... k Brittney Spears. Moshamo na Brittney, res je noro.

Ivan: Torej je vse res. Svet prihaja h koncu. Bendi razpadajo ...

Brian: Tako je. To je predvidel tudi Nostradamus. ''Ko bodo moshali na Brittney Spears ... 4 leta ... in sveta bo konec.''

Ivan: In nikoli niste začutili želje, da bi se pojavil Arnie oz. Terminator in jo ustavil, ko se je prvič prebila na lestvice?

Nick: (smeh) Smešno, da si to omenil. Namreč, ena izmed pesmi na zadnji plošči se imenuje Raped By An Orb. Govori o brezmadežnem spočetju. Če je na tak način zanosila, je za to gotovo odgovorna nekakšna krogla. Zaplet je v stilu Terminator sreča Biblijo. Nekdo se mora vrniti v času in ustaviti kroglo, preden le-ta posili Marijo in se posledično rodi Jezus. No, ne da bi z Jezusom bilo kaj narobe, ampak je zaradi njega umrlo na milijone ljudi, če me razumeš. To je pač rezultat napačne interpretacije iz strani ljudi.

Ivan: Torej, če bodo posneli film na to temo, ne smejo spet uporabiti Arnolda, ampak nekega slehernika iz npr. Utaha ali kakšnega kraja v ''Bible beltu''?

Nick: (smeh) Zdi se mi, da imaš prav. (Brian se strinja. – op. I. C.) Mogoče Mitta Romneya.

Brian: Da, definitivno Mitta Romneya, haha.

Ivan: Potem je kaj resnice v tem, kar pravi naša policija, da ima eden izmed vas skrito strojnico v basu, da bi z njo ustavil Brittney Spears, preden se le-ta sreča s Kroglo (The Orb)?

Nick: Da. V resnici je Terminator že iskal Johna Connorja, pomagal si je z majhno fotografijo, a kaj, ko je na fotografiji bil Brianov dildo.

Brian: Res je. Le-ta se spremeni v strojnico in se mu zmeša.

(naslednji dve minuti je pač preveč smeha – op. I. C.)

Ivan: Kul. Brian, ti si novi član. Prej si prodajal majice?

Brian: Da, prej sem prodajal majice za te riti, potem sem jih imel dovolj in se več nisem pogovarjal z njimi. Leto ali dve, če prav pomnim. No, prišli so nazaj in moledovali, naj se vrnem.

Nick: Dejansko smo ga našli prek Craigovega seznama.

Ivan: Nick, nekje sem zasledil, da meniš, da je Brian v bendu najboljši, kar se tiče glasbene izobrazbe. Kako torej, Brian, da si prodajal majice in ne igral na plaži, recimo, priredbe Paca De Lucie?

Brian: Ni šans, da bi jaz lahko igral nekaj tako norega, kot je glasba Paca De Lucie. Ampak, če odgovorim na tvoje vprašanje – ne vem, tako se je pač zgodilo. Imeli so svobodno mesto.

Ivan: Ste že bili na Češkem v sklopu te turneje?

Nick: Ne še.

Ivan: No, glede na to, da še boste – ali se zavedate, da gre za državo, ki je poleg Nizozemske legalizirala rabo marihuane v javnosti?

Nick: A res? To je zame novost. Zakon! Si slišal, Lenz? (iz ozadja se sliši odobravajoče mrmranje – op. I. C.) Hočemo igrati tam. Spet in spet.

Ivan: Meniš, da bi te zakone morali sprejeti povsod in bi svet bil mnogo bolj sproščen?

Nick: Menim, da bi se stvar odvila tako kot na Nizozemskem – ne bi se kaj pretirano spremenilo. Kdor bi kadil do takrat, bi kadil še naprej, kdor ne, pa pač ne. Povsod bi bilo isto. 9 od 10 Nizozemcev, ki jih poznam, ne kadijo. Menijo, da je stvar otročja, stvar odraščanja, odraz adolescenčne faze. Verjetno pač ne bi bilo več zapornih kazni zaradi uporabe marihuane. Davkoplačevalski denar se ne bi več porabljal za ljudi, ki prodajajo travo ...

Brian: ... ampak za tiste, ki so resnični kriminalci.

Nick: Pri teh, ki jih omenja Brian, gre resnično za problematične ljudi, ki bodo v večini primerov, ostali zvesti zločinskemu početju tudi po tem, ko se vrnejo iz zapora. To se recimo mora prenehati. Popolna legalizacija bi bil super cilj, a tudi zgolj dekriminalizacija bi bila fantastična.

(v tem času k ekipi pristopi Lenz in naju s Tino ogovori – op. I. C.)

Lenz: Kako ste? Moje ime je Bill (splošni smeh – op. I. C.), tole sta pa Tim in Jeff. Ali sta videla sendvič kitarista Steva? Izgleda kot lulek.

Ivan: Haha, fantje, vidi se, da se znate zabavati na turneji.

Nick: To je zato, ker pijemo iz Veselih šalčk (pokaže na čudno izgledajoče ''Happy Cups'' – op. I. C.).

Ivan: Obstajajo tudi emo verzije teh šalčk?

Nick: Ja, če mi daš res oster nož, hehe.

Ivan: Ali pa satanistične verzije teh šalčk z gorečimi cerkvami?

Nick: Black Metal Happy Cups.

Brian: Zato se mažejo. Včasih se smejijo, a zaradi corpse painta izgledajo samo še bolj brutalno.

Nick: Kaj pa, če bi imeli zeleno, rdečo in rumeno barvo?

Ivan: Mogoče imajo barvno slepoto?

(smeh)

Nick: Mogoče pa potem izgledajo kot oboževalci kakšne športne ekipe.

Ivan: Ali imate black metal bende v Koloradu?

Nick in Brian: Ja. Brian: So bolj wanabee black metal bendi.

Nick: Tako je. Pravi black metal bendi morajo biti iz Skandinavije.

Brian: In požigati cerkve. Tako piše v pravilniku, a ne? Ampak pri nas so cerkve kamnite.

Nick: Zato pa imamo novost v black metalu. ''Naredi svojo cerkev in jo zažgi!'' Tako ne pride do zločina, saj ni z zakonom prepovedano požiganje lastne cerkve. V tem slučaju se zbere 50-60 black metal bendov, nato zgradijo cerkve, potem jih mora blagosloviti bog (ker drugače to ni black metal, če ni cerkev blagoslovljena) in če se le da, morajo biti v njih opravljeni tudi določeni rituali. Potem jo lahko zažgeš, a ne smeš pobrati denarja od zavarovalnic. To je zdaj novost v black metalu.

Ivan: Ampak, ali to ne krši določil Patriot Acta?

Nick: Ne, če gre za tvojo osebno lastnino oz. posest. Ampak, ne smemo pozabiti na black metal surferje iz Kalifornije.

Lenzig: Da, ''those dudes that Gods detest!'' (smeh)

Nick: To je v resnici osnova za komad Black Metal Sabbath. Prvotno je moral biti Black Metal Surfer! Kako bi to rad videl ... tip, ki surfa, odet v plašč in s corpse paintom na obrazu ...

Ivan: Ali ste se kdaj zbali za svoja življenja, vedoč, da vas lahko napade kakšna frakcija ''bedroom'' black metalcev?

Nick: Mislim, da smo. Ko smo igrali z Mayhem in Marduk v ZDA, so mi v Los Angelesu grozili. Mislim, da niso uporabili besede ''dude'', ker to ni precej black metal, a vseeno. Obmetavali so nas z ledom. Bilo je super!

Lenzig: Ampak, Satan je bil kristjan, saj je njegov oče Bog. Tega se ljudje ne zavedajo.

Ivan: Fantje, ob vseh teh zgodbah – ali ste kdaj pomislili na to, da bi napisali knjigo?

Nick: Mislim, da smo posneli dovolj albumov in si zdaj lahko privoščimo knjigo.

Lenzig: Imenovala bi se ''Življenje z didgeridoojem''.

Nick: Vsi hočejo DVD, mi bomo raje napisali knjigo. Ali pa igrico kot Iron Maiden. Nekaj kot Plants Vs. Zombies. Ampak bila bi bolj Stoners Vs. Black Metallers! Eni bi metali kamenje, drugi pa streljali uroke. Na koncu bi se izničili.

Ivan: Vas lahko vprašam kaj šaljivega – kaj menite o ekonomskem stanju sveta?

Lenzig: V kurcu je. Ljudje bi morali vzgajati travo, kaditi. Potem bi bili bolj lačni in bi kupovali hrano.

Nick: Vse skupaj je ena velika šala! Velika prevara. Vse skupaj temelji na določenih bančnih sistemih, ki omogočajo suženjstvo, če me razumeš. ''Fractional reserve banking systems ...'' Če pomislimo, ustvarjajo denar iz ničesar. To so izmišljenje številke v računalniku.

Brian: Da, dejanskega denarja je zgolj 10 ali 15%. Od tega je 3% dejanskega denarja v ZDA.

Ivan: Torej, dejanski denar je samo ta, ki ga zaslužite s prodajo majic, kap in CD-jev.

Nick: Tako je. A to so le napitnine. Mi dodamo še par ničel zaradi moralne podpore. Videli bomo, kam nas vse skupaj pripelje. A na koncu koncev, mislim, da ne bomo videli vrst za kruh, če me razumeš. A mislim, da do racioniranja sira ne bo prišlo. Vseeno to kontrolira vojaško-industrialni kompleks, ki ustvari denar, ko ga rabi. Pač gremo v novo vojno in je denarja kar naenkrat dovolj. Igra moči pač.

Ivan: In kaj so vaše zadnje besede v tem intervjuju?

Nick: Eddiju Murphyju bi rekel ... Hmm, težko vprašanje ... No, raje bi šel do Arnija ... In mu rekel ''Uaargh!'' in bi dobil fotko. Bi raje šel do L'Jamesa Browna ali pa izvajal latentno ekscelenco? Ali – bi raje tekel ''full speed'' v nazaj ali pa bi raje stopal en centimeter nad pločnikom? Definitivno bi raje tekel full speed ''v rikverc''.

Ivan: V imenu naše Cerkve se vama zahvaljujem.

Brian: Vanilla Ice ne bo nikoli pozabljen.

Nick: Kaj pa Snow? Zdi se, da bodo nanj hitreje pozabili kot na Vanilla Icea ...

twitter facebook